Ο καφές της οργής – Μποϊκοτάζ στις καφετέριες κόντρα στις ακριβές τιμές το ερχόμενο Σάββατο 11/04/2009


▅Το ερχόμενο Σάββατοο Χρήστος Φαλαλής (φωτό αριστερά) θα πιει τον καφέ σπίτι του, καθώς θα συμμετέχει στο μποϊκοτάζ στις καφετέριες. Αγαπημένη, αλλά ιδιαίτερα δαπανηρή συνήθεια, ο καφές σε καφετέρια για την Έφη Καραμηλιώτη  (φωτό πάνω αριστερά). Καθημερινά ξοδεύει πάνω από 10 ευρώ. «Δεν μου φαίνεται ακριβός ο καφές, αφού θα καθήσω σε μια καφετέρια για περισσότερο από  δύο ώρες», λέει η Ελπίδα Καραθανάση

«Υπάρχουν καφετέριες όπου μπορείς να πιεις έναν καφέ σε λογική τιμή και άλλες όπου υπάρχει πλήρης εκμετάλλευση. Είναι το πιο εύκολο κέρδος για τους επιχειρηματίες, αφού ένα κουτί καφέ κοστίζει τρία ευρώ και στα μαγαζιά πουλάνε έναν φραπέ τέσσερα».

O 24χρονος ιδιωτικός υπάλληλος Χρήστος Φαλαλής πίνει περίπου τρεις καφέδες την ημέρα, εκ των οποίων τον έναν απαραίτητα σε κάποια από τις αγαπημένες του καφετέριες στο Περιστέρι. Το ερχόμενο Σάββατο, όμως, όπως λέει, θα προτιμήσει να πιει τον καφέ στο σπίτι του. Συμμετέχει στο μποϊκοτάζ που οργανώνεται μέσω του Διαδικτύου και έχει ως σκοπό οι πολίτες να διεκδικήσουν δυναμικά «τον απαιτούμενο σεβασμό προς τον πελάτη, την τσέπη του και τη νοημοσύνη του». «Αν και το Σάββατο δεν θα πάω σε κάποια καφετέρια, πιστεύω ότι λίγοι θα κάνουν το ίδιο. Η λογική που κυριαρχεί, κυρίως ανάμεσα στους νέους, είναι ότι όσο πιο ακριβά κοστίζει κάτι τόσο και πιο ποιοτικό είναι», σημειώνει ο κ. Φαλαλής.

Τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει τον γύρο του Διαδικτύου ένα σκληρό κείμενο που καλεί σε μποϊκοτάζ. Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που δηλώνουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε αυτή τη κίνηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως οι τιμές του καφέ στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. «Το Σάββατο 11 Απριλίου 2009 δεν θα πάμε για τον καθιερωμένο καφέ με φίλους. Ας απολαύσουμε τη βόλτα μας στα μαγαζιά και στους δρόμους και ας μαζευτούμε στα σπίτια μας για καφέ. Αν λοιπόν αυτές οι επιχειρήσεις θέλουν να επιβιώσουν εν μέσω κρίσης, ας ρίξουν τις τιμές προκειμένου να διατηρήσουν την πελατεία τους», αναφέρει το κείμενο.

Η σχέση των Ελλήνων με τον καφέ, όπως δείχνουν και οι αριθμοί, είναι αρκετά δυνατή. Κάθε χρόνο καταναλώνονται στη χώρα μας περισσότερα από 5,8 δισ. φλιτζάνια με όλων των ειδών τους καφέδες με κόστος περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Ανάμεσά σε αυτούς που δεν μπορούν να αποχωριστούν αυτή τη συνήθεια είναι και η 20χρονη φοιτήτρια Κοινωνικής Θεολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Ελπίδα Καραθανάση. Δηλώνει φανατική του καφέ, πίνει περίπου πέντε καφέδες την ημέρα- τους δύο σε καφετέριες- με ιδιαίτερη προτίμηση στον φρέντο εσπρέσο.

«Δεν μου φαίνεται ακριβός ο καφές, από τη στιγμή που ξέρω ότι θα καθήσω σε μια καφετέρια για δύο ώρες και θα διασκεδάσω με την παρέα μου», λέει. Υπολογίζει ότι κάθε μήνα ξοδεύει περισσότερα από 240 ευρώ στις καφετέριες του Κεραμεικού, όπου προτιμά να πηγαίνει με την παρέα της, και όσον αφορά το μποϊκοτάζ πιστεύει πως δύσκολα θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Ποιος θα αφήσει το Σάββατο την καφετέρια; Εγώ πάντως όχι», λέει.

Στο μποϊκοτάζ θα συμμετέχει και η 20χρονη Έφη Καραμηλιώτη. Ο καφές σε μια από τις καφετέριες της Αθήνας είναι μια από τις ομορφότερες στιγμές της ημέρας για την ίδια, αλλά όπως αποδεικνύεται και ιδιαίτερα δαπανηρή, αφού καθημερινά πίνει τρεις καφέδες ξοδεύοντας περισσότερα από 10 ευρώ. «Συνηθίζω να πίνω φραπέ που κοστίζει τρία έως τέσσερα ευρώ. Έχω μάθει για το μποϊκοτάζ και σκέφτομαι το Σάββατο να θυσιάσω τον καφέ μου, με την ελπίδα ότι έτσι θα ασκήσουμε πίεση και θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές», λέει στα «ΝΕΑ».

[ΙΝFΟ]

Για να βρει κάποιος στο Διαδίκτυο το κείμενο που καλεί σε μποϊκοτάζ, αρκεί να πληκτρολογήσει σε μια μηχανή αναζήτησης την πρόταση «Μποϊκοτάζ στις καφετέριες».

«ΤΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΚΕΡΔΟΣ»

«Είναι το πιο εύκολο κέρδος για τους επιχειρηματίες, αφού ένα κουτί καφέ κοστίζει 3#και στα μαγαζιά πουλάνε τον φραπέ 4#