ΓΣΕΕ-ΣΕΒ : Συλλογική Σύμβαση εργασίας 2010 ενάντια στο μνημόνιο.

 

Εγγυήσεις για 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα «Σύμβαση ανάγκης» υπέγραψαν χθες οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

«Σύμβαση ανάγκης» υπέγραψαν χθες οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ προσπαθώντας να περισώσουν τα κατώτατα όρια των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Η νέα σύμβαση είναι τριετής, δηλαδή καλύπτει ολόκληρη την περίοδο εφαρμογής της δανειακής σύμβασης της χώρας με την τρόικα. Προβλέπει πάγωμα μισθών το 2010 και αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού για το 2011 και το 2012, ο οποίος, σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις της Εurostat, είναι 1,5% και 1,7%, αντιστοίχως (από την 1η Ιουλίου κάθε έτους). Η σημαντικότερη ίσως διάταξη της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης είναι η προσπάθεια διασφάλισης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα με τη θέσπιση ρήτρας, η οποία προσδιορίζει τις ετήσιες αμοιβές σε 14 μισθούς. Η νέα σύμβαση έχει αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2010, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη συνέχεια των συμβάσεων, ενώ η υπογραφή της κρατάει ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, στη διάρκεια των οποίων αναζητούνταν τρόπος να ξεπερασθούν οι όροι που υπαγορεύει το μνημόνιο.Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) και πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος  , τ

ονίζοντας ότι «θα συμβάλει στο άθροισμα προσπαθειών, δυνάμεων και δυνατοτήτων, ώστε να βγει η χώρα από την πολύπλευρη κρίση και να προστατευθούν τα συμφέροντα και του κόσμου της μισθωτής εργασίας».

Διχασμένες είναι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις για τη νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, έντονες ήταν οι αντιδράσεις των αριστερών παρατάξεων ΠΑΜΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση.

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Β. Μπουζούλας (

ΔΑΚΕ), εκτίμησε ότι η συμφωνία αποτελεί «χτύπημα στο έρεβος του μνημονίου, στην κυβέρνηση και στα φερέφωνά τους».

Αντιθέτως το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) καταγγέλλει τη συμφωνία και κατηγορεί τη ΓΣΕΕ ότι «παραιτήθηκε από τον αγώνα για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και με τη στάση της και τις πράξεις της στηρίζει την κυβέρνηση και την εργοδοσία». Η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) τονίζει πως οι όροι της συμφωνίας ουσιαστικά «συμβασιοποιούν»  το αντεργατικό μνημόνιο, ενώ προσθέτει ότι «οι μηδενικές αυξήσεις για το 2010 συνιστούν αρνητικότατο δεδικασμένο για τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις».

Σημειωτέον ότι η νέα σύμβαση δεν αναφέρεται καθόλου στο καθεστώς λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ζήτημα που θα αποτελέσει αντικείμενο χωριστής διαπραγμάτευσης και συμφωνίας.

Θετικές ήταν οι αντιδράσεις των κοινωνικών εταίρων στην τελική συμφωνία, ενώ έντονες επικρίσεις υπήρξαν από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και από τα κόμματα της Αριστεράς.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από όσες προσέφυγαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που υπογράφηκε σύμβαση και καθόρισε τις αμοιβές. Στις υπόλοιπες χώρες υπήρξε «δραματική μείωση αποδοχών εργαζομένων και αναστολή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για όλο το διάστημα της περιόδου δανεισμού».

«Κάναμε μια πράξη δύσκολη, μια πράξη όμως ευθύνης που δίνει αισιοδοξία και προοπτική» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος  , σημειώνοντας ότι «η σύμβαση δίνει έναν μεγάλο βαθμό ασφάλειας, ώστε να ασχοληθούμε και με τα άλλα σοβαρά προβλήματα, για να βγούμε από το έρεβος που έχει επιβάλει αυτή η κατάσταση». «Ο ΣΕΒ προσέγγισε εξ αρχής το θέμα της σύμβασης με ρεαλισμό και ευαισθησία» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, ενώ ο πρόεδρος των εμπόρων κ. Β. Κορκίδης  σημείωσε ότι «η υπογραφή της σύμβασης καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κοι νωνίας για την αντιμετώπιση της βαθιάς κρίσης που βιώνει η οικονομία της χώρας μας». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος υπογράμμισε ότι οι εργοδότες «δεν υπέκυψαν στη λογική της περικοπής εισοδημάτων και στις μηδενικές

αυξήσεις για μία τριετία».

Διαβάστε Επίσης

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: