ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010: Δύσκολα θέματα σε Φυσική, Μαθηματικά.

 

Πανελλαδικές  Εξετάσεις. Τα  θέματα των  Μαθηματικών  και της Φυσικής χαρακτηρίστηκαν «ιδιαιτέρως απαιτητικά» από  τους ειδικούς

Η κατάργηση της βάσης του δέκα αύξησε τη δυσκολία των θεμάτων κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπου ιδιαίτερα στη Φυσική και τα Μαθηματικά τα θέματα χαρακτηρίστηκαν ως ιδιαιτέρως απαιτητικά από τις επιστημονικές ενώσεις.

Η Κεντρική Επιτροπή των εξετάσεων, απαλλαγμένη εφέτος από το «άγχος» να μείνουν κενές χιλιάδες θέσεις στα ΤΕΙ της περιφέρειας, που οδήγησε τα περασμένα χρόνια σε θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας με τρόπο ώστε το δέκα να επιτυγχάνεται σχετικά εύκολα, επέλεξε χθες κατά γενική ομολογία δύσκολα θέματα και στα τέσσερα μαθήματα Γενικής Παιδείας στα οποία διαγωνίστηκαν οι περίπου 90.000 υποψήφιοι.

Στη Φυσική η δυσκολία ήταν τόσο αυξημένη, ώστε η Ενωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για «επίπεδο δυσκολίας αναντίστοιχο με αυτό των άλλων μαθημάτων Γενικής Παιδείας, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η αντικειμενικότητα του συστήματος». Οι φυσικοί υπαινίσσονται επικείμενη βαθμολογική πανωλεθρία, τονίζοντας ότι τα θέματα που επελέγησαν δεν ελέγχουν την επίτευξη σκοπών και στόχων τόσο του συγκεκριμένου μαθήματος όσο και της ομάδας των μαθημάτων Γενικής Παιδείας, καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν «επί ίσοις όροις» από τους μαθητές όλων των Κατευθύνσεων και στερούν τους άριστους βαθμούς από όσους μαθητές επέλεξαν το μάθημα. Η ΕΕΦ θεωρεί επίσης προβληματική τη διατύπωση του ερωτήματος Β2. του θέματος Β. «Η “πλάκα” στην οποία αναφέρεται το θέμα πρέπει να έχει υπερφυσικές ιδιότητες ώστε να είναι μαύρο σώμα για μια δέσμη ακτίνων Χ και διαφανές για μια άλλη», σημειώνει.

«Αυξημένη δυσκολία»

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) από την πλευρά της τόνισε ότι «τα θέματα χαρακτηρίζονται ως αυξημένης δυσκολίας σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά» και συμπλήρωσε ότι η επίλυσή τους απαιτούσε πολύ καλή προετοιμασία από τους υποψηφίους. Ο γενικός γραμματέας της ΕΜΕ κ. Γιάννης Τυρλής μιλώντας στα «ΝΕΑ» εκτίμησε ότι η δυσκολία, που εκτεινόταν σε όλη την κλίμακα των θεμάτων, θα οδηγήσει εφέτος σε μεγάλη συρρίκνωση των άριστων βαθμολογιών και κατ΄ επέκταση σε πτώση βάσεων κυρίως στις οικονομικές σχολές, για τις οποίες τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας. Στην Ιστορία, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων εκτίμησε ότι τα θέματα που επελέγησαν καλύπτουν το σύνολο της ύλης, χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, ενώ στη Βιολογία, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων, τα θέματα απαιτούσαν ουσιαστική γνώση της ύλης, καθώς περιλάμβαναν ευρύ φάσμα της.

Οι εξετάσεις συνεχίζονται σήμερα στα ίδια μαθήματα για τα εσπερινά Λύκεια, ενώ αύριο αρχίζει η εξέταση στα μαθήματα των Κατευθύνσεων, με τους υποψηφίους να διαγωνίζονται στη Νεοελληνική Λογοτεχνία και στα Μαθηματικά.

ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ…

Μεγάλη πτώση των βάσεων προβλέπουν μαθηματικοί και φυσικοί

ΠΗΓΗ: TA NEA

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: