Αγοράστε αμάξι με ένα κλικ. – e-δημοπρασίες από τον ΟΔΔΥ με τιμές για όλα τα βαλάντια.


«Από τον υπολογιστή μου μπορώ να μάθω τα πάντα: πότε κατασκευάσθηκε η μοτοσυκλέτα ή το αυτοκίνητο, υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν ακόμη και τα χτυπήματα και τις πιθανές ατέλειες, πόσα χιλιόμετρα έχει κάνει και ποια είναι η τιμή εκκίνησης. Εγώ αγόρασα τρεις μοτοσυκλέτες χωρίς να κάνω ένα βήμα από το σπίτι μου.
Απλώς είχα ενημερωθεί για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες του ΟΔΔΥ, είχα στείλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και είχα κωδικό πρόσβασης στη δημοπρασία».

O κ. Μανώλης Κοζύρης, από τη Νεάπολη της Κρήτης, αγόρασε πρόσφατα στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες του ΟΔΔΥ τρεις μοτοσυκλέτες που βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στη Μαγουλέζα Αττικής. Εδώ και λίγο καιρό, ο ΟΔΔΥ έχει και υπηρεσία e-δημοπρασιών, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «χτυπήσουν» απ΄ όπου κι αν βρίσκονται, μηχανάκια, αυτοκίνητα, ακόμη και σκάφη και φορτηγά. Όπως λέει ο 49χρονος δημόσιος υπάλληλος, όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά και χρειάσθηκαν μερικά «κλικ» στο ποντίκι του υπολογιστή του για να αγοράσει τις μηχανές. «Από το σπίτι μου, χωρίς φασαρία, έκανα την πρώτη προσφορά που ήταν για το μικρότερο μηχανάκι, ένα παπάκι: 500 ευρώ. Το καλό ήταν ότι δεν είχα αντίπαλο και αμέσως κατοχυρώθηκε σε εμένα. Ακολούθησαν και οι άλλες δύο δημοπρασίες και με 1.600 ευρώ συνολικά που ήταν η προσφορά μου, πέρασαν στην κατοχή μου τρία μηχανάκια αλλά πλήρωσα 1.200 ευρώ αφού επέλεξα να αποπληρώσω με μετρητά, πετυχαίνοντας έτσι τη μεγάλη έκπτωση που προσφέρει ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις», περιγράφει.

  • Μεταχειρισμένα και κατασχεμένα

Στη χθεσινή ηλεκτρονική δημοπρασία του ΟΔΔΥ, μία Ferrari του 2005 με τιμή εκκίνησης 140.000 ευρώ ήταν το αντικείμενο του πόθου πολλών: έπειτα από περίπου σαράντα χτυπήματα κατοχυρώθηκε σε κείνον που προσέφερε 160.030 ευρώ. Όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΟΔΔΥ Γιάννης Αυγητίδης, «συνολικά δημοπρατήθηκαν 20 αυτοκίνητα με τιμές για όλα τα βαλάντια». Όλα τα εκπλειστηριαζόμενα οχήματα και σκάφη από τον ΟΔΔΥ προέρχονται από τα μεταχειρισμένα του Δημοσίου, από διάφορους οργανισμούς, από τα αζήτητα των τελωνείων και από κατασχέσεις λόγω διαφόρων αδικημάτων του τελευταίου ιδιοκτήτη τους (και όχι από χρέη).

  • Δυνατότητα ελέγχου

Οι πελάτες των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, πάντως, μπορούν να έχουν τη δυνατότητα οι ίδιοι να ελέγξουν από κοντά τα οχήματα πριν τα «χτυπήσουν» ηλεκτρονικά. «Εγώ δεν είχα δει από κοντά τις μηχανές που αγόρασα, αν και είχα τη δυνατότητα να στείλω κάποιον δικό μου στις εγκαταστάσεις να μου πει τη γνώμη του», λέει ο κ. Κοζύρης. «Πείστηκα από τις φωτογραφίες αφού το ένα μηχανάκι είχε μόλις 2.000

χλμ. και τα άλλα δύο ήταν μοντέλα του 2002. Όταν τα παρέλαβα στο λιμάνι, είδα πραγματικά ότι δεν είχαν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα αλλά πιστεύω ότι καλό είναι εάν κάποιος αποφασίσει να αγοράσει από δημοπρασία, να δει από κοντά αυτό που θέλει να “χτυπήσει”, γιατί μεταχειρισμένο είναι, επιβάλλεται επομένως να έχει καλύτερη εικόνα. Από τότε δεν έχω πάρει μέρος ξανά σε δημοπρασία εάν και τις παρακολουθώ και αυτό έγινε γιατί δεν έχω βρει κάτι που να με ενδιαφέρει, αλλά σίγουρα υπάρχουν ευκαιρίες που μπορούν να χαρακτηριστούν και αγορές μεγάλης ευκαιρίας». Οι ημερομηνίες των δημοπρασιών δεν είναι σταθερές, όμως ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του ΟΔΔΥ (www. oddy.gr). Από τον Ιούνιο του 2008 έως χθες έχουν γίνει περίπου είκοσι δημοπρασίες.

ΑΠΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Τα οχήματα και τα σκάφη του ΟΔΔΥ προέρχονται από τα αζήτητα των τελωνείων και από κατασχέσεις λόγω διαφόρων αδικημάτων του ιδιοκτήτη τους


  • Έκπτωση 30% αν η πληρωμή είναι με μετρητά


Ο ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ που παίρνει μέρος στην ηλεκτρονική δημοπρασία για ένα αυτοκίνητο των 20.000 ευρώ, για παράδειγμα, ακόμη και ένα λεπτό πριν αρχίσει η διαδικασία θα πρέπει να «πιστώσει» το ηλεκτρονικό του πορτοφόλι με το 10% της μέγιστης πιθανής προσφοράς που προτίθεται να δώσει: δηλαδή εάν είναι 30.000 ευρώ, 3.000 λέει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΟΔΔΥ Γιάννης Αυγητίδης.

«Κανείς ενδιαφερόμενος δεν γνωρίζει τι έχει καταθέσει ο άλλος. Τα χρήματα δίνονται μέσω πιστωτικής κάρτας, μετρητά στο Ταμείο, με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του ΟΔΔΥ ή ακόμη και με κατάθεση στο γραφείο μας στην Ομόνοια. Όταν αρχίζει η διαδικασία, η μικρότερη δυνατή αύξηση προσφοράς σε σχέση με τον προηγούμενο πλειοδότη είναι 30 ευρώ. Η διαδικασία μόλις αρχίζει έχει χρονικό όριο δύο λεπτά, αλλά για κάθε “χτύπημα” που γίνεται, ο χρόνος προσαυξάνεται δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Έχει παρατηρηθεί να έχουμε πενήντα προσφορές, που σημαίνει ότι αυτόματα προστίθενται στη διαδικασία δωδεκάμισι επιπλέον λεπτά. Υπάρχει μέριμνα και για εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αφού σε ειδική αίθουσα, στον ΟΔΔΥ, υπάρχουν υπάλληλοι που βοηθούν τους επισκέπτες».

Όποιος πλειοδοτήσει, θα πρέπει να αποπληρώσει το απόκτημά του μέσα σε 30 μέρες. Τότε θα πρέπει να πάει στον Οργανισμό και να δηλώσει με ποιο τρόπο θα πληρώσει: αν καταβάλει μετρητά, τότε θα έχει έκπτωση 30% στην τιμή της κατοχύρωσης.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: