Αποθηκεύουν αιολικό ρεύμα στο… νερό Έτοιμο το 2011 το πρωτοποριακό έργο της ΔΕΗ «Πρασινίζει» ενεργειακά η Ικαρία, χάρη στο πρώτο υβριδικό έργοπιθανώς σε όλο τον κόσμο- που θα συνδυάζει την εκμετάλλευση της υδροηλεκτρικής και της αιολικής ενέργειας του νησιού.


Η εγκατάσταση, που είναι της ΔΕΗ και αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2011, παρουσιάστηκε χθες στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, παρουσία της αρμόδιας υπουργού Τ. Μπιρμπίλη.

Το σύστημα θα επιτρέπει μέρος της ενέργειας που παράγει ένα αιολικό πάρκο (2,7 ΜW) της ΔΕΗ στο νησί, να αποθηκεύεται ως δυναμική μέσω αντλιών, σε μια τεχνητή δεξαμενή που θα βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 500. Εν συνεχεία, η αποθηκευμένη αυτή ενέργεια θα μπορεί να ανακτάται όποτε παρίσταται ανάγκη στο τοπικό δίκτυο, και να μετατρέπεται ξανά σε ηλεκτρική, μέσω ενός μικρού υδροηλεκτρικού έργου, ισχύος 3,1 ΜW.

Παράλληλα, μέσω της ίδιας υδροηλεκτρικής εγκατάστασης και μιας άλλης μικρότερης 1,05 ΜW, θα καθίσταται δυνατή η εκμετάλλευση του πλεονάσματος των υδάτων ενός ταμιευτήρα που υπάρχει ήδη στη θέση Πέζι, σε υψόμετρο 750. Από το σημείο αυτό, το νερό θα πέφτει σε μια δεύτερη λιμνοδεξαμενή, που θα κατασκευαστεί 250 μέτρα χαμηλότερα, και ακολούθως σε μια τρίτη, 450 μέτρα χαμηλότερα. Αυτοί οι τεχνητοί καταρράκτες, το αιολικό πάρκο, μαζί με τις υφιστάμενες ανεμογεννήτριες και κάποια μικρά φωτοβολταϊκά που υπάρχουν ήδη στο νησί, θα μπορούν να καλύψουν περίπου το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ικαρίας, που ανέρχονται σε 33 γιγαβατώρες τον χρόνο. Το υπόλοιπο 50% θα συνεχίσει να καλύπτει ο παλαιός πετρελαϊκός σταθμός της ΔΕΗ στον Άγιο Κήρυκο, ο ρόλος του οποίου σταδιακά από το 2011 και μετά θα αρχίσει να περιορίζεται.

Υψηλό κόστος- όχι αύξηση τέλους ΑΠΕ
Στα μειονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας συγκαταλέγεται το κόστος της, που είναι υψηλό, αφού πρόκειται για πολυσύνθετα έργα (της Ικαρίας θα στοιχίσει 23 εκατ. ευρώ), όπως ανέφερε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Σταύρος Παπαθανασίου, ο οποίος και έκανε την παρουσίαση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επένδυσης, απαιτείται σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου να υπάρξει εγγυημένη τιμή αγοράς της παραγόμενης ενέργειας κατά το μοντέλο των υπόλοιπων μορφών ΑΠΕ, και να επιδοτηθεί μέρος του κόστους κατασκευής του.

ΤΟ «ΕΞΥΠΝΟ»

δίκτυο θα μειώσει στο μισό την εξάρτηση του νησιού από το πετρέλαιο


Άδειες-εξπρές για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ μείωση του χρόνου αδειοδότησης για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από 3- 5 χρόνια που είναι σήμερα σε 8- 10 μήνες, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση ανάπτυξης των ΑΠΕ και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», που παρουσίασε χθες η αρμόδια υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου προβλέπεται η σύντμηση όλων των διαδικασιών και η παράλληλη, κατά το δυνατόν, ροή των επιμέρους σταδίων αδειοδότησης. Έτσι η άδεια παραγωγής, που αποσυνδέεται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, εκδίδεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)

και όχι από το υπουργείο (πρώην) Ανάπτυξης, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό της διάρκειας της σχετικής διαδικασίας σε 2 μήνες.

Επίσης, συγχωνεύονται σε μια ενιαία διαδικασία η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ) και η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ), όπως γίνεται σε όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Σε παράλληλους χρόνους θα τρέχουν και οι διαδικασίες άδειας εγκατάστασης, συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης, οικοδομικής άδειας, πρωτοκόλλου εγκατάστασης κ.λπ. Στο εξής θα αποδίδεται απευθείας στους καταναλωτές, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το 50% του τέλους που πληρώνουν οι παραγωγοί τέτοιων έργων στους δήμους όπου εγκαθίστανται έργα ΑΠΕ.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: