Τα πέντε κλειδιά για το Δημόσιο. – Προσλήψεις: άναψε κόκκινο στα ρουσφέτια – Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που δίνει στο ΑΣΕΠ τον πρώτο λόγο στουςδιορισμούς. Τέλος στις ανισότητες στη μοριοδότηση.


 

Με διαβατήριο ΑΣΕΠ θα γίνονται πλέον οι διορισμοί στο Δημόσιο: το νέο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο δίνει στην ανεξάρτητη Αρχή τον πρώτο λόγο στον έλεγχο και την έγκριση όλων των προσλήψεων και εξισορροπεί τη μοριοδότηση των προσόντων.

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα και για μία εβδομάδα το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και σύμφωνα με τον οποίο στόχος είναι εντός 15ημέρου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Τρεις βασικές ανισότητες επιχειρείται να καταργηθούν με τις νέες ρυθμίσεις και συγκεκριμένα- όπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης- πρώτος στόχος είναι να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα με την κατάργηση της προσαύξησης στη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.

  • Οι τίτλοι σπουδών

Παράλληλα, επιδιώκεται να επέλθει ισορροπία μεταξύ αυτών που έχουν εμπειρία και αυτών που διαθέτουν τίτλους σπουδών στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού και να εξισορροπηθούν τα κριτήρια της ανεργίας και της εμπειρίας στις προσλήψεις ορισμένου χρόνου.

«Κάνουμε ένα πρώτο βήμα να θεμελιώσουμε εκ νέου την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη στο σύστημα προσλήψεων», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν με προτάσεις και ιδέες στη διαμόρφωση της τελικής ρύθμισης.

«Στο τέλος δεν θα αφήσουμε καμία απολύτως δικαιολογία, καμία πρόφαση σε κανέναν για να καταψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο, εκτός αν δεν πιστεύει στη διαφάνεια και ότι πρέπει να μπει ένα τέρμα στις πελατειακές λογικές», σχολίασε ο κ. Ραγκούσης.

Με τις νέες ρυθμίσεις όχι μόνο καταργούνται όλες οι εξαιρέσεις φορέων που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση- ΔΕΚΟ, τράπεζες ή άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου στα οποία το Δημόσιο διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, έχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου ή τα επιχορηγεί κατά 50%- αλλά προβλέπεται για πρώτη φορά και επέκταση σε άλλους φορείς, όπως η Βουλή. Με το νομοσχέδιο μπαίνει τέλος και στις ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου, με τις οποίες καλύπτονταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων. Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση θα διατηρηθούν μόνον οι πραγματικές συμβάσεις έργου και σε κάθε περίπτωση και αυτές με το νέο καθεστώς θα πρέπει τόσο να εγκρίνονται από το ΑΣΕΠ όσο και να γίνονται με τα αντικειμενικά κριτήρια του νόμου Πεπονή- σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα όπου οι φορείς όριζαν αυθαιρέτως τη διαδικασία και τα κριτήρια.

Αλλαγές προβλέπονται και σε γραπτούς διαγωνισμούς όπου εκτός από τη βαθμολογία στις εξετάσεις, οι υποψήφιοι θα λαμβάνουν πλέον 2 και 4 μονάδες αντίστοιχα για μεταπτυχιακά και διδακτορικά και θα μοριοδοτείται εμπειρία έως 5 έτη με 4 μονάδες.

  • Για τους αθλητές

Περιορισμούς βάζει το νομοσχέδιο και στα προνόμια αθλητών για διορισμό στο Δημόσιο. Ειδικότερα, καταργούνται τα προνόμια για τους επαγγελματίες αθλητές, ενώ οι υπόλοιποι θα μπορούν να διοριστούν μόνον μετά τη λήξη της αθλητικής τους δραστηριότητας. Παράλληλα, ψαλίδι μπαίνει και στις διακρίσεις και τις οργανώσεις που θα δίνουν το εισιτήριο διορισμού σε αθλητές.

Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση εγκύκλιος με την οποία «θα καθιερώνεται ο οδικός χάρτης των προσλήψεων». Ο υπουργός αντέκρουσε και τις αιτιάσεις πως με την υπαγωγή των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Εκτός από τις κινήσεις ενίσχυσης της ανεξάρτητης Αρχής που θα γίνουν, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε πως σύμφωνα με το ίδιο το ΑΣΕΠ σημαντικό μερίδιο στις καθυστερήσεις που σήμερα υπάρχουν αποδίδεται στο γεγονός πως οι φορείς κάνουν μόνοι τους τις διαδικασίες και γίνονται πολλά λάθη.

Αποτέλεσμα είναι να ακολουθεί πλήθος ενστάσεων στην εξέταση των οποίων αφιερώνεται μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, εάν το ΑΣΕΠ αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο θα αποφεύγονται τα λάθη και θα μειωθούν κατά πολύ οι χρόνοι.

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ

Με το νομοσχέδιο μπαίνει τέλος και στις ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου, με τις οποίες καλύπτονταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων


  • Βγήκαν στους δρόμους


ΠΟΡΕΙΑ από το Πεδίον του Άρεως στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν χθες οι συμβασιούχοι έργου και ορισμένου χρόνου, καθώς διεκδικούν μονιμοποίηση ή αυξημένη μοριοδότηση.

Σήμερα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων με stage. Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διαμεσολαβούντων της τραπέζης Ασπίς Πρόνοια, που έχει βάλει λουκέτο.

Διάστημα προσαρμογής έως το τέλος του 2010

ΕΙΔΙΚΕΣ ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο τόσο ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς όσο και για συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού. Με στόχο όπως είπε ο κ. Ραγκούσης «να μην υπάρξουν λειτουργικά προβλήματα σε καμία μονάδα του δημόσιου τομέα και να μπορέσουμε κατά τρόπο αποτελεσματικό να πετύχουμε την εφαρμογή των νέων διατάξεων», δίνεται ένα διάστημα προσαρμογής έως το τέλος του 2010.

Στη διάρκεια αυτή φορείς, οι οποίοι διαθέτουν κενές οργανικές θέσεις, θα μπορούν παρά την απαγόρευση που προβλέπει το νομοσχέδιο, να καταρτίζουν συμβάσεις έργου. Υπό την προϋπόθεση όμως πως θα εγκριθούν και αυτές από το ΑΣΕΠ και με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών. Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει ώστε έως το τέλος του 2010 να εξαιρούνται από τα κριτήρια του νόμου Πεπονή συγκεκριμένες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων- όπως για παράδειγμα μαρμαρογλύπτες του υπουργείου Πολιτισμού- προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρωθούν κάποια έργα.

Σημειώνεται εξάλλου ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει να συνεχιστεί η σύναψη συμβάσεων έργου στα ασφαλιστικά ταμεία για ειδικό προσωπικό όπως οι γιατροί, οι οδοντίατροι, οι ελεγκτές και οι θεράποντες ιατροί. Αντίστοιχη εξαίρεση της χρονικής διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που είναι έως 8 μήνες, καθορίζεται και για το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών. Πλέον υπάγονται στην κατηγορία των σχολείων και θα μπορούν να υπογράφονται 11μηνες συμβάσεις.

«Πρώτο βήμα για κράτος δικαίου»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

ΚΟΚΚΙΝΗ γραμμή με το παρελθόν, με την αναξιοκρατία και το ρουσφέτι τραβάει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, όπως δήλωσε στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. «Είναι πολιτικό χρέος της κυβέρνησης, ηθικό καθήκον και ιστορική ευθύνη να την τραβήξουμε», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μπορεί να ενοχληθούν κάποιοι, αλλά σημασία έχει ότι αυτή η κόκκινη γραμμή θα είναι απελευθερωτική για τους πολλούς και τον τόπο».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους υπουργούς του, «το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στην κατεύθυνση μιας πολιτείας ευνομίας, δικαιοσύνης και ισότητας γίνεται με το νομοσχέδιο που καταθέσει η κυβέρνηση και αφορά τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα». Κατά τον Πρωθυπουργό, η αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας δεν είναι υπόθεση ούτε μίας ημέρας ούτε ενός νομοσχεδίου. «Είναι», είπε, «υπόθεση καθημερινού αγώνα με συνεχείς πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις αποφάσεις. Αυτό έγινε και με τον τρόπο επιλογής των γενικών γραμματέων με τη δημόσια διαβούλευση στο Διαδίκτυο και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε».

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εθν. Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος (κυρίως), αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, έθεσαν θέμα εκσυγχρονισμού του ΑΣΕΠ. Όπως είπαν, πρόκειται για έναν γηρασμένο και απηρχαιωμένο μηχανισμό. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ανέφερε ότι στις προθέσεις τού υπουργείου είναι να φέρει νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: