ΣΤΡΑΤΟΣ: Στην επικίνδυνη ζώνη οι έλληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν. – Η απόφαση είχε ληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ.

Ελληνες στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Μετακίνηση των ελληνικών δυνάμεων στην επαρχία υψηλού κινδύνου Φαράχ του Νοτιοδυτικού Αφγανιστάν και όχι στην ακίνδυνη Χεράτ, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή, με σοβαρή μάλιστα πιθανότητα ανθρώπινων απωλειών, προβλέπει ο αρχικός επιχειρησιακός σχεδιασμός που έχουν καταρτίσει οι αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ. Αυτό αποκαλύφθηκε χθες κατά τη διάρκεια σεμιναρίου προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους τού υπουργείου Αμυνας, στο οποίο παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων οι μελλοντικές επιχειρήσεις της Ελλάδος στο πλαίσιο της δύναμης ΙSΑF του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Αργά χθες το βράδυ όμως ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά «παγώνει» μέχρι νεωτέρας τις αποφάσεις επί του θέματος: «Τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν πρόκειται να εξεταστούν συνολικά σε προσεχή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι επεξεργασίες στο εσωτερικό του υπουργείου Αμυνας, στο επίπεδο του Συμβουλίου Αμυνας».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η χθεσινή αποκάλυψη εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον σχεδιασμό από πλευράς της προηγούμενης στρατιωτικής ηγεσίας της μετακίνησης της ελληνικής δύναμης, την οποία είχε αναγγείλει προσωπικά ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, κατά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο.

Η αρχική απόφαση για τη μετακίνηση, λόγω των ισχυρών πιέσεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, είχε ληφθεί σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις αρχές του έτους. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται κατ΄ αρχάς η αύξηση από 122 σε 142 της δύναμης του Τάγματος Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ), καθώς και η ανάπτυξη ομάδας συμβούλων (ΟΜLΤ) και ομάδας υποστήριξης στην Καμπούλ. Μαζί με τη δύναμη που προβλέπεται να αναλάβει από τον Απρίλιο του 2010 τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ για έξι μήνες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα αναπτυχθούν συνολικά 300 άνδρες στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες που προέκυψαν από το χθεσινό σεμινάριο, το ΤΕΣΑΦ δεν σχεδιάζεται να μείνει στη Χεράτ, αλλά θα έπρεπε να μεταφερθεί στην επαρχία Φαράχ, μετατρεπόμενο μάλιστα σε πλήρη μονάδα Μηχανικού για την κατασκευή δρόμων και γεφυρών. Τ ο στρατόπεδο στη Φαράχ, ωστόσο, που βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 240 χιλιομέτρων από τη Χεράτ και κοντά στον οδικό άξονα Χεράτ- ΦαράχΚανταχάρ. Ο άξονας αυτός αποτελεί βασικό στόχο των δυνάμεων των Ταλιμπάν- άντρο των οποίων αποτελεί η επαρχία Κανταχάρ- οι οποίοι επιτίθενται σε συμμαχικές δυνάμεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Οι αρμόδιες στρατιωτικές πηγές παραδέχθηκαν μάλιστα χθες ότι «δεν μπορούν πλέον να αποκλειστούν οι απώλειες». Ερωτηθείσες περαιτέρω να προσδιορίσουν τις απώλειες αυτές, οι ίδιες πηγές απάντησαν: «Στα επίπεδα απωλειών που προβλέπονται από το ΝΑΤΟ για τέτοιες επιχειρήσεις ». Οπερ σημαίνει, τουλάχιστον 2% απώλειες. Το συνολικό κόστος της μεταφοράς θα ανέλθει περίπου σε 63.000.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του κόστους προμήθειας των απαραίτητων τεθωρακισμένων οχημάτων λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: