Σε ακόμη 400.000 πολίτες το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης.

 

Σε ακόμη 400.000 πολίτες  το έκτακτο επίδομα  αλληλεγγύης

 

του Κωστή Πλάντζου

Την διεύρυνση  του αριθμού των δικαιούχων που  θα λάβουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα το Έκτακτο Επίδομα Αλληλεγγύης  θα προβλέπει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τελικό σχέδιο νόμου που θα καταθέσει έως τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

 

Μετά και την  υποβολή βελτιωτικών προτάσεων  κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία τέθηκε το νομοσχέδιο, θεωρείται βέβαιο ότι ο υπουργός Οικονομικών θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις ώστε περισσότεροι να λάβουν περισσότερα. Οι ευνοημένοι των αλλαγών «της τελευταίας στιγμής» υπολογίζονται σε περίπου 400.000.

Συγκεκριμένα το επίδομα θα λάβουν, επιπλέον όσων αρχικώς ορίζονταν και περίπου 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι των 500-600 ευρώ το μήνα που δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ. Αυτό θα γίνει εφικτό με την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου χορήγησης του επιδόματος πάνω από τα 7.500 ευρώ το χρόνο που προεβλέπετο ως σήμερα, σε περίπου 10.000 ευρώ το χρόνο. Έτσι το εισοδηματικό κριτήριο θα καλύπτει και όσους παίρνουν σύνταξη 500 έως 700 ευρώ το μήνα, αλλά θα έχαναν το Έκτακτο Επίδομα αν και ζουν με λιγότερα από όσους παίρνουν και ΕΚΑΣ (δηλαδή έως και 730 ευρώ το μήνα).

Αποτρέπεται έτσι μια μεγάλη αδικία που έτεινε να δημιουργηθεί και η οποία αναδείχθηκε  με μαζικά μηνύματα πολιτών κατά την  υποβολή σχολίων και παρατηρήσεων μέσω ίντερνετ και στη διεύθυνση www.opengov.gr/minfin/?p=40&cp=1#comments

Επιπλέον ειδική μέριμνα θα έχουν όσοι βρίσκονται σε Επίσχεση εργασίας. Θα αντιμετωπίζονται σαν άνεργοι του ΟΑΕΔ και θα λάβουν τα 400 ευρώ το μήνα.

Μεταξύ των  αλλαγών που δρομολογούνται, προβλέπεται πως θα μπορούν και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς οικονομικές ομάδες και δικαιούνται τα 300-400 ευρώ, να λάβουν τα 500-1300 εφόσον η οικογενειακή τους κατάσταση δικαιολογεί την ένταξή τους στα αντίστοιχα κλιμάκια. Στην περίπτωση αυτή το ύψος της ενίσχυσης θα κλιμακώνεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ως εξής:

-Με ένα παιδί  το ύψος ενίσχυσης θα είναι  700 ευρώ, εφόσον το ανώτατο όριο  συνολικού οικογενειακού επιδόματος  φθάνει τις 14.000 ευρώ.

-Με δύο παιδιά  το ύψος της ενίσχυσης θα  είναι 800 ευρώ εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.500 ευρώ.

-Με τρία παιδιά  το ύψος της ενίσχυσης θα  είναι 1000 ευρώ εφόσον το συνολικό  οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά  τις 17.000 ευρώ. -Με τέσσερα παιδιά  το ύψος της ενίσχυσης θα  είναι 1100 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 18.500 ευρώ.

-Με πέντε  παιδιά το ύψος της ενίσχυσης  θα ανέλθει στα 1200 ευρώ εφόσον  το συνολικό οικογενειακό επίδομα  δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

-Με έξι παιδιά  και άνω το ύψος της ενίσχυσης  ανέρχεται σε 1300 ευρώ εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 21.500 ευρώ.

Το επίδομα  θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Το πρώτο  μέρος θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα και το δεύτερο μέρος το 2010.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: