Το φθινόπωρο των καταιγίδων(2009) – Πρωτοφανής βροχόπτωση, καταστροφικές πλημμύρες και ανεμοστρόβιλοι.


 

Ένα από τα πιο βαριά φθινόπωρα των τελευταίων ετών διανύει η Ελλάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως σήμερα έχει σημειωθεί ρεκόρ βροχόπτωσης και καταστροφικές πλημμύρες σε Εύβοια, Αττική, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, καθώς και αρκετοί ανεμοστρόβιλοι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ισχυρές καταιγίδες θα πλήξουν τη χώρα μας και σήμερα, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από αύριο.

«Από τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου έως και σήμερα καταγράφονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής και πλημμύρες που οφείλονται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι από τη χώρα μας περνούν διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας με χρονική απόσταση λίγων ημερών μεταξύ τους. Εκτός από τη μεγάλη ένταση των φαινομένων, τα πλημμυρικά επεισόδια αποδίδονται και στον κορεσμό του εδάφους από το νερό», επισημαίνει ο μετεωρολόγος κ. Κώστας Λαγουβάρδος, υπεύθυνος του δικτύου των 125 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το ρεκόρ βροχοπτώσεων του φθινοπώρου κατέχει μέχρι στιγμής η Στενή Ευβοίας, όπου κατά τον Σεπτέμβριο έπεσαν 563 χιλιοστά βροχής- «αρκετά περισσότερα απ΄ όσα πέφτουν όλο τον χρόνο στην Αθήνα», αναφέρει ο κ. Λαγουβάρδος. Μόνο κατά το διήμερο 11-12 Σεπτεμβρίου, οπότε και είχαμε τις μεγάλες πλημμύρες στην Εύβοια, ο σταθμός του Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Στενή κατέγραψε 376 χιλιοστά νερού- τιμή που δεν έχει καταγραφεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε κανέναν αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ τα τελευταία 3 χρόνια που λειτουργεί το δίκτυο αυτόματων σταθμών και που εξηγεί το γιατί «ξεπλύθηκε» το βουνό και βρέθηκαν όλα αυτά τα φερτά υλικά στη θάλασσα του Ευβοϊκού και στην ανατολική πλευρά της Εύβοιας.

  • Και στις Κυκλάδες

Τον ίδιο μήνα ισχυρές καταιγίδες έπληξαν τη Δυτική και Βορειοδυτική Πελοπόννησο, το Πήλιο και τις Σποράδες, καθώς και την Κέα όπου κατεγράφησαν 146 χιλιοστά βροχής, ποσό ρεκόρ για κυκλαδονήσι τη συγκεκριμένη εποχή.

«Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα τα ύψη βροχής είναι απρόσμενα υψηλά για την εποχή- σίγουρα αρκετά πάνω από τα συνηθισμένα», λέει ο κ. Μανώλης Αναδρανιστάκης, μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Ο φετινός Σεπτέμβριος με τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες μάς εισήγαγε απότομα σε ένα βαρύ φθινόπωρο», αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα του Κλιματικού Δελτίου της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. «Ιδιαίτερα στην Εύβοια, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου καταγράφηκαν σε ένα εικοσιτετράωρο υπερδιπλάσια ποσά υετού από τη μέση τιμή του μήνα», καταλήγει το δελτίο.

  • Αύξηση βροχόπτωσης έως 800%

Με εξαίρεση ένα μικρό κομμάτι της Βορειοδυτικής Ελλάδας, του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και της Ανατολικής Κρήτης, τα επίπεδα βροχόπτωσης τον Σεπτέμβριο σε όλη την υπόλοιπη χώρα ήταν σαφώς υψηλότερα από τις κανονικές τιμές. Μάλιστα, στη Μήλο τα ύψη βροχής έφθασαν τα 80 χιλιοστά- έως και 800% πάνω από το μέσο μηνιαίο, η υψηλότερη άνοδος στην επικράτεια-, ενώ ήταν 300- 500% υψηλότερα σε τμήματα της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ Τα φαινόμενα συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση τον Οκτώβριο: στις 3 του μηνός ανεμοστρόβιλοι χτύπησαν την Κοστωμέρα Ηλείας και το Κορωπί Αττικής προκαλώντας υλικές ζημιές σε ποιμνιοστάσια και κατοικίες. Ακόμα σημειώθηκαν ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις στην Κρήτη και τις Κυκλάδες. «Από τη στιγμή που έχουμε διαδοχικές διελεύσεις χαμηλών βαρομετρικών έχουμε και ό,τι συνδέεται με τις ισχυρές καταιγίδες, όπως ανεμοστρόβιλους και κεραυνοπτώσεις», επισημαίνει ο κ. Λαγουβάρδος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Από τις ραγδαίες βροχές του Οκτωβρίου τα μεγαλύτερα ύψη- άνω των 300 χιλιοστών – καταγράφηκαν στους Νομούς Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Θεσπρωτίας, Τρικάλων και Εύβοιας, ενώ σε 22 συνολικά περιοχές της χώρας οι βροχοπτώσεις ξεπέρασαν τα 200 χιλιοστά.

  • «Θα συνεχιστούν»

«Με εξαίρεση κάποιες περιοχές της Ηπείρου, τον συγκεκριμένο μήνα συνήθως δεν συναντάμε πάνω από 200 χιλιοστά- πρόκειται για πολύ μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία θα συνεχίσουμε να έχουμε έως και τις 15 Νοεμβρίου σύμφωνα με τις προβλέψεις μέχρι στιγμής», λέει ο κ. Λαγουβάρδος.

Εκτός από τη μεγάλη συχνότητα, εντύπωση προκαλεί και η μεγάλη ένταση των βροχοπτώσεων του φετινού φθινοπώρου: κατά τις καταιγίδες και τις πλημμύρες της 3ης Νοεμβρίου στη Ζάκυνθο, τη Δυτική Αιτωλοακαρνανία και την Πάτρα, που συνοδεύτηκαν και από ανεμοστρόβιλους, μέσα σε 20 λεπτά σημειώθηκαν ύψη βροχής έως και 23,4 χιλιοστά. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η ένταση στη Στενή Εύβοιας τον Σεπτέμβριο- έφθασε τα 29,4 χιλιοστά στο ίδιο χρονικό διάστημα.

ΠΡΩΤΙΑ Η ΣΤΕΝΗ

Το ρεκόρ βροχοπτώσεων κατέχει η Στενή Ευβοίας, όπου τον Σεπτέμβριο έπεσαν 563 χιλιοστά βροχής- αρκετά περισσότερα απ΄ όσα πέφτουν όλο τον χρόνο στην Αθήνα


  • Καταιγίδες και 8 Μπωφόρ από σήμερα


ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ και καταιγίδες αναμένονται σήμερα σε Ιόνιο, ηπειρωτική Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο και από το βράδυ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Κατά το κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε χθες το απόγευμα από τα δυτικά και εξαπλώνεται στα κεντρικά και τα ανατολικά της χώρας επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι έντασης έως και 8 Μπωφόρ. Τα φαινόμενα προβλέπεται πως θα περιοριστούν από αύριο.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: