Νέος νόμος, πιο αυστηρός για το κάπνισμα. – Νεκρό γράμμα παραμένει η ρύθμιση της 1ης Ιουλίου.

Ολοι καπνίζουν παντού. Η 1η Ιουλίου δεν σηματοδότησε ριζικές αλλαγές και έτσι κάθε άλλο παρά αντικαπνιστικό είναι το περιβάλλον σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και άλλους δημόσιους χώρους .

Αυστηρότερο νόμο που θα προβλέπει την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η νομοθετική ρύθμιση, η οποία τυπικά τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου, παραμένει γράμμα κενό… Ολοι καπνίζουν παντού. Τίποτε δεν έχει αλλάξει στα εστιατόρια, στις καφετέριες, στα μπαρ και σε άλλους δημόσιους χώρους. Ακόμη και τα καταστήματα στα οποία οι ιδιοκτήτες τους δημιούργησαν το περασμένο καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο ένα αντικαπνιστικό περιβάλλον, σήμερα είναι «τεκέδες».

Η υπουργός κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αφού διαπίστωσε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ελλάδα, ανακοίνωσε χθες ότι θα εισηγηθεί νέο, βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας αντικαπνιστικής εκστρατείας «ΗΕLΡ» από τη διεύθυνση Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε ότι δεν εξεδόθησαν ποτέ ούτε οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις ούτε οι διοικητικές πράξεις εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου. «Υπάρχουν πολλά ελλείμματα στην εφαρμογή. Συνεπώς είμαστε σε μια φάση που τώρα αξιολογούμε ακριβώς πώς μπορούμε αυτό το θεσμικό πλαίσιο να το βελτιώσουμε και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό. Γρήγορα θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε» δήλωσε η υπουργός.

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι «το δεύτερο σκέλος μιας τέτοιας πολιτικής δεν είναι μόνο το διοικητικό μέτρο. Είναι η συνείδηση που αναπτύσσεται, είναι τα πρότυπα που επιβάλλονται στην κοινωνία, είναι η ενημέρωση που υπάρχει». Και αυτό- πρόσθεσε- έχει μεγάλη σημασία ιδιαίτερα όταν μιλάμε για νεότερες ηλικίες, οι οποίες έχουν ανάγκη να ενημερωθούν. «Εκεί παίζει ρόλο και η εκπαίδευση, η γενικότερη ενημέρωση, η διαφήμιση, η οποία σε μια σύγχρονη κοινωνία- κακά τα ψέματα- συμβάλλει» τόνισε η υπουργός.

O αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Π. Μπεχράκης χαρακτήρισε αντιφατικό το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και ζήτησε να εκλείψουν όλες οι προβλεπόμενες από αυτό εξαιρέσεις που αναιρούν τη βασική ιδέα της απαγόρευσης. «Η δημόσια υγεία, η αξιοπιστία της χώρας απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η ΕΕκαι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αλλά και η οικονομία των ασφαλιστικών μας οργανισμών, δοκιμάζονται κατά τρόπο απαράδεκτο από συγκεκριμένα, συντεχνιακού περιεχομένουμικροσυμφέροντα, ενώ ο μέσος πολίτης έχει διατρανώσει την άποψή τουότι διεκδικεί “καθαρό αέρα” σε κάθε χώρο εργασίας, διασκέδασης και μεταφοράς» τόνισε ο κ. Μπεχράκης. Σημείωσε επίσης ότι «όταν ένας εργαζόμενος κόψει το τσιγάρο, θα πετύχει αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημά του, που δεν θα την πετύχει ούτε με τη σκληρότερηαπεργία». Ανάμεσα στις προτάσεις που διατύπωσε ο κ. Μπεχράκης είναι η αύξηση της τιμής πώλησης των τσιγάρων, η έναρξη ειδικής ενημερωτικής εκστρατείας στις γυναίκες και η ανάπτυξη εκτεταμένων ειδικών δραστηριοτήτων μακράς διαρκείας σε όλα τα επίπεδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: