ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ: Πυρηνική γίνεται η Τουρκία. – Κλείνει συμφωνία με ρωσική εταιρεία για τον πρώτο σταθμό και σχεδιάζει άλλους δύο.


 

Τις συνομιλίες με τη ρωσική Αtomstroiexport για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της ολοκληρώνει η σεισμογενής Τουρκία, επιταχύνοντας παράλληλα τα σχέδια για την κατασκευή και άλλων.
Την ίδια ώρα, ανησυχίες διατυπώνονται για την ασφάλεια των γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γενιάς.
Η κλιματική αλλαγή εξαιτίας των αερίων από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και η ενεργειακή ανασφάλεια που οφείλεται στα σκαμπανεβάσματα της τιμής του πετρελαίου και στην ασυνέπεια στις παραδόσεις φυσικού αερίου, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον αρκετών χωρών στην πυρηνική ενέργεια. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε χθες ότι οι συνομιλίες για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο μήνα. Πρόκειται ουσιαστικά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προσφορών, η οποία έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2008 και στην οποία συμμετείχε μόνο μία κοινοπραξία της ρωσικής εταιρείας με τις τουρκικές Ιnter ΡΑΡ και Ρark Τeknik. Η διαδικασία αυτή άργησε να ολοκληρωθεί επειδή η Άγκυρα ζητεί από την κοινοπραξία να μειώσει την τιμή στην οποία θα της πωλεί την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγει ο σταθμός.

Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας θα κατασκευαστεί στην πόλη Ακουγιού, στην Ανατολική Μεσόγειο. Από το 1960, η χώρα έχει ακυρώσει τέσσερις απόπειρες κατασκευής πυρηνικού σταθμού, εξαιτίας του υψηλού κόστους, αλλά και των έντονων περιβαλλοντικών ανησυχιών: η Τουρκία βρίσκεται πάνω σε γεωλογικά ρήγματα, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, και οι οικολόγοι προειδοποιούν ότι ένας πυρηνικός σταθμός θα συνιστούσε απειλή για το περιβάλλον.

Όμως η κυβέρνηση Ερντογάν επιδιώκει να καλύψει με πυρηνική ενέργεια το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας ώς το 2020. Και μετά το Ακουγιού, σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλους δύο πυρηνικούς σταθμούς, πιθανόν κοντά στη Σινώπη, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. «Έχουμε σχέδια και για άλλες τοποθεσίες έπειτα απ΄ αυτές», δήλωσε χθες ο Γιλντίζ.

Οι γαλλικοί αντιδραστήρες
Στο μεταξύ, κρίση εμπιστοσύνης πλήττει τη νέα γενιά των γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων ΕΡR (Εuropean Ρressurised Reactors). Τρεις οργανισμοί πυρηνικής ασφαλείας (της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Φινλανδίας) ζήτησαν με κοινή δήλωσή τους να γίνουν αλλαγές στον σχεδιασμό των αντιδραστήρων αυτών (κατασκευάζονται από τη γαλλική εταιρεία Αreva) ώστε τα συστήματα έκτακτης ανάγκης που διαθέτουν να ανεξαρτητοποιηθούν περισσότερο από τα συστήματα της καθημερινής λειτουργίας τους. Η εξέλιξη αυτή συνιστά πλήγμα για την προσπάθεια του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος υποστηρίζει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Συνιστά πλήγμα και για την Αreva, η οποία έχει βασίσει στον ΕΡR την επέκτασή της στο εξωτερικό, όπου ελπίζει να υποσκελίσει την αμερικανική Westinghouse και να προμηθεύσει αυτή αντιδραστήρες στη νέα γενιά των πυρηνικών σταθμών.
Παρατείνουν τη ζωή των σταθμών

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων έχει συμφωνήσει να ανατρέψει τα σχέδια για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας ώς το 2020 και ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει και πέραν της χρονολογίας αυτής τη ζωή μερικών από τους 17 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας. Οι ειδικοί αμφοτέρων των κομμάτων υποστηρίζουν ότι για να τηρήσει η Γερμανία τη δέσμευσή της να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% ώς το 2020, καθώς και για λόγους ενεργειακής ασφάλειας, η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να παρατείνει τη ζωή των πυρηνικών σταθμών της. Ωστόσο η πυρηνική ενέργεια δεν είναι καθόλου δημοφιλής στη Γερμανία και, μολονότι οι επιχειρηματίες και οι βιομήχανοι τάσσονται υπέρ της διατήρησής της, οι οικολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα κατέβουν στους δρόμους αν η Μέρκελ και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες προχωρήσουν στα σχέδιά τους.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: