Οι Έλληνες τρώνε βιολογικά – Άλμα 20% στην κατανάλωσή τους το 2008.


 

Με ρυθμούς ρεκόρ οι Έλληνες καταναλωτές βάζουν στο πιάτο τους τα βιολογικά προϊόντα. Επιμένουν βιολογικά, παρότι λόγω της κρίσης περιορίζουν τις αγορές τους ακόμη και για είδη σούπερ μάρκετ.

Oι πωλήσεις βιολογικών προϊόντων, από 7,6 εκατ. ευρώ που ήταν το 1996 όταν άνοιξε η συγκεκριμένη αγορά στην Ελλάδα, έχουν εκτοξευτεί σήμερα σε 70 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως δείχνει μελέτη της εταιρείας ΙCΑΡ, το 2008 σημειώθηκε έκρηξη πωλήσεων της τάξης του 30%! Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς θέλουν και τα επόμενα χρόνια η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων να αυξάνεται με ανάλογα υψηλούς ρυθμούς.

Η εποχή που τα βιολογικά προϊόντα ήταν είδη πολυτελείας για τους καταναλωτές φαίνεται ότι πέρασε. Ενδεικτικό είναι ότι σε βασικά αγαθά που αγοράζουν οι Έλληνες καθημερινά- όπως το γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά, τα ζυμαρικά, τα λαχανικά και τα φρούτα – τα βιολογικά προϊόντα, αν και είναι ακριβότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά, αποτελούν πρώτες επιλογές, έστω κι αν οι ποσότητες που αγοράζονται είναι μικρότερες. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2009 οι πωλήσεις βιολογικού γάλακτος αυξήθηκαν κατά 52,2%. Στο ίδιο διάστημα οι πωλήσεις βιολογικών ζυμαρικών σημείωσαν αύξηση 10,8%!

  • Εισαγωγής 6 στα 10

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΙCΑΡ, το 2008, έξι στα 10 βιολογικά προϊόντα που καταναλώθηκαν στην Ελλάδα ήταν εισαγωγής, καθώς η ελληνική παραγωγή εξακολουθεί να υπολείπεται της ζήτησης. Όπως εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς, μέσα σε μία τριετία υπήρξε διπλασιασμός της συνολικής ελληνικής αγοράς βιολογικών προϊόντων, και οι προβλέψεις θέλουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση τα επόμενα χρόνια, όσο θα κλείνει και η ψαλίδα της διαφοράς τιμής με τα συμβατικά προϊόντα.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν τα τρία από τα κυριότερα βιολογικά προϊόντα: η εγχώρια κατανάλωση τυποποιημένου βιολογικού ελαιολάδου παρουσίασε αύξηση 15% το 2008 έναντι του 2007, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής (περίπου 63%) είχε προορισμό χώρες του εξωτερικού. Η κατανάλωση βιολογικών εσπεριδοειδών παρουσίασε αύξηση 5% στο ίδιο χρονικό διάστημα, με το ποσοστό των εξαγωγών να ξεπερνά το 68%, ενώ στην αγορά κρασιού από βιολογικά σταφύλια το 2008 η αύξηση ήταν 4% έναντι του 2007, με το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος (περίπου 79%) να διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά.

Όπως και να έχει, στα ράφια των καταστημάτων οι καταναλωτές μπορούν να βρουν πάνω από 6.000- 8.000 κωδικούς τέτοιων προϊόντων: φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και τυποποιημένα προϊόντα όπως ζυμαρικά, όσπρια, καλλυντικά, ακόμη και χαρτικά, και καφέ, κακάο, φρέσκους χυμούς, ενώ εκτός των τροφίμων πωλούνται και αλλά προϊόντα όπως βιολογικά απορρυπαντικά κ.ά. Στελέχη της αγοράς λένε ότι ο τομέας των βιολογικών προϊόντων είναι σημαντικός και ότι στο μέλλον θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στον τομέα των εξαγωγών όπου διατίθεται ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής. Μάλιστα, όλες οι μεγάλες αλυσίδες, όπως η Βερόπουλος, η Σκλαβενίτης, η Α-Β Βασιλόπουλος, η Carrefour- Μαρινόπουλος κ.ά., αλλά και οι αλυσίδες discount Lidl, Αldi και Dia διαθέτουν στα ράφια τους βιολογικά προϊόντα.

  • Από τα σούπερ μάρκετ 1 στα 2

Η έκρηξη στην κατανάλωση των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα φαίνεται και από το γεγονός ότι ενώ το 2002 τα βιολογικά προϊόντα κάλυπταν μόλις το 2% του συνόλου των τροφίμων που κατανάλωναν οι Έλληνες, το 2003 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 4% και σήμερα ξεπερνά το 20%. Μάλιστα η ζήτηση των προϊόντων αυτών έβαλε δυναμικά στο παιχνίδι τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που πωλούν πλέον το ένα στα δύο βιολογικά προϊόντα που καταναλώνουν οι Έλληνες, ενώ το 46% των προϊόντων διακινείται από αλυσίδες ή καταστήματα βιολογικών και το 4% από λαϊκές αγορές.

ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

βιολογικών προϊόντων θα αυξάνονται και τα επόμενα χρόνια, καθώς θα κλείνει και η ψαλίδα της διαφοράς τιμής με τα συμβατικά

« »

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: