ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Επτακόσια εκατ. άνθρωποι θέλουν να μεταναστεύσουν. – Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί με ολόκληρο τον πληθυσμό της βόρειας και νότιας Αφρικής.

Το Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών διεξάγεται σήμερα (Δευτέρα) και αύριο στη Βουλιαγμένη, διοργανώνεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Ωνάση και εντάσσεται στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση (4 και 5 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής).

Προεδρεύων των εργασιών του φετινού Φόρουμ, που έχει θέμα την «ένταξη μεταναστευτικών πολιτικών σε στρατηγικές ανάπτυξης προς όφελος όλων», είναι ο σκηνοθέτης Κ. Γαβράς, ενώ στην έναρξη των εργασιών παρέστη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Κατά την τελετή έναρξης των εργασιών του Φόρουμ, μίλησαν ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Παπαδημητρίου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγιας, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Γκάλοπ» Τζίμ Κλίφτον, καθώς και ο βουλευτής Επικρατείας του Συνασπισμού Βασ. Μουλόπουλος.

Στις εργασίες του Φόρουμ συμμετέχουν 250 εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών μεταναστών, ενώ τις εργασίες παρακολουθούν 50 παρατηρητές του ΟΗΕ και διεθνών οργανισμών με σκοπό να μεταφέρουν τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στους θεσμούς που εκπροσωπούν.

Στην ομιλία του ο κ. Γαβράς είπε πως οι μετανάστες ζουν μια τραγωδία γιατί πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς τα αισθήματα αποκλεισμού και φτώχειας και ζήτησε από τους συνέδρους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για όσους μετανάστες έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή σε κάποια ακτή. Για τραγωδία μίλησε όμως και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως η πρώτη από τις σωζόμενες τραγωδίες είναι οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου με θέμα τη μετανάστευση. Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στον Γ. Σεφέρη ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο του μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται το ποίημα «Κίχλη» που μιλά για τον ξεριζωμό.

Ο κ. Βούγιας επισήμανε τα μελανά σημεία της διαδικασίας ένταξης των μεταναστών στη χώρα μας τα οποία εντόπισε:

– στη γραφειοκρατία, καθώς σημειώνονται καθυστερήσεις στην ανανέωση των καρτών διαμονής και ανακοίνωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα υιοθετήσει μια πάγια ρύθμιση για το θέμα αυτό καθώς και για τη διευκόλυνση στη χορήγηση αδειών για τους επί μακρόν διαμένοντες

– στην ανασφάλιστη εργασία

– στα στερεότυπα φοβίας από την κοινωνία

– στα προβλήματα που αφορούν την απόδοση ιθαγένειας, καθώς 250.000 παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και σπούδασαν εδώ δεν αναγνωρίζονται ως Έλληνες.

– στο έλλειμμα ισονομίας, καθώς εντοπίζονται περιπτώσεις υπέρβασης αρμοδιοτήτων εις βάρος των μεταναστών και τέλος

– στην έλλειψη χώρων λατρείας και ταφής μεταναστών.

Όσον αφορά στους μη νόμιμους μετανάστες ο κ. Βούγιας τόνισε πως χρειάζονται δομές για την προστασία ομάδων, ανθρώπων δηλαδή που πρέπει να τους χορηγηθεί άσυλο και το υπουργείο Εσωτερικών με τις επιστημονικές επιτροπές που συγκροτεί θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο υφυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί εκ νέου με την ΕΕ τους όρους της Συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία αναφέρεται στις υποχρεώσεις των χωρών πρώτης εισόδου για τους μετανάστες, όπως είναι η Ελλάδα.

Για «ανθρωπιστικό έλλειμμα» μίλησε τέλος ο υφυπουργός αναφερόμενος στο «κολαστήριο» της Παγανής, το οποίο είχε πρόσφατα επισκεφθεί και δεσμεύτηκε πως μέσα στο 2010 θα διαμορφωθεί ένα νέο ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας και Υποδοχής Μεταναστών.

Όσον αφορά τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου «Γκάλοπ», σε δείγμα πάνω από 250.000 ατόμων, η διευθύντρια Ερευνών του Νέλι Εσίποβα, ανακοίνωσε:

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μετανάστευση σημειώνεται στις αφρικανικές υποσαχάριες χώρες, όπου το 38% του ενήλικου πληθυσμού -περίπου 165 εκατομμύρια- θα ήθελε να μετακινηθούν. Αντίθετα, οι κάτοικοι των ασιατικών χωρών εκδηλώνουν το μικρότερο ενδιαφέρον για μετακίνηση (μόνο το 10% του ενήλικου πληθυσμού).

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον πιο επιθυμητό προορισμό. Περίπου το 24% των ερωτώμενων δηλώνουν πως θα ήθελαν να μετακινηθούν μόνιμα στις ΗΠΑ και δευτερευόντως στον Καναδά. Τις επόμενες θέσεις στη λίστα των πιο επιθυμητών προορισμών καταλαμβάνουν η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία και η Αυστραλία. Περίπου 210 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο θα ήθελαν να μετακινηθούν προς μια χώρα της ΕΕ -περίπου όσοι θα ήθελαν να μετακινηθούν προς τη Β. Αμερική. Από όσους διαμένουν στην ΕΕ και θα ήθελαν να μετακινηθούν οι μισοί θα ήθελαν να μετακινηθούν εντός της ΕΕ.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν με συζητήσεις στρογγυλών τραπεζών με θέματα μετανάστευση και ανάπτυξη, οικονομική κρίση και μετανάστευση, επανένταξη μεταναστών και άλλα. Το Ίδρυμα Ωνάση θέσπισε με ευκαιρία το Φόρουμ των Μεταναστών, το νέο βραβείο «Νέα Εστία» για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και την ανθρώπινη ανάπτυξη. Το βραβείο, με έπαθλο 50.000 ευρώ, θα δοθεί σε μια οργάνωση για την πρωτοβουλία που επιδεικνύει σε θέματα μετανάστευσης.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: