Απέκτησα Ίντερνετ στα 90 μου! – «Στα 90 δεν είναι αργά για να σερφάρεις…» – Οι άνθρωποι που εξοικειώθηκαν σε προχωρημένη ηλικία με το Διαδίκτυο δηλώνουν τώρα ότι δεν μπορούν να το αποχωριστούν.


 

▅ Ο 90χρονος Πανταζής Σταύρου διαβάζει στο Ίντερνετ τις ξένες  εφημερίδες, κατεβάζει βιβλία και μουσική, ανταλλάσσει μηνύματα και  φωτογραφίες με τους γιους του που ζουν στη Γαλλία

Χειρίζεται το Ίντερνετ σχεδόν με την ίδια άνεση που το χειρίζεται ένας σημερινός 18άρης. Κάθε πρωί μπαίνει και διαβάζει τις ελληνικές εφημερίδες αλλά και αρκετές ξένες, όπως τη γαλλική «Le Μonde» ή την ιταλική «Corriere della Sera».

Ψάχνει μετά μανίας στο Google θέματα που τον ενδιαφέρουν, σχετικά με την ιστορία, τη λαογραφία ή τη χημεία- ήταν χημικός πριν από χρόνια. Αναζητά τα αγαπημένα του μουσικά κομμάτια επίσης στο Διαδίκτυο και τα απολαμβάνει από τον υπολογιστή. Και βέβαια επικοινωνεί μέσω mail με τους δύο γιους του που ζουν στο εξωτερικό. Ο κ. Πανταζής Σταύρου είναι 90 ετών. Και έχει καταφέρει να ανατρέψει τον μύθο ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας δεν τα καταφέρνουν με τις νέες τεχνολογίες και ειδικά με το Ίντερνετ. «Πώς ασχολήθηκα; Με ενδιαφέρει καθετί καινούργιο», απαντά με χαρακτηριστική άνεση για την ενασχόλησή του με τον κόσμο του Διαδικτύου. Με την ίδια άνεση περιγράφει στα «ΝΕΑ», καθισμένος μπροστά από τον υπολογιστή του, την καθημερινότητά του στο Ίντερνετ. «Ψάχνοντας πληροφορίες για την Ιστορία ή τη λαογραφία ξεκινάω την αναζήτησή μου από το Google».

Ο ενθουσιασμός του είναι μεγάλος όταν ανακαλύπτει πόσο μεγάλη πηγή πληροφόρησης για το παρελθόν αποτελεί το Διαδίκτυο. Τις προάλλες, λέει, διάβασε κάπου ότι ένας Βρετανός αντισυνταγματάρχης και περιηγητής, ο Γουίλιαμ Μάρτιν Λικ, είχε περάσει από το χωριό του, το Βυζίκι Αρκαδίας, το 1805. «Είχε γράψει ένα βιβλίο για την επίσκεψή του. Το πληκτρολόγησα στο Ίντερνετ. Το βρήκα- ήταν τρεις τόμοι- και το μετέφρασα στα ελληνικά». Μάλιστα έγραψε ένα κείμενο σχετικά με αυτό και το έστειλε στο τριμηνιαίο περιοδικό του χωριού του. Φυσικά το έγραψε στο Word και το έστειλε ηλεκτρονικά «με mailβολεύει και τον τυπογράφο άλλωστε, οι υπόλοιποι στέλνουν τα κείμενά τους χειρόγραφα», λέει με χαμόγελο.

  • Οι σκεπτικιστές

Ο 90χρονος κ. Πανταζής Σταύρου δεν ήταν ποτέ αρνητής του Ίντερνετ. Άνθρωποι της ηλικίας του όμως αλλά και μικρότεροί του αποτελούν μεγάλη μερίδα των σκεπτικιστών του Διαδικτύου. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο στη χώρα μας έχουν αρχίσει να κάνουν στροφή 180 μοιρών: πλέον το εμπιστεύονται διότι διαπιστώνουν ότι το Ίντερνετ αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους επαγγελματίες και ένα σημαντικό μέσο πληροφόρησης.

Αυτό προκύπτει και από την πιο πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Περίπου 8 στις 10 μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν υπολογιστές έχουν σύνδεση στο Ίντερνετ (83%). Ποσοστό αυξημένο αρκετά σε σύγκριση με το 2005 (75%). Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις – που απασχολούν δηλαδή πάνω από 10 εργαζομένους- η διείσδυση του Ίντερνετ είναι ακόμα μεγαλύτερη. Σχεδόν το 98% έχει Ίντερνετ.

  • ΥΠΟΧΩΡΕΙ Η ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ

Τέσσερα στα 10 νοικοκυριά έχουν σύνδεση στο Ίντερνετ, ενώ δικτυωμένες είναι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις


«Είμαι αυτοδίδακτος στο Διαδίκτυο…»

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ του 90χρονου συνταξιούχου χημικού αποδεικνύει πάντως πως ούτε μεγάλες ικανότητες χρειάζεται κανείς για να μπει στο Ίντερνετ ούτε περιέχει άχρηστες πληροφορίες, ώστε να το αγνοεί και να αδιαφορεί.

«Μαθήματα δεν έκανα πουθενά. Πήρα βιβλία για το Ίντερνετ- τα οποία μελετάω ακόμα. Με βοήθησε κι ο γαμπρός μου στην αρχή και πλέον και ο 13χρονος εγγονός μου», λέει ο κ. Σταύρου. Πώς όμως αποφάσισε να ασχοληθεί; Εργαζόταν ως χημικός σε μεγάλη φαρμακοβιομηχανία έως το 1987. Υπολογιστές υπήρχαν τότε στο εργασιακό του περιβάλλον και όπως λέει είχε μία πρώτη μικρή εξοικείωση. Λίγα χρόνια αργότερα απέκτησε τον δικό του υπολογιστή στο σπίτι. Κι όταν το Ίντερνετ άρχισε δειλά δειλά να μπαίνει στη ζωή των Ελλήνων, μπήκε και στη δική του. Τι λέει όμως σήμερα σε όσους διστάζουν να μπουν στο Διαδίκτυο φοβούμενοι ότι αποτελεί ένα μέσο αποξένωσης; «Τι μας αποξενώνει; Μόνο αν ασχολείται κανείς αποκλειστικά και συνέχεια μ΄ αυτό αποξενώνεται. Για τα ηλικιωμένα άτομα είναι ένα μέσο επικοινωνίας. Ένα παράθυρο για ολόκληρο τον κόσμο», απαντάει. Το αποδεικνύει άλλωστε και η τακτική επικοινωνία που έχει με τους δύο γιους του που ζουν στη Γαλλία.

  • «Μετά το σάιτ, άνοιξε το πελατολόγιό μου»


ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ κάτι σαν μέσο αποξένωσης του ανθρώπου. Και γι΄ αυτό τον λόγο το απέφευγε. «Ήταν θέμα φιλοσοφίας. Πάντα πίστευα ότι οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν να κάνουν με την άμεση- προσωπική επαφή», λέει στα «ΝΕΑ» η 40χρονη κ. Μένη Χατζηπαναγιώτου από το Πουρνάρι Συκουρίου Λάρισας. Ακόμα και στον υπολογιστή που χρησιμοποιούσε ο σύζυγός της για να γράφει κείμενα δεν έδινε πολλή σημασία…

Σήμερα όμως έχει αλλάξει εντελώς την άποψή της. Πριν από 3 χρόνια έστησε τη δική της επιχείρηση μέσω Διαδικτύου: κατασκευάζει χειροποίητα σαπούνια τα οποία μπορεί να αγοράσει κανείς από την ιστοσελίδα της (www. rosmarino.gr). Και πολύ γρήγορα διαπίστωσε ποια είναι τα μεγάλα «ατού» του Ίντερνετ για έναν καινούργιο μικροεπιχειρηματία. Τώρα πια θεωρεί ότι «πρόκειται για ένα καταπληκτικό μέσο». Τα προϊόντα της άρχισαν να γίνονται γνωστά με τους ταχύτατους ρυθμούς του Διαδικτύου και έτσι αυξήθηκαν οι παραγγελίες.

«Το Ίντερνετ με έφερε σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο. Με πελάτες χονδρικής», τονίζει. Πλέον τα χειροποίητα σαπούνια της ταξιδεύουν παντού μέσω Ίντερνετ. Γι΄ αυτό και συμβουλεύει τους μικρούς επαγγελματίες που είναι στο ξεκίνημά τους να μη διστάσουν να μπουν στον κόσμο του Διαδικτύου. «Είναι πλέον απαραίτητο. Εάν δεν είσαι συνδεδεμένος, εάν δεν έχεις ιστοσελίδα, είναι σαν να μην υπάρχεις», σημειώνει. «Μπορεί να έχεις ένα προϊόν καταπληκτικό, όμως εκτός Διαδικτύου δύσκολα θα γίνει γνωστό. Ο κόσμος πλέον έχει αρχίσει να ψάχνεται στο Ίντερνετ. Εκεί αναζητά πληροφορίες. Δεν θα ψάξει πλέον στους επαγγελματικούς οδηγούς, όπως παλιά. Και δεν έχει σημασία ποιο είναι το προϊόν που πωλείται μέσω Ίντερνετ. Το δικό μου είναι παραδοσιακά σαπούνια, σχεδόν όπως τα έφτιαχναν στον Μεσαίωνα. Και όμως δείτε πώς συνδυάζεται ο Μεσαίωνας με τις νέες τεχνολογίες…».

  • «Απαραίτητο εργαλείο για κάθε έμπορο»


ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ και το Διαδίκτυο είναι εξοικειωμένος εδώ και αρκετά χρόνια. «Σχεδόν από τότε που έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην Ελλάδα. Άλλωστε ασχολούμαι και με τη συγγραφή και ο υπολογιστής με απάλλαξε από τα χειρόγραφα», λέει ο 53χρονος κ. Νίκος Πετρόπουλος που διατηρεί pet shop στην περιοχή των Εξαρχείων πάνω από 25 χρόνια. Στο μαγαζί του όμως δίσταζε να βάλει Ίντερνετ. «Πίστευα ότι δεν θα μου χρειαζόταν, ότι δεν θα με βοηθούσε», αναφέρει στα «ΝΕΑ». Τελικά πριν από ένα χρόνο άλλαξε γνώμη διότι θεωρεί ότι τόσο ο κλάδος του αλλά και γενικώς πολλά επαγγέλματα θα κινηθούν αναγκαστικά στο Ίντερνετ και στον τομέα των ηλεκτρονικών πωλήσεων. «Είναι θέμα χρόνου να γίνει αυτό». Έτσι, σήμερα πάνω στο γραφείο του και δίπλα από τροφές ζώων και αξεσουάρ για κατοικίδια υπάρχει ένα λαπ τοπ συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο. Τον βοήθησε σε κάτι η σύνδεση στο Ίντερνετ; «Πλέον μπαίνω στο Ίντερνετ και έχω ενημέρωση από ξένες σελίδες για τα προϊόντα που κυκλοφορούν και με δυνατότητα μάλιστα απευθείας εισαγωγής τους. Επίσης έχω και κάποιες ηλεκτρονικές παραγγελίες, αφού φιλοζωικά σωματεία κάνουν αναφορές στο μαγαζί μου με σχετικές προσφορές». Αλλά δεν θα μείνει εκεί. Σύντομα το pet shop θα έχει τη δική του ιστοσελίδα. «Εκεί θα μπορεί να δει κανείς όλο τον κατάλογο με τα προϊόντα μας. Θα υπάρχουν επίσης προσφορές στα ευρείας κατανάλωσης προϊόντα».

  • Μένουν πίσω οι «ηλεκτρονικά αναλφάβητοι»


ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΙΝΑΙ η αύξηση που κατέγραψε η έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας σε ό,τι αφορά τις συνδέσεις Ίντερνετ στα σπίτια. Το 2007 περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά είχαν σύνδεση στο Ίντερνετ (30,2%). Πλέον 4 στους 10 είναι συνδεδεμένοι (39,4%). Η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 2005: τότε μόλις 2 στα 10 νοικοκυριά (24,2%) είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Από την έρευνα προκύπτει επίσης και αύξηση στην κατοχή σταθερών αλλά και φορητών υπολογιστών. Η παρουσία λαπ τοπ στα νοικοκυριά από 11% το 2005, ανέβηκε στο 16% το 2006 και στο 20% το επόμενο έτος. Το 2008 περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά είχαν φορητό.

  • Γιατί δεν μπαίνουν

Η έρευνα έδειξε επίσης και για ποιους λόγους τα έξι στα δέκα νοικοκυριά επιμένουν να μένουν έξω από τον κόσμο του Ίντερνετ. Απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ από το σπίτι 28% απάντησαν επειδή θεωρούν το Διαδίκτυο επιζήμιο και 27% επειδή έχουν έλλειψη ικανοτήτων και δεξιοτήτων για να το χειριστούν.

«Η Ελλάδα διανύει εδώ και μερικά χρόνια την ευρυζωνική της άνοιξη», τονίζει ο αντιπρόεδρος στο Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας δρ Γιάννης Λάριος. Σήμερα, λέει, περίπου 1.600.000 Έλληνες έχουν τακτική πρόσβαση στο γρήγορο Διαδίκτυο. «Ακολουθούν και οι λιγότερο εξοικειωμένοι! Το εμπόδιο πια γι΄ αυτούς δεν είναι η έλλειψη υποδομών ή οι υψηλές τιμές, αλλά η δυσπιστία. Και όμως! Καθημερινά, μικροί επιχειρηματίες, συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας ή κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων χωριών, βρίσκουν λύσεις με σύμμαχο το Διαδίκτυο».

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: