Σκληραίνει τη στάση απέναντι στην πειρατεία η Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως στα κράτη μέλη που επιθυμούν τη διακοπή της σύνδεσης στο Ίντερνετ των χρηστών που επιμένουν να μοιράζονται αρχεία παράνομα. Συγκεκριμένα, απέσυρε διάταξη του Πακέτου Τηλεπικοινωνιών που θα καθιστούσε δύσκολη την αντιμετώπιση της πειρατείας για τις κρατικές αρχές.

Η κίνηση αυτή θεωρείται αποτέλεσμα της πίεσης των χωρών της Ε.Ε. που επιθυμούν την υιοθέτηση σκληρής στάσης απέναντι στην πειρατεία. Η γαλλική κυβέρνηση εξάλλου, μόλις ενέκρινε σχέδιο που προβλέπει τη διακοπή σύνδεσης των πειρατών για διάστημα μέχρι και ένα χρόνο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν αρχικά αντίθετο σε μια τέτοια προοπτική, υποστηρίζοντας ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, ενώ σχετική διάταξη είχε σχεδιαστεί με σκοπό την προστασία του δικαιώματος αυτού. Η απόσυρσή του, ουσιαστικά σημαίνει ότι τα κράτη με΄λη θα μπορούν να ζητήσουν από τους παρόχους να «παγώνουν» τη σύνδεση των χρηστών που ανταλλάσουν παράνομα αρχεία στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Forrester, 14% των χρηστών στην Ευρώπη διαμοιράζουν αρχεία παράνομα. Ωστόσο, η απαγόρευση μέσω της νομοθεσίας δεν είναι απαραίτητα η λύση, σύμφωνα με τον Μάρκ Μούλιγκαν, αναλυτή της εταιρείας. «Η πειρατεία δεν θα καταπολεμηθεί μόνο μέσω της νομοθεσίας. Χωρίς ικανοποιητικές υπηρεσίες, η πειρατεία δεν θα νικηθεί», δήλωσε.

Ο Μούλιγκαν θεωρεί ότι η νομοθεσία θα είναι πολύ αργή για να σταματήσει τους πειρατές. «Η τεχνολογία κινείται πολύ πιο γρήγορα. Βλέπουμε ήδη περίπου 20 εναλλακτικούς τρόπους στο διαμοιρασμό αρχείων εκτός από το peer-to-peer».

Η νέα προτεινόμενη νομοθεσία βασίζεται σε ένα σύστημα τριών προειδοποιήσεων προς τους χρήστες, όπου με την τελευταία προειδοποίηση θα κόβεται και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: