Παγώνουν οι άδειες οικοδομής στα καμένα. – ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. –

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας

▅Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή προβλέπει τη λειτουργία τηλεσκοπικού συστήματος εντοπισμού  νέων οικοδομών στα καμένα της Αττικής και την υποχρεωτική κτηματογράφηση με επείγουσες διαδικασίες

ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών στα καμένα της Αττικής προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Στόχος του νομοσχεδίου, όπως διατυπώθηκε από την ίδια στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, είναι να προστατευτούν οι καμένες εκτάσεις από καταπατητές και να διασφαλιστεί ότι δεν θα αλλάξουν χαρακτήρα.

Οι όποιες εξαιρέσεις θα παρουσιαστούν αναλυτικά την Πέμπτη, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου είναι η απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών έως ότου κυρωθούν οι σχετικοί δασικοί χάρτες και προχωρήσει η συγκρότηση Ειδικής Υπηρεσίας Πρόληψης και Καταστολής των αυθαίρετων κατασκευών.

Το νομοσχέδιο, που βασίζεται κατά κύριο λόγο στο προσχέδιο νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ μετά τις καταστρεπτικές φωτιές στην Αττική, προβλέπει επίσης τη λειτουργία τηλεσκοπικού συστήματος εντοπισμού νέων οικοδομών και την υποχρεωτική κτηματογράφηση με επείγουσες διαδικασίες. Συνάντηση με τη WWF
Κοινή πρόταση 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη θωράκιση του φυσικού πλούτου και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την προστασία της βιοποικιλότητας παρέδωσε χθες στην υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο διευθυντής τού ελληνικού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF κ. Δημήτρης Καραβέλας.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προτείνουν, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος των προστατευόμενων περιοχών, συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων (όπως είναι οι μικροί υγρότοποι και οι βραχονησίδες), τη δημιουργία ενός Πράσινου Ταμείου.

«Είναι η πρώτη συμβολική συνάντηση στο υπουργείο. Η Πολιτεία ανοίχτηκε και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Οι ΜΚΟ αλλάζουν έναν παραδοσιακό τρόπο δράσης που μέχρι τώρα μάς έχουν συνηθίσει σε καλοπροαίρετη κριτική και ακτιβισμό», ανέφερε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. «Αυτή τη στιγμή έρχονται με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις νομοθετικού περιεχομένου. Θα μελετήσουμε τις προτάσεις και πολύ σύντομα θα καταλήξουμε στις επόμενες δράσεις μας στο θέμα της προστασίας της βιοποικιλότητας». Προστασία βιοποικιλότητας
Από την πλευρά του ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF κ. Δημήτρης Καραβέλας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «ένα από τα βασικότερα θέματα που έχει να λύσει το υπουργείο είναι η προστασία της βιοποικιλότητας. Θεωρούμε ότι ήρθε η στιγμή η χώρα επιτέλους να διαμορφώσει μια σοβαρή πολιτική για την προστασία της βιοποικιλότητας και ένα αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπογράφουν την πρόταση είναι: WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογικη Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ΜΟm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SΟS.

  • Την Πέμπτη πρώτη γεύση για τους ημιυπαίθριους


ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της για το τι πρόκειται να γίνει με τους ημιυπαίθριους χώρους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να γίνει μια πρώτη τοποθέτηση, αφού στις προθέσεις του υπουργείου είναι να δοθεί μια συνολική λύση για την αυθαίρετη δόμηση και όχι αποκλειστικά για τη διευθέτηση των παράνομα κλειστών ημιυπαίθριων χώρων.

Η ουσιαστική συζήτηση για την εξεύρεση λύσης για τους ημιυπαίθριους ουσιαστικά άρχισε από χθες στο νεοσύστατο υπουργείο με τη συγκρότηση επιτροπής που θα επεξεργαστεί όλες τις προτάσεις τόσο από υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και από εκπροσώπους του τεχνικού κόσμου.

Στόχος είναι η όποια ρύθμιση να είναι «θωρακισμένη» απέναντι σε τυχόν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έτσι, μία από τις υπό επεξεργασία σκέψεις είναι η δημιουργία ενός Πράσινου Ταμείου, όπου θα καταλήγουν τα χρήματα από τους ημιυπαίθριους, προκειμένου να απαλλοτριώνονται ελεύθεροι χώροι. Το σκεπτικό είναι «ό,τι έχει προστεθεί σε τετραγωνικά μέτρα με τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων θα αφαιρείται από δομήσιμες επιφάνειες, που θα μετατρέπονται σε χώρους πρασίνου».

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: