Δεκάδες Αμερικανοί κόλλησαν σαλμονέλα από κατοικίδια χελωνάκια. – Επιδημία σε 34 πολιτείες.

«Οι παιδίατροι πρέπει να τονίζουν ότι τα ερπετά, και ειδικά οι χελώνες, είναι πηγή σαλμονέλας»
Δύο κορίτσια που κολύμπησαν στη λιμνούλα της αυλής τους μαζί με τα χελωνάκια τους ήταν τα πρώτα από τα συνολικά 107 θύματα σαλμονέλωσης που προερχόταν από τα φαινομενικά αθώα κατοικίδια, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αμερικανικές αρχές.

Η επιδημία της διετίας 2007-2008 έπληξε κυρίως παιδιά σε 34 πολιτείες, αναφέρει η έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Κανείς δεν πέθανε, όμως το ένα τρίτο των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία με σοβαρά συμπτώματα όπως κοιλιακό πόνο, εμέτους και αίμα στα κόπρανα. Μάλιστα ένα από τα δύο κορίτσια που κόλλησε τη σαλμονέλα κολυμπώντας εμφάνισε νεφρική ανεπάρκεια και πέρασε οκτώ ημέρες στο νοσοκομείο.

«Όλοι, από τους παιδιάτρους μέχρι τους άλλους επαγγελματίες της δημόσιας υγείας, πρέπει πραγματικά να τονίσουν ότι τα ερπετά, και ειδικά οι χελώνες, είναι πηγή μολύνσεων με σαλμονέλα» υπογράμμισε η Δρ Τζούλιετ Χάρις, κύρια συγγραφέας της έκθεσης.

Τα μολυσμένα χελωνάκια, εξήγησε, συνήθως φαίνονται υγιή, ωστόσο το βακτήριο της σαλμονέλας που υπάρχει στα κόπρανά τους μπορεί εύκολα να περάσει στους ανθρώπους.

Οι ασθενείς που εξετάστηκαν είχαν όλοι προσβληθεί από το ίδιο στέλεχος σαλμονέλας, ένδειξη ότι το μικρόβιο είχε μεταδοθεί στις χελώνες κατά την αποστολή τους σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων, υπαίθριες αγορές και διαδικτυακά καταστήματα.

Λόγω του κινδύνου μετάδοσης σαλμονέλας όταν ένα παιδί βάζει στο στόμα του ολόκληρο το χελωνάκι, οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει από το 1975 την πώληση κατοικίδιων χελωνών με διάμετρο κάτω των 10 εκατοστών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν όμως ότι η απαγόρευση δεν τηρείται.

Έρευνα για την επιδημία συνεχίζει τώρα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: