ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Πατρίδα για 250.000 παιδιά – Δεν θα απελαύνονται όσα τέκνα μεταναστών γεννήθηκαν ή ενηλικιώθηκαν στην Ελλάδα. – Αποφυλακίζονται 1.200 κρατούμενοι λαθρομετανάστες.


Να μη συλλαμβάνονται    και να μην  απελαύνονται τα  250.000  παιδιά μεταναστών που  γεννήθηκαν  ή ενηλικιώθηκαν στην  Ελλάδα αποφάσισε η κυβέρνηση

Τέλος στο «κρυφτό» με την Αστυνομία για τα περίπου 250.000 «παιδιά χωρίς πατρίδα» βάζει με απόφασή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης. Πρόκειται για τα ενήλικα παιδιά των μεταναστών που είτε γεννήθηκαν είτε ενηλικιώθηκαν στην Ελλάδα και έως τώρα έπρεπε να εξασφαλίζουν άδεια παραμονής προκειμένου να μη συλλαμβάνονται και να μην απελαύνονται.

Μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των μεταναστών δεύτερης γενιάς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε την παύση της απέλασης αυτών των παιδιών που έχουν μεγαλώσει και ενηλικιωθεί στην Ελλάδα, υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μέλους. Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει επισημάνει την ανάγκη να χορηγείται ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή ενηλικιώθηκαν στη χώρα μας.

Παράλληλα, την άμεση απελευθέρωση 1.200 λαθρομεταναστών από κρατητήρια της Ελληνικής Αστυνομίας εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στους μετανάστες αναμένεται να δοθεί και οικονομικό κίνητρο για να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, ενώ όπως επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη «το πρόγραμμα αφορά ανθρώπους που έχουν κατηγορηθεί μόνο για την παράνομη είσοδό τους στη χώρα και όχι για κάποιο άλλο αδίκημα».

Ένας μήνας προθεσμία
«Όλοι αυτοί είναι πολίτες άλλων χωρών, όπου έχουν ταυτοποιηθεί, έχουν δακτυλοσκοπηθεί, θα τους δοθεί ένας μήνας προθεσμία και τα έξοδα για να φύγουν από τη χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης που επεσήμανε πως τα χρήματα για το πρόγραμμα αυτό προέρχονται από την αξιοποίηση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου και σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

«Υπάρχουν περίπου 5.500 αλλοδαποί, οι οποίοι κρατούνται σε διάφορους χώρους φιλοξενίας αλλά και στα κρατητήρια της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο επί βδομάδες και μήνες ανθρώπινες υπάρξεις να ζούνε σε ένα επί ένα τετραγωνικό, σε κρατητήρια τα οποία είναι για ποινικούς κρατουμένους» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Όπως επεσήμανε ο υπουργός, για θέματα παράνομης μετανάστευσης απασχολούνται καθημερινά περίπου 14.000 αστυνομικοί, αριθμός που θεωρείται υπερβολικά μεγάλος, ενώ εξετάζονται τρόποι απαγκίστρωσης τουλάχιστον 3.000 αστυνομικών από αυτά τα καθήκοντα.

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε μηδενική ανοχή σε θέματα παράνομης μετανάστευσης και σημείωσε πως μόνο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχουν πιαστεί το τελευταίο έτος 6.500 αλλοδαποί που προσπάθησαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για ευρωπαϊκό κυρίως προορισμό. Όπως ανακοινώθηκε, όλοι οι παράνομα εισερχόμενοι θα καταγράφονται, θα δακτυλοσκοπούνται και θα ταυτοποιούνται. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα σκοπεύει να φέρει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και της αντιμετώπισής της στο Συμβούλιο Κορυφής τον Δεκέμβριο, «με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν για την κατάσταση και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι».

ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ

Την απελευθέρωση 1.200 μεταναστών από κρατητήρια- που κατηγορούνται μόνο για παράνομη είσοδο στη χώρα- εξετάζει η κυβέρνηση


  • Το Λιμενικό μετατρέπεται αποκλειστικά σε ακτοφυλακή


ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ακτοφυλακής με κύριο καθήκον την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης αλλά και τον εκσυγχρονισμό του Λιμενικού Σώματος προανήγγειλε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Το Λιμενικό Σώμα θα μετατραπεί σε μια επιχειρησιακή δύναμη με υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες ακτοφυλακής. Με νέα διάταξη το Λ.Σ. απαλλάσσεται από όλες τις λειτουργίες και δραστηριότητες που είχε μέχρι σήμερα και όπου θα παρέχει λειτουργίες σε τρίτους θα αμείβεται». Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου, με τη νέα διάταξη το Λιμενικό θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την αστυνόμευση των συνόρων, την έρευνα και τη διάσωση. Η φύλαξη των λιμανιών θα βαραίνει πλέον οικονομικά τους Οργανισμούς Λιμένων, όπως προβλέπει και ο διεθνής κώδικας λιμένων.

Στην περίπτωση αυτή οι Οργανισμοί είτε θα προχωρήσουν στην πρόσληψη ιδιωτών για τη φύλαξη των λιμανιών είτε θα πληρώνουν το ανάλογο τίμημα αν χρησιμοποιούν λιμενικούς. Οι αρμοδιότητες για θέματα ναυσιπλοΐας και ελέγχου των πλοίων θα αποτελέσουν αντικείμενο των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών, ενώ στο κομμάτι των δρομολογίων το Λιμενικό θα αναλάβει τον έλεγχο για ναρκωτικά, όπλα και λοιπές παραβατικες πράξεις. «Πρότυπο της λειτουργίας των λιμανιών θα είναι αυτό που συμβαίνει στα αεροδρόμια, όπου η φύλαξη έχει ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου.

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Λιμενικού με μέσα και προσωπικό τόνισαν ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Θεόδωρος Ρεντζεπέρης, αλλά και επιχειρησιακοί αξιωματικοί του Λιμενικού.


TO BHMA

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης ανάμεσα στους αρχηγούς του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη χθεσινή σύσκεψη για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ).

«Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε χθες την πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος

«Η Ελλάδα από εδώ και μπρος δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Ούτε από την άλλη πλευρά κολαστήριο ανθρωπίνων ψυχών». Με τις φράσεις αυτές περιέγραψε την πολιτική που θα ακολουθηθεί για το θέμα της λαθρομετανάστευσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνει με αποφασιστικότητα, αλλά παράλληλα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρώτο δείγμα είναι το ότι άμεσα θα απελευθερωθούν 1.200 κρατούμενοι αλλοδαποί, με τη διευκρίνιση ότι αυτό δεν αφορά ποινικούς κρατουμένους αλλά αμιγώς λαθρομετανάστες. Παράλληλα θα τους δοθεί ένας μήνας προθεσμία προκειμένου να φύγουν από τη χώρα, αλλά και χρήματα για το ταξίδι της επιστροφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι περίπου 1.200 ευρώ για τον καθένα, που προέρχονται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο υπουργός, ο οποίος χθες προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας στα κρατητήρια υπάρχουν περίπου 5.500 λαθρομετανάστες και στη φύλαξή τους απασχολούνται καθημερινά 14.000 αστυνομικοί. Δηλαδή σε κάθε κρατούμενο αντιστοιχούν περίπου τρεις αστυνομικοί.

Επίσης ανέφερε ότι πλέον θα υπάρξει «μηδενική ανοχή στην παράνομη είσοδο στη χώρα… Δεν θα ανεχθούμε το δουλεμπόριο και δεν θα ανεχθούμε τους κακοποιούς, τους διακινητές ανθρωπίνων ψυχών, μικρών παιδιών, η στάση μας απέναντί τους θα είναι καθοριστικά σκληρή και πάρα πολύ αυστηρή για την εφαρμογή των νόμων».

Σ υμπλήρωσε ακόμη ότι «από τους ελέγχους που έχουν γίνει μόνο στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” τον χρόνο που μας πέρασε έχουν συλληφθεί 6.500 αλλοδαποί, οι οποίοι προσπάθησαν να φύγουν ανεπιτυχώς προς την Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι και στα αεροδρόμια της χώρας δεν γίνονται σωστά οι έλεγχοι».

Ερωτηθείς για το θέμα των στρατοπέδων τα οποία η προηγούμενη πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είχε πρόθεση να τα χρησιμοποιήσει ως κέντρα υποδοχής μεταναστών, παρέπεμψε στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση .

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του Λιμενικού Σώματος και ανακοίνωσε ότι οι μετανάστες δεύτερης γενιάς και κυρίως τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει και ενηλικιωθεί στην Ελλάδα δεν θα απελαύνονται ώσπου να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες με τις αρμόδιες υπηρεσίες που αφορούν άδειες παραμονής στη χώρα μας. Επιπροσθέτως, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα φαινόμενα αυτοδικίας ή ρατσιστικών επιθέσεων που παρατηρούνται σε ορισμένες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Κώστας Γαβράς και το Ιδρυμα Ωνάση
Με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και στόχο τη συγκρότηση μιας ικανής δέσμης ιδεών και προτάσεων που θα αξιοποιηθούν άμεσα από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών του ΟΗΕ, προκειμένου να ενισχύεται συνεχώς η ένταξη των οικονομικών μεταναστών στις δυτικές κοινωνίες, διεξάγεται στις 2 και 3 Νοεμβρίου στην Αθήνα το 3ο Διεθνές Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη. Την οργανωτική ευθύνη του συνεδρίου έχει αναλάβει το Κοινωφελές Ιδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης». Για την ενίσχυση της μεταναστευτικής πολιτικής, το Ιδρυμα Ωνάση θεσπίζει και σχετικό βραβείο με την επωνυμία «Εστία» για την αναγνώριση των προσπαθειών ομάδων, ΜΚΟ ή μεμονωμένων ατόμων που συμβάλλουν στην εκπόνηση προγραμμάτων ένταξης και οικονομικής ανέλιξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το βραβείο «Εστία» θα συνοδεύεται και από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: