Τα Ολυμπιακά «ερείπια» της Αθήνας – Πέντε χρόνια μετά τους Αγώνες, οι εγκαταστάσεις και ο περιβάλλων χώρος μαρτυρούν εγκατάλειψη και έλλειψη σχεδίου.


Σκουπίδια, μπάζα και στο βάθος θάλασσα. Αυτή ήταν η εικόνα που παρουσίαζε το παραλιακό μέτωπο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως τα όρια Καλλιθέας- Μοσχάτου πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Με την ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων, το τοπίο φάνηκε να αλλάζειαλλά μόνο για λίγο.

Πέρασαν 5 χρόνια από τους Αγώνες της Αθήνας, απομένουν δυόμισι χρόνια για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και ο χώρος του παραλιακού μετώπου εμφανίζει σχεδόν την ίδια εικόνα. Κρανίου τόπος δηλαδή: δεν υπάρχει ίχνος πρασίνου. Όσα φυτά είχαν τοποθετηθεί για τους Αγώνες ξεράθηκαν αφού προηγουμένως λεηλατήθηκαν τα συστήματα ποτίσματος. Όσο για το οικολογικό πάρκο, με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, το πράσινο και τους παιδότοπους που είχαν σχεδιαστεί ακριβώς σ΄ αυτόν τον χώρο, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Βρίσκονται στο στάδιο της προμελέτης… Τα ολυμπιακά ακίνητα επισκέπτεται σήμερα ο Πρωθυπουργός. Άλλωστε το γεγονός της μη αξιοποίησής τους είχε καταγγείλει πολλές φορές όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Μαζί με τον κ. Παπανδρέου, αναμένεται να είναι και ο Ισπανός αρχιτέκτονας- χωροτάκτης Γιόζεφ Αθεμπίγιο, ο «αναμορφωτής της Βαρκελώνης». Σε αντίθεση με την Αθήνα, η Βαρκελώνη που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 και αποτέλεσε την πόλη- πρότυπο για τον τρόπο που αξιοποίησε την ολυμπιακή της κληρονομιά, εξακολουθεί να αποκτά πόλους έλξης επισκεπτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του ΄92 αποτέλεσαν την αφετηρία για να πραγματοποιηθεί το 80% ενός 25ετούς προγράμματος ανάπτυξης της πόλης, μέσα σε μόλις έξι χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι να αποτελεί σήμερα η Βαρκελώνη ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης. Μάλιστα, βασικό στοιχείο του σχεδιασμού ήταν να αποκτήσει μέτωπο προς τη θάλασσα, αφού το αρχικό της πολεοδομικό σχέδιο προέβλεπε μια πόλη με «γυρισμένη την πλάτη» στη θάλασσα. Με τις επεμβάσεις που έγιναν δημιουργήθηκε παραλιακό μέτωπο 15 χιλιομέτρων στο οποίο χτυπά η επιχειρηματική καρδιά της Βαρκελώνης. Πάντως, η μεταμόρφωση της πόλης οφείλεται στο πρόγραμμα που φτιάχτηκε για τη μεταολυμπιακή χρήση τόσο των ολυμπιακών έργων όσο και των πάνω από 30 περιοχών της πόλης, όπου έγιναν τα έργα.

Στην Αθήνα, μετά τους Αγώνες το παραλιακό μέτωπο είχε μετατραπεί σε τεράστιο σκουπιδότοπο- ακριβώς δηλαδή όπως ήταν και πριν από το 2004. Πριν από μερικούς μήνες πάντως καθαρίστηκε εκ νέου και τοποθετήθηκε φωτισμός.

Αλλά και το ολυμπιακό γήπεδο του beach volley παραμένει ερμητικά κλειστό για τους πολίτες. Αγώνες δεν γίνονται ούτε και συναυλίες ή άλλες εκδηλώσεις. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στόχος της μεταολυμπιακής αξιοποίησης ήταν να αποτελέσει τον «Λυκαβηττό της παραλίας». Το μοναδικό καλοκαίρι που άνοιξε για το κοινό ήταν το 2005, όταν είχε πραγματοποιηθεί εκεί ένα μουσικό φεστιβάλ.

  • Οι εξαιρέσεις

Καλύτερη είναι οι μοίρα των βοηθητικών κτιρίων των ολυμπιακών εγκαταστάσεων δίπλα στο γήπεδο του beach volley και του Τάε κβον ντο. Αρκετές από αυτές χρησιμοποιούνται από ναυταθλητικούς συλλόγους. Ανάμεσα στα ολυμπιακά ακίνητα που αξιοποιήθηκαν σχετικά γρήγορα είναι και το γήπεδο του Τάε κβον ντο. Ο χώρος χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση συναυλιών, εκθέσεων και συνεδρίων. Θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες πραγματοποιούνται και στο ολυμπιακό κέντρο του Μπάντμιντον στο Γουδή, αφού μισθώθηκε αμέσως για την πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων.

«ΑΥΤΟΨΙΑ»

Τα ολυμπιακά ακίνητα επισκέπτεται σήμερα ο Πρωθυπουργός


  • Ο αρχιτέκτονας που αναμόρφωσε τη Βαρκελώνη
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας

«Η ΣΥΝΤΑΓΗ της επιτυχίας είναι απλή. Λειτουργούμε μακριά από τους πολιτικούς και συνεργαζόμαστε σε επίπεδο τεχνικό με την κυβέρνηση και τα επιμέρους υπουργεία, καθώς και με τους φορείς όπως ο Λιμένας της Βαρκελώνης και ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων». Με αυτά τα λόγια ο Γιόζεφ Αθεμπίγιο, ο βραβευμένος αρχιτέκτονας υπεύθυνος για την πολεοδομία και τις υποδομές της ισπανικής μεγαλούπολης για περισσότερα από 25 χρόνια, εξηγούσε σε μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών τα μυστικά που οδήγησαν στο μεταολυμπικό θαύμα της Βαρκελώνης. Ο αρχιτέκτονας που αναμόρφωσε τη Βαρκελώνη βρέθηκε χθες στην Αρχαία Ολυμπία, μαζί με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επισήμανε ότι ο Γ. Αθιμπίγιο θα συμβάλει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης τόσο της συγκεκριμένης περιοχής όσο και άλλων.

Το «άλμα»
Πριν αναλάβει ο Αθεμπίγιο τη Βαρκελώνη, οι τουρίστες που την επισκέπτονταν ετησίως ανέρχονταν σε 500.000, σήμερα φτάνουν τα 12,5 εκατομμύρια. Βασικό πόλο έλξης των τουριστών αποτελεί το παραλιακό μέτωπο της ισπανικής πόλης, όπου και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της ολυμπιακής της κληρονομιάς: το ολυμπιακό χωριό Ρorto Οlympico, το οποίο μεταμορφώθηκε με τα χρόνια στο «Μικρολίμανο» της Βαρκελώνης. Όπως εξήγησε ο Αθεμπίγιο στα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών, το όραμα και η πολιτική για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της πόλης βασίστηκαν στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου της πόλης προς όφελος των κατοίκων της, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτέλεσαν το εργαλείο για την πολεοδομική ανάπλαση του κέντρου της Βαρκελώνης, τη βελτίωση και την ανανέωση των υποδομών της, αλλά και για την ανάπτυξη στρατηγικών πόλων. Επίσης, οι αρμόδιοι επέλεξαν την εξωστρέφεια για τη Βαρκελώνη: η αναζήτηση του ρόλου ενός μητροπολιτικού κέντρου περιφέρειας στη Μεσόγειο. Μέσα από αυτές τις επιλογές αποφασίστηκε η επέκταση του λιμανιού της Βαρκελώνης, ώστε να καταστεί σε έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς κόμβους κρουαζιερόπλοιων και ανακατασκευάστηκε ο σταθμός υπεραστικών τρένων. Όσον αφορά τους πόρους για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά;

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ισπανός αρχιτέκτονας στα μέλη του ΣΕΓΜ, η ποιότητα του δημόσιου χώρου δημιουργεί υπεραξία από την οποία προκύπτουν οι αναγκαίοι πόροι.

ΠΗΓΗ: TA NEA

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: