ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ – Βάζουν κανόνες για να καταπολεμήσουν τη διαφθορά στα μπλογκ.


Ιστολόγια. Οι ιδιοκτήτες τους θα είναι  υποχρεωμένοι να το δηλώνουν όταν  λαμβάνουν «δώρα» από εταιρείες

ΚΑΝΟΝΕΣ διαφάνειας θέτει στα αμερικανικά μπλογκ που παρουσιάζουν διάφορα καταναλωτικά προϊόντα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FΤC) των ΗΠΑ. Από την 1η Δεκεμβρίου, οι ιδιοκτήτες αυτών των μπλογκ θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν εάν έχουν λάβει δωρεάν κάποιο προϊόν ή άλλο «δώρο» από τις εταιρείες, ενώ σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο έως και 11.000

δολάρια. «Δεδομένου ότι τα μπλογκ αποτελούν πλέον έναν σημαντικό παράγοντα στον κόσμο της διαφήμισης, νομίζουμε ότι είναι απαραίτητο να τα ελέγχουμε», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κλίλαντ από την FΤC. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας, «το ποστ ενός μπλόγκερ που λαμβάνει μετρητά ή άλλες μορφές πληρωμής για να πει τη γνώμη του πάνω σε ένα προϊόν θεωρείται διαφήμιση».

Οι καταναλωτικές οργανώσεις διαμαρτύρονται εδώ και καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες για την παντελή έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τους τρόπους χρηματοδότησης των μπλόγκερ που εξειδικεύονται σε διάφορους τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και η διατροφή.

Μάλιστα, η οργάνωση Ένωση Καταναλωτών είχε δημιουργήσει μια ειδική ιστοσελίδα από την οποία κατήγγελλε τις στενές σχέσεις ανάμεσα στους μπλόγκερ και τις επιχειρήσεις. Η ιστοσελίδα έκλεισε στις αρχές του χρόνου, καθώς δεν είχε οικονομικούς πόρους. Ο Ρικ Κάλβερτ, ιδιοκτήτης δύο τέτοιων μπλογκ, δηλώνει σύμφωνος με το μέτρο, το οποίο ωστόσο θεωρεί ανεφάρμοστο: «Υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια μπλογκ και ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά», επισημαίνει.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: