Δαμάζοντας τα κύματα. – Ένα τεράστιο «φίδι» θα βρίσκεται από την ερχόμενη άνοιξη στις ακτές της βόρειας Σκοτίας, το οποίο αναμένεται να ανοίξει το δρόμο σε μια καινούργια ανανεώσιμη μορφή ενέργειας: την ενέργεια των κυμάτων.


Το νέο επίτευγμα των επιστημόνων, το «Sea Snake», θα ταλαντεύεται σύμφωνα με την κίνηση των κυμάτων και θα μετατρέπει την ορμή του θαλασσινού νερού σε ενέργεια.

Το «φίδι» παρήγγειλε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας (EMEC) στο Όκνεϊ της βόρειας Σκοτίας από τη γερμανική εταιρεία ενέργειας E.ON και υποδηλώνει το έντονο ενδιαφέρον που έχει αρχίσει να δημιουργείται για τη νέα αυτή τεχνολογία, η οποία είναι πολύ πιο δαπανηρή από την αιολική.

Το ενδιαφέρον των εταιρειών κοινής ωφέλειας για την ενέργεια των κυμάτων τροφοδοτούν οι απαιτήσεις των αρμόδιων αρχών αλλά και τα κίνητρα που δίνονται από τις κυβερνήσεις για στροφή προς τις «πράσινες» τεχνολογίες.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας υπολογίζει την παραγωγική ικανότητα των εγκαταστάσεων για αξιοποίηση της ενέργειας των κυμάτων σε περισσότερες από 2.000 τεραβατώρες ετησίως –περίπου 10% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας– αντικαθιστώντας κεφαλαιουχικές δαπάνες άνω των 500 δισ. λιρών.

Πηγή: Reuters

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: