Οι δημοσκοπήσεις βγάζουν το «Ναι» – Ιρλανδία: Ολοκληρώνεται αύριο το δημοψήφισμα για το μέλλον της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Προς την κατεύθυνση επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία.

Βρυξέλλες

Αρχισε χθες στα μικρά νησιά και ολοκληρώνεται αύριο το καθοριστικό, για το μέλλον της νέας επικαιροποιημένης Συνθήκης της Λισαβόνας, δημοψήφισμα στην Ιρλανδία. Οι δημοσκοπήσεις βγάζουν το «Ναι» με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στις κάλπες.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε 18 μήνες που οι Ιρλανδοί καλούνται να επικυρώσουν τη νέα συνθήκη. Την πρώτη, στις 12 Ιουνίου 2008, το 53% ψήφισε εναντίον «παγώνοντας» την εφαρμογή της συνθήκης στο σύνολο της Κοινότητας.

Η εκστρατεία υπέρ του «Όχι» που επικράτησε το 2008 βασίστηκε σε μία σειρά επιχειρημάτων που επηρέασαν τους Ιρλανδούς, όπως το ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας θα οδηγούσε στην απώλεια της φορολογικής αυτονομίας, της στρατιωτικής ουδετερότητας, σε άρση της απαγόρευσης των αμβλώσεων και της ευθανασίας, καθώς και στην απώλεια του Ιρλανδού Επιτρόπου στην Κομισιόν Με εξαίρεση το θέμα του Επιτρόπου, τα υπόλοιπα επιχειρήματα δεν είχαν καμία βάση.

Πάντως, για να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή ενός δευτέρου δημοψηφίσματος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν τον περασμένο Ιούνιο ότι θα ενσωματώσουν πρωτόκολλο στη συνθήκη, που θα διασφαλίζει τους Ιρλανδούς ότι δεν θα χάσουν τίποτα από τα παραπάνω κεκτημένα. Επίσης, αποφάσισαν να διατηρηθεί η αρχή κάθε κράτος-μέλος και Επίτροπος.

Η μεταστροφή της ιρλανδικής κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση της επικύρωσης της συνθήκης (55-68% υπέρ και 17-27% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Κυριακή), οφείλεται σε δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι σαφέστατη προειδοποίηση από εταίρους και κυρίως τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι εάν καταψηφίσουν τη συνθήκη κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο περιθώριο της Ευρώπης.

Ο δεύτερος και καθοριστικός λόγος έχει να κάνει με την πρωτοφανή οικονομική κρίση που μαστίζει σήμερα τον άλλοτε «κελτικό τίγρη», την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ε.Ε. την τελευταία 20ετία.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση τριπλασίασε μέσα σε δύο χρόνια το χρέος της χώρας, αύξησε το δημόσιο έλλειμμα στο 12%-14% του ΑΕΠ, ενώ το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει φέτος πάνω από 10%.

Η χώρα που είχε ανεργία 4% φλερτάρει τώρα με το 15%, ενώ ένα νέο κύμα μετανάστευσης Ιρλανδών προς την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και κοινοτικές χώρες παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.

Μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, η «ασπίδα» της ΟΝΕ είχε σαν αποτέλεσμα την αποφυγή της μετατροπής της Ιρλανδίας σε Ισλανδία, δηλαδή τη χρεοκοπία.

Χάρη στη ρευστότητα των 120 δισ. ευρώ που διοχέτευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο ιρλανδικός χρηματοπιστωτικός τομέας αν και βαριά λαβωμένος παρέμεινε όρθιος.

Σήμερα οι Ιρλανδοί αναγνωρίζουν ότι εάν η χώρα τους δεν ήταν μέλος της ΟΝΕ θα είχε καταρρεύσει και δεν θέλουν με κανένα τρόπο να ρισκάρουν μια απομόνωση σε κοινοτικό επίπεδο.

Η επικράτηση του «Ναι» ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή της νέας συνθήκης από τις αρχές του επόμενου έτους.

Θα πρέπει, όμως, να ξεπεραστεί άμεσα η εκκρεμότητα που υπάρχει με τον ευρωσκεπτικιστή πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος αρνείται να την υπογράψει παρότι έχει επικυρωθεί από τη Βουλή και τη Γερουσία.

Μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας, 10 γερουσιαστές που προέρχονται από το δικό του πολιτικό χώρο κατέθεσαν νέα προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας ζητώντας να αποφανθεί ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας καθιστά την Ευρώπη ένα υπερκράτος και κατά συνέπεια παραβιάζει το Σύνταγμα της Τσεχίας.

Η προσφυγή δεν έχει καμία τύχη, αλλά μπορεί να καθυστερήσει την επικύρωση για ένα εξάμηνο. Προς το παρόν η τσεχική κυβέρνηση αναζητεί νομική φόρμουλα που θα υποχρεώσει τον πρόεδρο να υπογράψει τη συνθήκη.

Η Συνθήκη

Η νέα μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας θα επιφέρει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές που θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία της Ε.Ε.

Κατ’ αρχήν δημιουργούνται δύο νέες σημαντικές θέσεις. Πρόκειται για τη θέσπιση θέσης προέδρου της Ε.Ε. με θητεία 2,5 ετών, η οποία θα μπορεί να ανανεωθεί μια φορά.

Ο πρόεδρος που θα πρέπει να έχει διατελέσει πρωθυπουργός στη χώρα του, θα προετοιμάζει τις Συνόδους Κορυφής, θα προεδρεύει αυτών και θα εκπροσωπεί την Κοινότητα σε μεγάλες διεθνείς συναντήσεις.

Η δεύτερη θέση αφορά αυτή του Υπατου Εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στην ουσία θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ενωσης, που θα προεδρεύει των Συμβουλίων Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων και φυσικά θα εκπροσωπεί την Ενωση σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις που γίνονται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Αυξάνονται οι αρμοδιότητες της Ευρωβουλής αφού επεκτείνεται η λήψη των αποφάσεων με συναπόφαση και σε άλλους τομείς, ενώ θεσμοθετείται και περνάει υπό την Κοινότητα και ο λεγόμενος τρίτος πυλώνας (Δικαιοσύνη, Εσωτερικές Υποθέσεις), ο οποίος είχε μέχρι τώρα διακυβερνητικό χαρακτήρα.

Περιορίζεται η ομοφωνία και επεκτείνεται η λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία σε μια σειρά τομείς μεταξύ των οποίων και τα θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Το βέτο θα διατηρηθεί σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φορολογίας, Εξωτερικών Εμπορικών Σχέσεων Οπτικοακουστικών, Υγείας και Παιδείας.

Ιδιαίτερα σημαντικός για τους ευρωπαϊκούς πολίτες είναι ο χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών.

Πρόκειται για 54 άρθρα τα οποία προσδιορίζουν με ακρίβεια τα δικαιώματα των πολιτών στους τομείς: της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Του ανταποκριτή  ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: