Νέα γρίπη: «Λουκέτο» σε δύο ιδιωτικά σχολειά.

Ρεπορτάζ: Μάρθα Καϊτανίδη (ΤΑ ΝΕΑ)
«Λουκέτο» μπήκε σε δύο κολέγια λίγες ώρες μετά την απόφαση να κλειδωθούν όλες οι τάξεις δύο Λυκείων της Αττικής. Η εξέλιξη αυτή, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι οποίοι επέμεναν πως η έξαρση των κρουσμάτων στα σχολειά θα ξεκινήσει από το Οκτώβριο ενώ σύμφωνα με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια το 40% των παιδιών θα νοσήσει από τη νέα γρίπη.

Ειδικότερα και σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου του υπουργείου Υγείας, «εντοπίστηκε συρροή περιστατικών γριπώδους συνδρομής στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών και το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος. Κατόπιν των παραπάνω το ΥΥΚΑ εισηγήθηκε στο Νομάρχη Αθηνών, βάση του επιχειρησιακού πρωτοκόλλου, την παύση της λειτουργίας των ανωτέρω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για 7 ημέρες».

Στο μεταξύ, πανικό έχει προκαλέσει η απόφαση της νομαρχίας Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων να κλειδωθούν για εφτά ημέρες όλες οι τάξεις του Λυκείου Μελισσίων και του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου, καθώς αυξήθηκαν τα κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών με νέα γρίπη, όπως επίσης και ο αριθμός των μαθητών που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που βγήκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα μαθητών στο Λύκειο Μελισσίων και δύο μολυσμένοι εκπαιδευτικοί στο Λύκειο Χαϊδαρίου. Επίσης, 22 ακόμη θρανία ήταν χτες κενά, αφού οι μαθητές δήλωσαν άρρωστοι.

Σύμφωνα όμως, με τις εκτιμήσεις των ειδικών «συναγερμός» θα χυτπήσει τις επόμνες ημέρες και σε άλλα σχολεία. Είναι ενδεικτικό πως μόνον χτές απουσιάζαν 5.000 μαθητές από τα σχολεία όλης της χώρας, επειδή όπως ενημερωσαν τον διευθυντή τους είχαν ύποπτο βήχα, καταρροή ή πυρετό. Και όπως προκύπτει απο τις εκτιμήσεις των επιστημόνων το πρώτο κύμα της νέας γρίπης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, επιμένουν όμως πως μάς χωρίζουν μόλις δύο εβδομάδες.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας πως οι αρμόδιες αρχές έχουν επιδείξει ετοιμότητα όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε σε 20 ημέρες θα αρχίσει ο εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης στην χώρα μας, επισημαίνοντας πως όσοι εμβολιάζονται δεν θα είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν δήλωση συναίνεσης.

Υπενθυμίζεται, πως από την ημέρα που δημοσιεύτηκε το Σχέδιο Δράσης κατά της Νέας Γρίπης, προβλεπόταν πριν τον εμβολιασμό με το πανδημικό εμβόλιο η υπογραφή Υπεύθυνης Δήλωσης, βάσει της οποίας οι πολίτες διαβεβαίωναν ότι:

α) Ενημερώθηκαν για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές του εμβολιασμού

β) Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ασφαλής ιατρική πράξη, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών

γ) Συμφωνούν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο για το νέο ιό της γρίπης Α(Η1Ν1)

Εγκεκριμένα δύο εμβόλια – πρώτοι οι ευπαθείς

Η απόφαση της έναρξης χορήγησης του πανδημικού εμβολίου στην χώρα μας το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ελήφθη λίγες ώρες έπειτα από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που γνωστοποίησε πως έδωσε έγκριση σε δύο πανδημικά εμβόλια (το Pandemrix και το Focetria).

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς της Κομισιόν, η έγκαιρη διάθεση των εμβολίων είναι μέρος του προγραμματισμού επίτευξης ενός κοινού στόχου που δεν είναι άλλος από το να μειώσει τους κινδύνους των ασθενειών και των θανάτων.

Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος υπενθύμισε πως η χώρα μας έχει ήδη προμηθευτεί με περίπου 100.000 δόσεις, οι οποίες βρίσκονται στο Εθνικό Κέντρο Υγείας στη Βάρη.

Σε ό,τι αφορά στις ομάδες προτεραιότητας που θα εμβολιαστούν οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής παραμένουν πιστοί στον προγραμματισμό τους, αφού διευκρίνισαν πως στην πρώτη γραμμή θα βρίσκονται οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Οι ομάδες αυτές είναι οι έγκυοι που βρίσκονται στο 2ο και 3ο τρίμηνο της κυήσεως, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όσοι φροντίζουν βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, διαβήτης, εξασθενημένο ανοσοποιητικό κ.τ.λ.) ανεξαρτήτως ηλικίας (αρκεί να είναι πάνω από 6 μηνών).

Ακόμα 79 κρούσματα

Εν τω μεταξύ, ακόμα 79 κρούσματα νέας γρίπης επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ασθενών να ανέρχεται πλέον σε 2.228, σύμφωνα με την καθιερωμένη, εβδομαδιαία ενημέρωση από το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Από τους ασθενείς αυτούς, οι τρεις έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του ότι τα κρούσματα αυτά αποτελούν μικρό μόνο μέρος των αληθινών, καθώς εδώ και περίπου τρεις μήνες γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος των ασθενών με ύποπτα συμπτώματα και δεν ελέγχονται όλοι.

Από την αρχή, εξάλλου, της πανδημίας και έως τις 24 Σεπτεμβρίου, 56 ασθενείς στην χώρα μας παρουσίασαν πνευμονία.

Πώς να προστατευθούν οι καρδιοπαθείς από τη νέα γρίπη

Οδηγίες για την προστασία των καρδιοπαθών από τη νέα γρίπη εξέδωσε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, βασιζόμενη στα έως τώρα ευρήματα όλων των μελετών που έχουν γίνει για την επίδραση της νόσου στα άτομα με καρδιολογικά προβλήματα.

Όπως ανακοίνωσε, όλοι οι πάσχοντες από καρδιολογικά προβλήματα (ηλικίας άνω των 6 μηνών) πρέπει να κάνουν και τα τρία εμβόλια: της εποχικής γρίπης όπως κάθε χρόνο, της πνευμονίας (το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου, το οποίο στους ενήλικες πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 5ετία) και της πανδημικής γρίπης.

Όπως εξηγεί η Εταιρεία, οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση από της νέα γρίπη και την εμφάνιση επιπλοκών. Υπάρχουν 39 κλινικές μελέτες, οι οποίες συσχετίζουν τη νόσηση από γρίπη με την εμφάνιση οξέος στεφανιαίου συνδρόμου, ενώ ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τόσο τη νοσηρότητα, όσο και τη θνητότητα.

Η Εταιρεία απαντά επίσης σε μερικά ουσιώδη ερωτήματα που αφορούν τους καρδιοπαθείς:

Τι πρέπει να κάνω για να προστατευτώ?

* Καλύψτε τη μύτη και το στόμα με ένα μαντήλι όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι.

* Να πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά τον βήχα και το φτάρνισμα

* Να χρησιμοποιείτε αλκοολούχο διάλυμα για να απολυμαίνετε τα χέρια σας.

* Να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, για να αποφύγετε τη μετάδοση μικροβίων.

* Να αποφεύγετε την επαφή με άρρωστα άτομα.

* Να τηρείτε τους κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.

* Να κάνετε εγκαίρως τους προβλεπόμενους εμβολιασμούς σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης από τον νέο Η1Ν1?

* Πυρετός

* Βήχας

* Πονόλαιμος

* Μυαλγία

* Πονοκέφαλος

* Σπανιότερα διάρροια και εμετός

Τι πρέπει να κάνω αν αρρωστήσω?

Εάν έχετε πυρετό ή άλλα συμπτώματα που είναι ύποπτα για γρίπη, μιλήστε με τον γιατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του. Θα πρέπει να εξεταστείτε από τον γιατρό σας, και αυτός θα αποφασίσει αν χρειάζεστε ειδικές εξετάσεις, αγωγή ή νοσηλεία. Μην παίρνετε μόνοι σας φάρμακα (π.χ.αντιβιοτικά) και μην διακόπτετε τα συνηθισμέναφάρμακά σας χωρίς να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Θα πρέπει να έχετε επαρκή ποσότητα των φαρμάκων σας στο σπίτι.

Πότε πρέπει να ζητήσω άμεσα ιατρική βοήθεια?

Αν παρουσιάσετε:

* Δύσπνοια

* Πόνο στο στήθος

* Ξαφνική ζάλη ή σύγχυση

* Υψηλό πυρετό που δεν ανταποκρίνεται στα αντιπυρετικά

Πηγή : Web Only

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: