ΥΓΕΙΑ – ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Δυόμισι εκ. Έλληνες θα εμβολιαστούν στην πρώτη φάση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη, – TA NEA

Περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα είναι αυτοί που θα εμβολιαστούν πρώτοι με το πανδημικό εμβόλιο – εφόσον βέβαια δοθεί το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Μετά από απόφαση των ειδικών στην σημερινή σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Νέας Γρίπης, προτεραιότητα θα δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ειδικότερα και όπως διευκρίνισε μετά το πέρας της σύσκεψης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής κ. Ελένη Γιαμαρέλλου «άτομα οποιασδήποτε ηλικίας άνω των 6 μηνών, τα οποία πάσχουν από νοσήματα που τα καθιστούν υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν σοβαρά ή να παρουσιάσουν επιπλοκές από τη νέα γρίπη», βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των πολιτών που θα λάβουν το εμβόλιο.

Επίσης, στην ομάδα υψηλού κινδύνου εντάσσονται και οι έγκυες που διανύουν το 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης και ακολουθούν εκείνοι που φροντίζουν μωρά έως 6 μηνών και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Συνεπώς, πλέον ο προβληματισμός σχετικά με τον εμβολιασμό μετακυλίεται στον υγιή πληθυσμό και πιο συγκεκριμένα στην ιεράρχηση εκείνων των ομάδων που θα είναι σε προτεραιότητα. Πάντως, η τοποθέτηση της Επιτροπής κατά τη σημερινή συνεδρίαση είναι να δοθεί πρώτα το εμβόλιο σε άτομα από 15 έως 40 ετών, ωστόσο οι ειδικοί διευκρινίζουν πως ακόμη δεν είναι τίποτα σίγουρο, αφού ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η πανδημία.

  • Υπογραφή συναίνεσης πριν τον εμβολιασμό

Πριν εμβολιαστούν οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση –  συναίνεση. Το προσχέδιο της δήλωσης αυτής, συμπεριλαμβανόταν άλλωστε και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, γεγονός που είχει προκαλέσει την αντίδραση πολιτών και ειδικών.

Έτσι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο Σχέδιο Δράσης οι πολίτες πρέπει να δηλώσουν ότι «α) ενημερώθηκα για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστώ, καθώς και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές του εμβολιασμού, β) γνωρίζω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ασφαλής ιατρική πράξη, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών, γ) συμφωνώ να εμβολιαστώ με το εμβόλιο για το νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1)».

Όπως εξήγησε ωστόσο, η κ. Γιαμαρέλλου, η απόφαση αυτή δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα για κάθε καινούργιο φάρμακο που μπαίνει στο εμπόριο και συνεπώς η ίδια πρακτική ακολουθείται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Σημειώνεται, ωστόσο πως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιο θα είναι το τελικό περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης.

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά στα σχολεία αποφασίστηκε να κλείνουν για προληπτικούς λόγους στην περίπτωση που παρατηρείται προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: