ΥΓΕΙΑ: Ο θόρυβος των δρόμων αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης της αρτηριακής πίεσης του αίματος.


Οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε θορυβώδεις δρόμους, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν υψηλή πίεση του αίματος, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λουντ, με επικεφαλής τον Δρ Τεό Μποντίν, σύμφωνα με το BBC, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνεται κατά τουλάχιστον 25% όταν ο καθημερινός θόρυβος από τα διερχόμενα αυτοκίνητα κατά μέσο όρο ξεπερνά τα 60 ντεσιμπέλ, κάτι που εκτιμάται ότι ισχύει για περίπου έναν στους τέσσερις Ευρωπαίους, συνεπώς το πρόβλημα κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι.

Όταν ο μέσος θόρυβος ξεπερνά τα 64 ντεσιμπέλ, τότε ο κίνδυνος αυξάνεται πάνω από 90%. Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι σαφής, οι επιστήμονες θεωρούν ότι πιθανότατα ο θόρυβος προκαλεί στρες (και συχνά αϋπνία) και αυτό, με τη σειρά του, φέρνει προβλήματα αρτηριακής πίεσης.

Οι Σουηδοί ερευνητές συμπεριέλαβαν 28.000 άτομα στην μελέτη τους και προειδοποίησαν ότι τα πορίσματά της είναι ανησυχητικά, επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών φαίνεται πως δεν επηρεάζονται εξίσου αρνητικά από τον θόρυβο, ίσως επειδή τον έχουν συνηθίσει με τα χρόνια ή επειδή ήδη έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πάντως, Βρετανοί γιατροί, όπως ο καθηγητής Αλαν Μάριον-Ντέηβις, δήλωσαν ότι άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η διατροφή, παίζουν πιο σημαντικό ρόλο για την αρτηριακή πίεση σε σχέση με τον θόρυβο. Παρόλα αυτά, συμφώνησαν ότι το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: