Νέα Γρίπη: κόντρες για τον εμβολιασμό παιδιών. – Διαφωνούν οι ειδικοί για το ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι για τη γρίπη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη ( ΤΑ ΝΕΑ)

Υπόγειος πόλεμος έχει ξεσπάσει από τους ειδικούς για το ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με το πανδημικό εμβόλιο, την ώρα που οι πρώτες δόσεις έχουν αποθηκευθεί στα ψυγεία του Κέντρου Δημόσιας Υγείας στη Βάρη. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει, με μόνιμο αντικείμενο διαμάχης τον εμβολιασμό των παιδιών, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση και προβληματισμός.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης πρότειναν την προηγούμενη εβδομάδα να εμβολιαστούν αρχικά οι επαγγελματίες υγείας, οι γυναίκες στο 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης, καθώς και άτομα που φροντίζουν βρέφη έως 6 μηνών.

Στο πρόγραμμα εμβολιασμού ωστόσο, δεν γίνεται λόγος για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, ούτε όμως και για τους μαθητές. «Αν δεν ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες σε δείγμα τουλάχιστον 100.000 ανθρώπων ώστε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του εμβολίου, τότε εκτιμώ πως δεν πρέπει χορηγηθεί στα παιδιά» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Ελένη Γιαμαρέλλου.

Μάλιστα, η ίδια κρίνει πως πρόωρο «πράσινο φως» για τον μαζικό εμβολιασμό των ανηλίκων θα πρέπει να δοθεί μόνο σε ενδεχόμενο που αλλάξει συμπεριφορά ο νέος ιός της γρίπης Α και γίνει πιο απειλητικός, από τη στιγμή άλλωστε που για τα παιδιά η έγκριση χορήγησης του πανδημικού εμβολίου δεν προβλέπεται πριν από το τέλος του έτους. Να μη βιαστούμε
Λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι που επίσης συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο υπογραμμίζουν πως από τη στιγμή που η συμπτωματολογία της γρίπης παραμένει ήπια δεν υπάρχει λόγος για βεβιασμένες αποφάσεις.

Με την απόφαση αυτή ωστόσο διαφωνεί μερίδα επιστημόνων που συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. «Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα τα μωρά και τα παιδιά έως πέντε ετών φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη νέα γρίπη. Είναι ενδεικτικό πως η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία συναντάται στα 2/3 των εισαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρει ο κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τον μαθητικό πληθυσμό, ο κ. Κωνσταντόπουλος τονίζει πως αποτελεί τη βασικότερη πηγή μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. «Αν έχει εξασφαλιστεί επάρκεια εμβολίων και έχει διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση τους, τότε θα πρέπει να ενταχθούν στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και τα παιδιά έως 18 ετών με στόχο την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού».

Πάντως, η σύγχυση που επικρατεί στη χώρα μας δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Στις ΗΠΑ σειρά επιδημιολογικών μελετών καταλήγουν στο συμπέρασμα πως στόχος είναι να εμποδιστεί η εξάπλωση της νέας γρίπης. Παραδείγματος χάριν, πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Έρευνας «Φρεντ Χάτσινσον» στο Σιάτλ δείχνει ως βασικό ένοχο της διασποράς της νέας γρίπης τον μαθητικό πληθυσμό.

Αρχίζουν εμβολιασμούς
Και ενώ οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές έχουν προγραμματίσει την έναρξη των εμβολιασμών τον επόμενο μήνα, στην Αυστραλία το τοπίο παραμένει θολό λόγω της διχογνωμίας, παρά το γεγονός πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραγγείλει 21 εκατομμύρια δόσεις.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που έχει αρχίσει με βασικό επιχείρημα να μην είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο στα παιδιά, καθώς ενδέχεται να είναι πιο επικίνδυνο από τη γρίπη, επιμένοντας να διεξαχθούν μελέτες σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.

24ωρη εφημερία ιδιωτικών γιατρών

ΣΕ 24ΩΡΗ εφημερία βρίσκονται από χθες οι ιδιώτες γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας. Έτσι, πλέον, οι πολίτες που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε παθολόγους, παιδίατρους, πνευμονολόγους, καρδιολόγους και γενικούς γιατρούς, σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης των δημόσιων νοσοκομείων.

Παράνομη η παρέμβαση Αβραμόπουλου

ΠΑΡΑΝΟΜΗ έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου στα εσωτερικά της διοίκησης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και ακύρωσε την απόφασή του με την οποία είχε παύσει το διοικητικό συμβούλιο που είχε αναδειχθεί στις εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου 2009.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, ο Δ. Αβραμόπουλος δεν τήρησε τις συνταγματικές επιταγές για την προστασία της συνδικαλιστικής ελευθερίας και την καταχώριση του δικαιώματος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρα 12 και 5 του Συντάγματος) ούτε τη σχετική νομοθεσία, όπου δεν προβλέπεται η αρμοδιότητα του υπουργού Υγείας να ελέγχει τη διαδικασία ανάδειξης και λειτουργίας του ΠΙΣ και των άλλων ιατρικών συλλόγων.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: