Κακή διατροφή…….πληρώνεις. – Θέλουν φόρο στα φαστ φουντ. – Διχάζει η πρόταση για φορολόγηση των τροφών που οδηγούν στην παχυσαρκία. – «Φόρος τώρα και στα λιπαρά».


«Ο φόρος στα λιπαρά θα σώσει το σύστημα υγείας». Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες προσχωρούν στην άποψη ότι το ανθυγιεινό φαγητό πρέπει να επιβαρύνεται με ειδικά τέλη. Έτσι, εξηγούν, θα αντιμετωπιστεί η σύγχρονη απειλή για τη δημόσια υγεία, η παχυσαρκία, και ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν μεγάλα ποσά που τώρα διατίθενται για την αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με αυτήν νοσημάτων.

«Το αυξημένο σωματικό βάρος σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη και υπέρτασης» τονίζει ο κ. Γιάννης Τούντας, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Μια από τις βασικές αιτίες της παχυσαρκίας είναι φυσικά το ανθυγιεινό φαγητό. «Η προτίμηση στο junk food, η οποία διογκώνεται προοδευτικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα, οφείλεται μεταξύ άλλων στη χαμηλή τιμή του. Είναι προφανές ότι η αύξηση της σχετικής για τον καταναλωτή τιμής μέσω ειδικής φορολόγησης θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης και τελικά της κατανάλωσης, η οποία σε συνδυασμό με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική» υποστηρίζει ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Το κόστος
Ωφελημένο από έναν τέτοιο φόρο θα ήταν, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, το σύστημα περίθαλψης. «Το άμεσο ιατρικό κόστος της παχυσαρκίας ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ το κόστος των επιπλοκών προσεγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ. Όπως ακριβώς συμβαίνει με έναν αριθμό χρονίων νοσημάτων, η παχυσαρκία δεσμεύει σημαντικό μέρος των σπάνιων υγειονομικών πόρων και στον βαθμό κατά τον οποίο επιπλέκεται» συνεχίζει ο κ. Κυριόπουλος.

Μια παράμετρος που πρέπει βέβαια να ληφθεί υπόψη προκειμένου το μέτρο αυτό να βοηθήσει είναι «να αποβλέπει στην ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας και να μην αξιοποιείται για άλλες ανάγκες» τονίζει ο κ. Τούντας. Στις ΗΠΑ το Κογκρέσο ήδη επεξεργάζεται την ιδέα να επιβληθεί ειδικός φόρος στα ζαχαρούχα ποτά προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μέρος από την επικείμενη διεύρυνση της κάλυψης που προσφέρει το υγειονομικό σύστημα. Ωστόσο, έχουν εκφραστεί και σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα τέτοιου τύπου μέτρων. Το κυριότερο επιχείρημα των επικριτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού είναι τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών σύμφωνα με τα οποία όσοι είναι μανιώδεις καπνιστές ή καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ επηρεάζονται συγκριτικά λιγότερο από την αύξηση της τιμής των συγκεκριμένων προϊόντων. Άρα, η μέχρι τώρα εμπειρία δεν καθιστά απολύτως βέβαιη την επιτυχία επιβολής ενός ανάλογου ειδικού φόρου στα ανθυγιεινά φαγητά και ποτά. Ο κ. Κυριόπουλος υπογραμμίζει πως «προαπαιτείται ένας συνδυασμός μέτρων, δηλαδή πρόληψη, αγωγή υγείας, προστασία του καταναλωτή, έλεγχος των τροφίμων, μεταξύ των οποίων η ειδική φορολόγηση μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά».

Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ

Αν καταναλώνονται λιγότερες παχυντικές τροφές, θα μειωθούν δραστικά οι δαπάνες για την υγεία


Οι γκρίζες ζώνες της πρότασης για διατροφικά τέλη

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΤΕΣ τίθεται ζήτημα αθέμιτης κρατικής παρέμβασης. Άλλωστε, υποστηρίζουν, σε αντίθεση με το κάπνισμα ή το αλκοόλ, η παχυσαρκία δεν είναι επικίνδυνη για τους γύρω. Παράλληλα, θέτουν και το ερώτημα ποια φαγητά πρέπει να φορολογηθούν. «Η ειδική φορολόγηση οφείλει να είναι ανάλογη του βλαπτικού παράγοντα και ως εκ τούτου μιλάμε για φαγητά με περίσσεια λιπών, άλατος, σακχάρου και συντηρητικών. Αντιθέτως, προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας μπορεί να έχουν ελάχιστη, μηδενική ή και αρνητική φορολόγηση» σημειώνει ο κ. Κυριόπουλος. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι το κατά πόσο πρόκειται για κοινωνικά δίκαιο μέτρο. Σύμφωνα με τον διαιτολόγο- διατροφολόγο στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρη Ρίσβα, «πρόκειται για ένα εξαιρετικά άδικο μέτρο, αφού η ειδική φορολόγηση του junk food θα προκαλέσει μείωση της κατανάλωσης από κοινωνικά στρώματα με χαμηλό εισόδημα».

Προσθέτει δε ότι «η παχυσαρκία είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο θέμα για να λυθεί με φορολόγηση, είναι απαραίτητη η εκπαίδευση του πληθυσμού, ενώ και το τι είναι junk φαγητό είναι πολύ σχετικό. Θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό να επιδοτήσουμε π.χ. τα φρούτα και τα λαχανικά».

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: