Βιότοπος στην Κρήτη γίνεται …πολυτελείς βίλες. – Έναν σπάνιας ομορφιάς και σημασίας βιότοπο θυσίασαν οι πολεοδομικές και αρχαιολογικές υπηρεσίες του νομού Λασιθίου, βάζοντας την υπογραφή τους σε άδειες που όχι μόνο αλλοιώνουν τον φυσικό πλούτο του πανέμορφου τοπίου (φωτό 1) αλλά έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή και να τον καταστρέψουν.

της Μαριάννας Τζάννε (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)

Η κραυγαλέα υπόθεση αφορά την πολεοδόμηση του υγρότοπου της Πλακοπούλας στην περιοχή του Κουρεμένου στην Κρήτη, για την οποία η Νομαρχία Λασιθίου αρμόδια για την έκδοση των πολεοδομικών αδειών, άναψε πράσινο φως για την δημιουργία ενός πολυτελούς συγκροτήματος παραθεριστικών κατοικιών (φωτό 2 από τις εργασίες).

Η περιβαλλοντική οργάνωση του δήμου Ιτάνου, η οποία ανέδειξε το θέμα υποστηρίζει ότι πέρα από το ειδικό καθεστώς προστασίας (Νatura), η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη και ως Α΄ Ζώνη απολύτου προστασίας, καθώς βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από τον ιστορικό λόφο Καστρί.

Παραθέτει μάλιστα ένα πλήρη φάκελο με στοιχεία που αναδεικνύουν την περιβαλλοντική της αξία, όπως η εμφάνιση σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας, το γεγονός ότι η παραλία Κουρεμένου είναι σημείο ωοτοκίας της Caretta-Caretta καθώς και τόπος τροφοληψίας της ορνιθοπανίδας για μεγάλα παρυδάτια πουλιά.

Τονίζει επίσης ότι το διαχειριστικό σχέδιο για την Νatura προέβλεπε ότι ο δρόμος μπροστά από τη λίμνη πρέπει να κλείσει. «Η κοίτη και οι όχθες του ποταμού θα πρέπει να αποκτήσουν την φυσικότητα τους, να σταματήσουν οι όποιες εκσκαφές, να αφεθεί η βλάστηση να αναπτυχθεί και να σταματήσει η ρίψη μπαζών…». Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε πέρα ίσως από την προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τα καλά και συμφέροντα.

Το πολυτελές συγκρότημα (φωτό 3) που έχει φυτρώσει εδώ και μήνες στην περιοχή του Κουρεμένου και το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 270 μέτρων από τη θάλασσα ανήκει στην κατασκευαστική εταιρεία «Stamatiou Contstruction». Η κάθε κατοικία διαθέτει ιδιωτική πισίνα, μπάρμπεκιου, ιδιωτικό κήπο και θέση στάθμευσης ενώ στο μίνι συγκρότημα υπάρχει γήπεδο τένις και παιδική χαρά.

Η ιστοσελίδα της εταιρείας μας πληροφορεί ότι πρόκειται για μια επιχείρηση που έχει στο ενεργητικό της μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα στην Αττική. Παραθέτει μάλιστα και όλες εκείνες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο επισκέπτης για να δελεαστεί από την ομορφιά της παραλιακής έκτασης.

Την άποψη ότι η περιοχή δεν είναι Natura και ότι η τεχνική εταιρεία διαθέτει όλες τις  νόμιμες άδειες για την ανέγερση των τουριστικών βιλών εξέφρασε ο κ. Σταματίου σε τηλεφωνική μας επικοινωνία!

Σιγή ιχθύος τηρεί από την πλευρά του και ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση παρά το γεγονός ότι στελέχη της Νομαρχίας εξέφραζαν την άποψη ότι για την υπηρεσία η υπόθεση έχει κλείσει οριστικά, με τον ισχυρισμό ότι η έκταση δεν διέπεται από κάποιο ειδικό καθεστώς προστασίας!

«Όφειλε ο δήμος και είχε ιερή υποχρέωση να διαφυλάξει αυτόν τον φυσικό παράδεισο. Δυστυχώς το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που χαρακτήριζε πάντα αυτόν τον όμορφο τόπο άρχισε ήδη να μετρά αντίστροφα με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιβαλλοντική υποβάθμιση και συνεπώς για την οικονομία του τόπου» αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση του δήμου Ιτάνου και αποκαλύπτει ότι στην περιοχή έχει ήδη ξεκινήσει και δεύτερη εκχέρσωση από άλλον ιδιοκτήτη βάλτου 4 στρεμμάτων.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: