ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Για «χαμένη γενιά» προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ. – Μια ολόκληρη γενιά θα «στιγματίσει» η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η οικονομική κρίση προσέθεσε 15 εκατομμύρια ανθρώπους στο σύνολο των ανέργων στις εκβιομηχανισμένες χώρες μέσα στους τελευταίους 20 μήνες, ενώ τα ποσοστά της ανεργίας αναμένεται να αυξηθούν μέσα στο επόμενο έτος, όπως προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, παρά τις ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης, το ποσοστό των ανέργων ενδέχεται να φτάσει στο 10%- ποσοστό το οποίο παραπέμπει στα δύσκολα χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Επίσης, επεσήμανε τον κίνδυνο δημιουργίας μίας πραγματικής «χαμένης γενιάς» νέων, οι οποίοι θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα αποκλεισμένοι σε μία κατάσταση ανεργίας.

Αυτή τη στιγμή, το ποσοστό της ανεργίας στις 30 βιομηχανοποιημένες οικονομίες που αποτελούν τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αγγίζει το 8,5%. Αν και το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό έμεινε σταθερό κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο αποτελεί παράγοντα αισιοδοξίας, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι αν η οικονομική ανάκαμψη δεν αποκτήσει σύντομα ορμή, τότε η ανεργία δε θα αργήσει να φτάσει στο 10%, που μεταφράζεται στον «τρομακτικό», όπως χαρακτηρίστηκε, αριθμό των 57 εκατομμυρίων ανέργων.

Όπως δήλωσε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκούρια: «Η εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της παρούσας κρίσης. Είναι αναγκαίο οι κυβερνήσεις μέσα στους προσεχείς μήνες να επικεντρωθούν στη λήψη μέτρων υποβοήθησης όλων αυτών που αναζητούν εργασία».

Κατά τα λεγόμενα του ΟΟΣΑ, οι κυβερνήσεις πρέπει «επειγόντως να επανεξετάσουν και να προσαρμοστούν στα δεδομένα των αγορών εργασίας τους και τις κοινωνικές πολιτικές τους, έτσι ώστε να σώσουν τους πολίτες τους από την παγίδα της μακροχρόνιας κατάστασης ανεργίας».

Οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ έχουν ήδη πάρει μέτρα για να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας- μέτρα που, κατά τον Οργανισμό, έχουν αναμφισβήτητα θετική επίδραση, αλλά πρέπει να είναι «προσωρινά και ορθά στοχευμένα, διαφορετικά θα αποτελέσουν εμπόδιο στην πορεία της ανάκαμψης, καθώς θα διατηρήσουν στο τοπίο παρακμάζουσες εταιρείες, παρεμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη των πολλά υποσχομένων, κάνοντας έτσι δυσκολότερο το να προβούν σε νέες προσλήψεις».

Επίσης, απαραίτητη είναι η δημιουργία μέτρων κοινωνικής ασφαλείας: στη ζώνη του ΟΟΣΑ, το 37% των νοικοκυριών στα οποία κανείς δεν είχε μόνιμη εργασία διαβίωναν κάτω από το όριο της φτώχειας- ποσοστό 5 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των νοικοκυριών στα οποία τουλάχιστον ένα άτομο εργαζόταν.

http://www.kathimerini.gr

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: