Πρωταθλητές των σπουδών στο εξωτερικό. – Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φοιτητική μετανάστευση στην Ε.Ε.

Του Αποστολου Λακασα(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση των παιδιών είναι για τους Ελληνες γονείς το… άπαν. Κάνουν τα πάντα, υποβάλλονται σε θυσίες προκειμένου να μπει το παιδί στο πανεπιστήμιο. Εξ ου και η εντυπωσιακή αύξηση της συμμετοχής των Ελλήνων 18χρονων στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ στον ίδιο λόγο αποδίδεται και το ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φοιτητική μετανάστευση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ανεπτυγμένο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τελευταία έκθεση της εκπαιδευτικής υπηρεσίας «Ευρυδίκη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2009, η οποία παρουσιάστηκε χθες από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, η συμμετοχή των 18χρονων στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ αυξήθηκε κατά 75% από το 1998 έως το 2006. Πρόκειται για εντυπωσιακή αύξηση τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη των 27 κρατών-μελών είναι μόλις 25%. Η αύξηση των Ελλήνων φοιτητών οφείλεται και στη σωρηδόν ίδρυση νέων τμημάτων στα ΑΕΙ της χώρας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εισακτέων.

Το ελληνικό ποσοστό είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, ενώ το ξεπερνούν μόνο νέα μέλη της Ε.Ε. όπως η Ρουμανία (232%), η Λιθουανία (206%), η Λεττονία (187%) και η Πολωνία (180%), στις οποίες κατεγράφησαν σημαντικές κοινωνικοοικονομικές αλλαγές την ίδια περίοδο. Μεταξύ αυτών παρεμβάλλεται η Κύπρος, όπου την ίδια περίοδο αναπτύχθηκε ένα δημόσιο ΑΕΙ και αρκετά ιδιωτικά κολέγια.

Η μανία των Eλλήνων γονιών για σπουδές εξηγεί και τη σταθερά πρώτη θέση που έχει η χώρα μας στη φοιτητική μετανάστευση εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. Με βάση τα στοιχεία της ευρωπαϊκής έκθεσης, το 5,5% των Ελλήνων φοιτητών σπουδάζει στην Ευρώπη. Ο μέσος όρος των «27» είναι 2,6%. Το ελληνικό ποσοστό είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, αφού δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με χώρες χωρίς ανεπτυγμένη τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως το Λουξεμβούργο.

Ομως, τα τελευταία χρόνια μειώνεται το κύμα των Ελλήνων προς το εξωτερικό, αφού το 2002 το σχετικό ποσοστό ήταν 8,6%, το 2003, 7,9% και το 2006, 5,5%. Στην αλλαγή της τάσης ενδέχεται να συμβάλει και η λειτουργία ιδιωτικών κολεγίων στη χώρα μας, που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ.

Σημαντικό συνάλλαγμα

Για τους Ελληνες, δημοφιλέστερος προορισμός για σπουδές είναι η Μεγάλη Βρετανία, στα πανεπιστήμια της οποίας, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2009, σπουδάζει το 42,2% των Ελλήνων. Ακολουθούν η Γερμανία (16%), η Ιταλία (13,3%), οι ΗΠΑ (5,3%), η Γαλλία (5,1%) και η Τουρκία (2,3%). Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2008, συνολικά 51.138 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, αφήνοντας ένα σημαντικό φοιτητικό συνάλλαγμα.