«Σβήνοντας» τον καπνό από τις αναμνήσεις. – Ο Ζακ Σιράκ αναγκάστηκε να «κρύψει» το τσιγάρο από το εξώφυλλο των απομνημονευμάτων του.

Αυτή είναι η πραγματική φωτογραφία του Ζακ Σιράκ, η οποία πρόκειται να αλλοιωθεί προκειμένου να κοσμήσει το εξώφυλλο των απομνημονευμάτων του.

ΠΑΡΙΣΙ Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία η είδηση ότι η έκδοση των απομνημονευμάτων του Ζακ Σιράκ θα καθυστερήσει λόγω ξαφνικής αλλαγής εξωφύλλου την τελευταία στιγμή: ο τέως πρόεδρος εμφανιζόταν σε φωτογραφία κρατώντας ένα τσιγάρο στο χέρι.

Φαίνεται ότι ο εκδοτικός οίκος Νil «ξέχασε» πως ο κ. Σιράκ ήταν ως το 1988 μανιώδης καπνιστής. ΄Η φρόντισαν να του το υπενθυμίσουν κάποιοι οπαδοί της «πολιτικής ορθότητας». Στη Γαλλία ο νόμος Εβέν (ήδη από το 1991) απαγορεύει «κάθε προπαγάνδα ή διαφήμιση, άμεση ή έμμεση, υπέρ του καπνού», αν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί ότι αυτό ισχύει «μόνο για διαφημίσεις που χρηματοδοτούνται από καπνοβιομηχανίες με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης».

Παρ΄ όλα αυτά, λόγω (και) του νόμου Εβέν, τα τσιγάρα δεν έχουν πλέον θέση στις φωτογραφίες διάσημων προσωπικοτήτων, θυμίζοντας, κατά πολλούς, σταλινικές μεθόδους, όταν οι «αντιφρονούντες» διαγράφονταν κατά μυστηριώδη τρόπο από τις επίσημες φωτογραφίες της Σοβιετικής Ενωσης.

Τελευταίο «θύμα», τα απομνημονεύματα του κ. Σιράκ. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Le Ρarisien», η έκδοση του πρώτου τόμου, ο οποίος καλύπτει την περίοδο από τη γέννηση του τέως γάλλου προέδρου ως το 1995, καθυστέρησε γιατί η φωτογραφία με τον καπνιστή Σιράκ «προκάλεσε αναστάτωση στο περιβάλλον του».

Κατά την εφημερίδα, η οικογένεια Σιράκ έθεσε το ζήτημα, άφησε όμως στον εκδοτικό οίκο Νil την ευχέρεια να αποφασίσει. Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος, μέσω επίσημης ανακοίνωσης του Ιδρύματος Ζακ Σιράκ, αρνείται κατηγορηματικά κάθε λογοκρισία ή αυτολογοκρισία.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: