ΕΛΛΑΔΑ: Κάτω από τα όρια της φτώχειας 2,2 εκατ. πολίτες, σύμφωνα με έκθεση της ΓΣΕΕ. – «Έκρηξη» ανισοτήτων.


Οι αναλυτές του ΙΝΕ εκτιμούν ότι η πραγματική ανεργία πλησιάζει το 15,5%
Περίπου 2,2 εκατ. πολίτες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία, που παρουσιάζεται την Τρίτη.

Αυτό σημαίνει ότι ζουν με ετήσιο εισόδημα κάτω από 5.800 ευρώ. Παράλληλα, η έκθεση καταγράφει την «έκρηξη» των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς το 20% του πληθυσμού έχει 6 φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το 20% των πιο φτωχών.

Οι αναλυτές του ΙΝΕ εκτιμούν ότι η πραγματική ανεργία πλησιάζει το 15,5%. Το 25% της νέας γενιάς είναι άνεργοι και το 60% του συνολικού αριθμού των ανέργων έχει ηλικία έως 34 ετών.

Όπως επισημαίνει το ΙΝΕ, στην αγορά εργασίας δεν δημιουργούνται νέες θέσεις πλήρους και σταθερής απασχόληση, καθώς τα τα τετραήμερα και οι απολύσεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, οφείλονται αποκλειστικά στην ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία «θεοποιεί» τις αγορές και τα τραπεζικά κέρδη, τα οποία, όμως, διευρύνουν τις ανισότητες, τη φτώχεια, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ύφεση και την χρηματοοικονομική κρίση.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, η έκθεση για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ παρουσιάζει την εναλλακτική πρόταση της ΓΣΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η οποία εκτιμάται ότι εξασφαλίζει την πραγματική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και ευημερία, θέτοντας τον άνθρωπο και τις ανάγκες του πάνω από τις αγορές και τα κέρδη.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: