ΤΟΥΡΚΙΑ: Ευρωκόλαφος για τον Ερντογάν Tον επέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι επέβαλε εξοντωτικό πρόστιμο ύψους 1,7 δισ. ευρώ στον αντιπολιτευόμενο όμιλο ΜΜΕ Ντογκάν. – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τον τούρκο πρωθυπουργό ότι απειλεί την ελευθερία του Τύπου.

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κέρδισε τη δικαστική διαμάχη του με τον εκδοτικό όμιλο Dogan, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του επιτέθηκε δριμύτατα, εκτιμώντας ότι πλήττει την ελευθερία του Τύπου (RΕUΤΕRS/ ΜURΑD SΕΖΕR).

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το εξοντωτικό πρόστιμο, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που επέβαλε στον μεγαλύτερο όμιλο μέσων ενημέρωσης της χώρας, τον όμιλο Dogan. Η Επιτροπή εκτιμά ότι διακυβεύεται η ελευθερία του Τύπου και προειδοποιεί: αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει την έκθεση προόδου της χώρας ως προς την ενταξιακή πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. « Οταν η κύρωση είναι τέτοιου μεγέθους που να απειλεί την ίδια την ύπαρξη ενός ολόκληρου ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως στην περίπτωση αυτή, τότε διακυβεύεται η ελευθερίατου Τύπου » δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Επιτροπής.

« Η Επιτροπή θα διαβιβάσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές και προφανώς θα περιλάβει την εξέλιξη αυτή στην Εκθεση Προόδου που θα υιοθετηθεί στις 14 Οκτωβρίου » επισήμανε ο εκπρόσωπος.

Με την επιβολή του υπέρογκου προστίμου η κυβέρνηση Ερντογάν κλιμάκωσε τον διαρκή «πόλεμο» που μαίνεται με τον αντιπολιτευόμενο όμιλο Dogan, στον οποίο ανήκουν οι μεγαλύτερες εφημερίδες και τα κυριότερα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας (Ηurriyet, Μilliyet, Radikal, Κanal D, CΝΝ Τurk, Τurkish Daily Νews).

Πρόκειται για το δεύτερο πρόστιμο που επιβάλλεται φέτος στον όμιλο, ο οποίος ελέγχει περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς των μη κρατικών ΜΜΕ και έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον κ. Ερντογάν για την πολιτική του, κυρίως για υποθέσεις διαφθοράς για τις οποίες έχουν κατηγορηθεί μέλη της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας και κάτοχος βραβείου Νομπέλ Ειρήνης Μάρτι Αχτισάαρι επαναλαμβάνει ότι το να δοθεί στην Τουρκία μια προοπτική ένταξης στην ΕΕ είναι θέμα αξιοπιστίας της Ενωσης.

« Βασικό μου μέλημα είναι η αξιοπιστία της ΕΕ, η διεθνής υπόληψή της. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται αν θέλουμε να μας σέβονται ως εταίρους » δήλωσε ο κ. Αχτισάαρι, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία (CΙΤ), υπενθυμίζοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ξεκίνησαν το 2005 με ομοφωνία.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή δημοσίευσε στις αρχές της εβδομάδας τη δεύτερη έκθεσή της, στην οποία επικρίνει την εναλλακτική λύση της προνομιακής σύμπραξης της Τουρκίας με την ΕΕ αντί της πλήρους ένταξης, ιδέα την οποία προωθούν κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία.

Το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού δεν προέβη σε κανένα σχετικό σχόλιο. Το συνολικό ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί στον κολοσσό των τουρκικών ΜΜΕ ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ. Είναι δε το μεγαλύτερο ποσόν που έχει επιβληθεί ως πρόστιμο σε τουρκική εταιρεία. * Σε 31 ανέρχονταν ως αργά χθες οι νεκροί από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Βορειοδυτική Τουρκία την τελευταία εβδομάδα. Στην Κωνσταντινούπολη πνίγηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι, ενώ σημειώθηκαν βιβλικές καταστροφές. Από χθες ειδικά συνεργεία ξεκίνησαν την προσπάθεια καθαρισμού των πληγεισών περιοχών. Τα μέλη τους εξέφραζαν δε την ανησυχία μήπως κατά τη διαδικασία αυτή ανακαλύψουν και άλλα πτώματα. Ο κίνδυνος και για νέες πλημμύρες εξακολουθεί να υφίσταται όμως, αφού οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας έκαναν λόγο για νέες βροχοπτώσεις σήμερα και αύριο.

ΠΗΓΗ: TO BHMA

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: