ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ: Στα 3,2 δις ευρώ το κόστος της νέας γρίπης.

Δυσβάστακτο είναι το κόστος για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, όπως προκύπτει από μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που παρουσιάστηκε σήμερα στο «Πανελλήνιο Συνέδριο για την πανδημία της Νέας Γρίπης Α (Η1Ν1) και τις Πολιτικές Προάσπισης της Δημόσιας Υγείας». Την ίδια στιγμή τονίστηκε πως δεν επαρκούν οι ΜΕΘ, ενώ παρουσιάστηκαν «έξυπνες» τακτικές εκπαίδευσης των παιδιών στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας κ. Νίκος Μανιαδάκης, το κόστος της νέας γρίπης για την ελληνική οικονομία αναμένεται να κυμανθεί από 1,5 έως 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εκτίμηση και η διακύμανση του κόστους έγινε με βάση τα επιδημιολογικά σενάρια για την επίπτωση της νέας γρίπης στην Ελλάδα.

Το οικονομικό κόστος της νέας γρίπης αναλύεται στα επιμέρους κόστη για τη νοσηλεία, την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη και την απώλεια παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα, η νοσηλεία των ασθενών με νέα γρίπη, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες για τα φάρμακα και την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 95 έως 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το κόστος της ημερήσιας νοσηλείας υπολογίζεται σε 300-500 ευρώ, ενώ το κόστος που θα προκύψει από την απώλεια παραγωγικότητας εκτινάσσεται στα 1,4-3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Μανιαδάκης τόνισε ακόμα ότι αν η έξαρση της επιδημίας διαρκέσει 3 μήνες και με δεδομένο ότι κάθε ασθενής νοσεί περίπου για 7 ημέρες, θα έχουμε κάθε μέρα 500.000 περιστατικά. Επίσης, με δεδομένο ότι θα υπάρχουν 600-700 νέες εισαγωγές κάθε μέρα, στα νοσοκομεία θα νοσηλεύονται σε καθημερινή βάση περίπου 4.500 ασθενείς με νέα γρίπη.

Δεν επαρκούν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για την επίπτωση της νέας γρίπης σε ότι αφορά την κάλυψη των αναγκών για εντατική νοσηλεία των ασθενών με νέα γρίπη. Θα απαιτούνται τουλάχιστον 185 επιπλέον κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας κάθε μέρα και καθ όλη τη διάρκεια της έξαρσης της νόσου.

Αυτό ανέφερε στην ομιλία του με θέμα «τι ξέρουμε από την ιστορία των πανδημιών του 20ου αιώνα;» ο λοιμωξιολόγος Γιώργος Σαρόγλου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της δεύτερης μέρας του Πανελληνίου Συνεδρίου για την πανδημία της Νέας Γρίπης Α (Η1Ν1) και τις Πολιτικές Προάσπισης της Δημόσιας Υγείας».

Στην Ελλάδα, είπε ο κ. Γ. Σαρόγλου, θα υπάρξει τεράστια ανάγκη για εντατική νοσηλεία των ασθενών με νέα γρίπη, οι οποίοι θα παρουσιάζουν επιπλοκές από τη νόσο.

Δεν έχει νόημα το «λουκέτο» στα σχολεία

Εξετάζοντας το μέτρο διακοπής της λειτουργίας των σχολείων ο επιδημιολόγος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Κώστας Ντάνης διασαφήνισε ότι το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων δεν έχει κανένα νόημα όταν έχει ήδη γίνει διασπορά της νέας γρίπης στην κοινότητα.

«Σε έρευνες που έχουν γίνει αποδείχθηκε ότι το κόστος του μέτρου μπορεί να φτάσει από 1% του ΑΕΠ (Βρετανία) έως και 6% του ΑΕΠ (Γαλλία), κυρίως εξαιτίας του δεδομένου ότι πολλοί γονείς θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι, μεταξύ τους μάλιστα και πολλοί επαγγελματίες υγείας».

Όπως επεσήμανε ο κ. Ντάνης εκείνο που προτείνεται είναι το επιλεκτικό κλείσιμο των σχολείων σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Μελετάται επίσης, ειδικά αν η συμπτωματολογία της γρίπης εμφανιστεί πιο βαριά το φθινόπωρο, να παραμείνουν στο σπίτι τα παιδιά με χρόνιο πρόβλημα υγείας που τα καθιστά πιο ευάλωτα στη γρίπη.

Αναλυτική αναφορά στο σχεδιασμό μέτρων για την αντιμετώπιση της γρίπης στα σχολεία έκανε η επιστημονική συνεργάτης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Δώρα Σταύρου που εξήγησε πως ειδικά για τα μικρά παιδιά, οι παιδαγωγοί πρέπει να παρουσιάσουν τα μέτρα με τη μορφή παιχνιδιού, ενώ όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να συνεργάζονται με τους γονείς και τους συλλόγους γονέων.

«Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα μικρά παιδιά πώς ακριβώς να πλένουν τα χέρια τους, τρίβοντας σχολαστικά το πάνω μέρος της παλάμης αλλά και τους αντίχειρες. Για να ξέρουν για πόση ώρα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους μπορούμε να τους πούμε να τραγουδούν ένα παιδικό τραγουδάκι, όπως το «γύρω γύρω όλοι». Πρέπει ακόμα να τους μάθουμε να μην μοιράζονται το φαγητό τους με άλλα παιδιά και να μην πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση του σχολείου».

Η κ. Σταύρου τόνισε επίσης πως οι γονείς πρέπει να κρατούν στο σπίτι τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης και απαντώντας σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις εκπαιδευτικών κατέληξε: «Ο τελικός υπεύθυνος για την σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας στα σχολεία είναι ο διευθυντής».


Πηγή : Web Only

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: