Ελληνική Οικονομία: Φοβούνται τούνελ διαρκείας στην Ελλάδα. – Σε αντίθεση με Ευρώπη και ΗΠΑ που βλέπουν έξοδο από την κρίση.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ

Ανησυχίες ότι η Ελλάδα θα καθυστερήσει να βγει από την ύφεση διατυπώνουν κύκλοι οικονομολόγων και τραπεζιτών, με αφορμή τη συζήτηση για έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση που έχει ανάψει, εν όψει της Συνόδου Κορυφής των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών, στο τέλος Σεπτεμβρίου, στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

Oι τελευταίες εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρουν ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ φέτος θα είναι μεταξύ 0 και0,5%. Δεδομένου ότι κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους ο ρυθμός ήταν μηδενικός (+0,3% το πρώτο τρίμηνο και-0,3% το δεύτερο τρίμηνο), αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα δύο τρίμηνα η επιβράδυνση θα επιταχυνθεί. Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα κυμανθεί μεταξύ-0,5% και-1%. Όπως άργησε να αισθανθεί τις συνέπειες της κρίσης κατά ένα εξάμηνο η ελληνική οικονομία, έτσι θα καθυστερήσει και να βγει από αυτήν, ανέφεραν πηγές της κεντρικής τράπεζας.

Άλλοι οικονομολόγοι, εξάλλου, φοβούνται ότι αν δεν κάνει τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, έτσι ώστε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, η ελληνική οικονομία μπορεί να καθηλωθεί για πολύ καιρό σε μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς δεν θα έχει τίποτα ανταγωνιστικό να πουλήσει στις οικονομίες που θα βγαίνουν από την κρίση.

Ο φόβος αυτός ενισχύεται και από τη βαθιά δημοσιονομική κρίση, την οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα παράλληλα με την ύφεση. Αν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές καταφύγει σε αυστηρά μέτρα λιτότητας για να περιορίσει το έλλειμμα, θα επιφέρει περαιτέρω πλήγμα στην ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να αφήσει το έλλειμμα ανεξέλεγκτο, γιατί θα κινδυνεύσει να μην μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του το κράτος στην πληρωμή μισθών και συντάξεων, καθώς και στην εξόφληση των δανείων. Οι αγορές, εξάλλου, έχουν καταστήσει σαφές ότι θα τιμωρήσουν αυστηρά την Ελλάδα με υψηλά επιτόκια δανεισμού, σε περίπτωση που δεν δείξει προσπάθειες εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών της. Κι αυτό γιατί θεωρούν- όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση- ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν είναι τόσο αποτέλεσμα της κρίσης όσο των χρόνιων αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το έλλειμμα έφτασε το 5% του ΑΕΠ το 2008, όταν η ελληνική οικονομία δεν είχε ακόμη αισθανθεί τις συνέπειες της κρίσης.

Ας σημειωθεί ότι παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την περασμένη άνοιξη, κυρίως φοροεισπρακτικά, το έλλειμμα προβλέπεται να φτάσει το 7% του ΑΕΠ ή και υψηλότερα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα της παράτασης κατά δύο χρόνια της προθεσμίας μείωσης του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ.

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟ 7%

Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την περασμένη άνοιξη- κυρίως φοροεισπρακτικάτο έλλειμμα μπορεί να ξεπεράσει το 7%


Διαφωνούν για τη στρατηγική

ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ οικονομία διακρίνεται το τέλος του τούνελ της ύφεσης, αν και οι ηγέτες των μεγάλων οικονομιών είναι προς το παρόν επιφυλακτικοί στο να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών και τα χαμηλά επιτόκια.

Πάντως, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομίας των 20 πλέον ανεπτυγμένων χωρών που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο, προκειμένου να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής του Πίτσμπουργκ, εκδηλώθηκε διάσταση απόψεων ως προς τη στρατηγική εξόδου από την ύφεση.

Όπως έγινε γνωστό, πριν από τη συνάντηση, Γαλλία και Γερμανία ζήτησαν να γίνει εις βάθος συζήτηση για την απόσυρση των μέτρων στήριξης των οικονομιών.

ΗΠΑ και Βρετανία διαφώνησαν, με το επιχείρημα ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και μπορεί να δοθεί λάθος σήμα αν γίνει μια τέτοια συζήτηση.

Επιφυλάξεις
«Οι χρηματοοικονομικές αγορές σταθεροποιούνται και η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται, ωστόσο παραμένουμε επιφυλακτικοί όσον αφορά την εικόνα της ανάπτυξης και της αγοράς εργασίας», ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν των 20 υπουργών. Όταν θα υπάρχει βεβαιότητα για την ανάκαμψη, πρόσθεσαν, θα διαμορφωθεί μια διαφανής και αξιόπιστη διαδικασία για την απόσυρση των μέτρων στήριξης. Προς το παρόν, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ κ. Τ. Γκάιτνερ, η ανεργία παραμένει «απαράδεκτα υψηλή»9,5%.

Τα μπόνους
Επίσης, οι υπουργοί Οικονομίας των 20 τάχθηκαν υπέρ της θέσπισης περιορισμών στα μπόνους των τραπεζιτών. Επισήμαναν ότι θα πρέπει να δίνονται για μακροπρόθεσμους στόχους και όχι για βραχυπρόθεσμες ριψοκίνδυνες κινήσεις. Οι τελευταίες θεωρούνται υπεύθυνες για τη χρηματοπιστωτική κρίση της παγκόσμιας οικονομίας, αφού τα λεγόμενα τοξικά ομόλογα ήταν δημιούργημα φιλόδοξων και ριψοκίνδυνων τραπεζιτών που προσέβλεπαν στο γρήγορο κέρδος.

ΠΗΓΗ: TA NEA

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: