ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Γάμος α λα ελληνοτουρκοκυπριακά. – Παντρεύτηκαν στη Σάμο γιατί «δεν θέλαμε να παντρευτούμε σε ένα “διχασμένο” νησί».


▅Με τον γάμο τους στο Δημαρχείο της Σάμου, η  Ελληνοκύπρια Γεωργία Τσάππα και ο Τουρκοκύπριος Μουράτ Κανάτλι κατάφεραν να  «σπάσουν τους εθνικούς φραγμούς»  ενώ η είδηση έκανε  τον γύρο του κόσμου (δεξιά). Το  ζευγάρι περπατά στην οδό Λήδρας, στον δρόμο που χώριζε το ελεύθερο με το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας και ο οποίος άνοιξε το 2003,  σχεδόν 45 χρόνια  μετά το κλείσιμό  του (αριστερά)

Αποστολή τους ήταν να σπάσουν τους «εθνικούς φραγμούς», φέρνοντας κοντά τους εχθρούς. Και το κατάφεραν. Η μεγαλύτερη επιτυχία τους άλλωστε δεν ήταν άλλη από τον γάμο τους. Η Ελληνοκύπρια Γεωργία Τσάππα και ο Τουρκοκύπριος Μουράτ Κανάτλι επισημοποίησαν τη σχέση τους την περασμένη Παρασκευή.

O γάμος δεν έγινε στην Κύπρο. «Δεν θέλαμε να παντρευτούμε σε ένα “διχασμένο” νησί», είπαν χαρακτηριστικά. Γι΄ αυτό και έκαναν τον πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο στο Βαθύ Σάμου. Η επιλογή του ελληνικού νησιού δεν ήταν τυχαία: η Σάμος ενώνει τα παράλια των δύο χωρών.

Η είδηση του γάμου τους έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου, αφού πολλά ήταν τα διεθνή μέσα που ασχολήθηκαν με την τελετή που ξεπέρασε το εθνικό μίσος. «ΤΑ ΝΕΑ» προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το ζευγάρι, ωστόσο δεν ήταν εφικτό αφού βρίσκονται στο ταξίδι του μέλιτος.

Όπως δήλωσαν στο Αssociated Ρress λίγες ώρες μετά την τελετή, ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Αρχικά οι ίδιοι οι γονείς τους εναντιώθηκαν στο ενδεχόμενο να παντρευτούν. Και δεν ήταν οι μόνοι. Το ζευγάρι δεχόταν απειλές από εθνικιστές και των δύο πλευρών. Μπορεί οι μεικτοί γάμοι να είναι ένα αρκετά σπάνιο φαινόμενο για το νησί της Αφροδίτης, ωστόσο η Γεωργία απαντά πως «είμαστε και οι δύο άνθρωποι που τολμούν».

Ιστορία αγάπης από το 2003
Η ιστορία αγάπης για τους δύο νέους άρχισε το 2003. Παρ΄ όλο που και οι δύο έμεναν στη Λευκωσία- ο μεν Μουράτ στο κατεχόμενο μέρος της πόλης, η δε Γεωργία στο ελεύθερο- δεν είχαν συναντηθεί ποτέ. Όταν οι κυπριακές και τουρκικές αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν τα σύνορα, οι πολίτες και των… δύο πόλεων μπορούσαν πια ελεύθερα να μετακινηθούν από τη μία στην άλλη πλευρά. Ένας από αυτούς που πέρασε στην ελληνοκυπριακή Λευκωσία ήταν ο Μουράτ. Με τη Γεωργία γνωρίστηκαν έναν χρόνο αργότερα, σε μία διεθνή δημόσια συνάντηση στη Λευκωσία.

Η 38χρονη κλινική διαιτολόγος είναι μέλος της γυναικείας ομάδας Ηands Αcross the Divide, η οποία αποτελείται από Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες και σκοπό έχει να συμβάλει στην ανάπτυξη της ειρήνης και της πολυπολιτισμικότητας. Ο 36χρονος Κανάτλι ηγείται του κόμματος Νέα Κύπρος, μιας μικρής πολιτικής παράταξης που κινείται στον αριστερό χώρο και στοχεύει στην επαναπροσέγγιση των δύο κρατών.

Αντίθετοι και οι γονείς
Γρήγορα διαπίστωσαν ότι είχαν περισσότερα κοινά σημεία απ΄ ό,τι φαντάζονταν. Μία τέτοια σχέση εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσε να είναι από την αρχή εύκολη. Το ζευγάρι άφησε τον πρώτο καιρό στο σκοτάδι τις οικογένειές του και όταν αποφάσισε στη συνέχεια να αποκαλύψει το μυστικό άρχισαν τα προβλήματα. «Οι γονείς προσπαθούσαν να μη συναντηθούν ή να γνωριστούν μεταξύ τους. Δεν ήθελαν να μάθουν για τον άνθρωπο με τον οποίο έβγαινε το παιδί τους», δήλωσε η Γεωργία.

Τα πράγματα ομαλοποιήθηκαν με τον καιρό κι έτσι «η τελευταία συνάντηση των οικογενειών ήταν πολύ πιο χαλαρή», προσέθεσε ο Μουράτ. Δεν έγινε όμως το ίδιο και με τους υπόλοιπους. Όπως δήλωσε η κ. Τσάππα, πριν από περίπου δύο χρόνια, κάποιοι πέταξαν αυγά στο αυτοκίνητό τους καθώς οδηγούσαν στη Λευκωσία. Μια μερίδα Τουρκοκυπρίων αποκαλούσε τον Κανάτλι «Τούρκο που μιλά την ελληνοκυπριακή γλώσσα», ενώ κάποιοι από την άλλη πλευρά όταν μάθαιναν για τη σχέση τους αναρωτιόντουσαν: «Έχουμε ξεμείνει από άνδρες;».

Το ζευγάρι συνεννοείται στα αγγλικά, αφού κανένας από τους δύο δεν μιλά τη γλώσσα του άλλου, κάτι που ευελπιστούν να αλλάξει, καθώς παρακολουθούν μαθήματα τουρκικής και ελληνικής γλώσσας αντίστοιχα.

ΔΕΧΟΝΤΑΝ ΑΠΕΙΛΕΣ

Το ζευγάρι δεχόταν απειλές από εθνικιστές και των δύο πλευρών, ενώ η είδηση του γάμου τους έκανε τον γύρο του κόσμου.

ΠΗΓΗ: TA NEA

//

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: