Θα τον σκότωνε στο γυμναστήριο – Σχέδιο δολοφονίας του αρχηγού του ισραηλινού στρατού από τη Χεζμπολάχ.

TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , Του Uzi Μahnaimi

Στο γυμναστήριο σχεδίαζε να δολοφονήσει η Χεζμπολάχ τον αρχηγό του ισραηλινού στρατού. Το σχέδιο αποκαλύφθηκε και ο επίδοξος δολοφόνος, ένας νεαρός φοιτητής Νομικής, συνελήφθη.

Το κλαμπ της Κφαρ Σάμπα είναι ένα πολύ δημοφιλές σημείο συγκέντρωσης όσων ζουν, στα περίχωρα του Τελ Αβίβ. Την ετήσια συνδρομή των 1.000 ευρώ πληρώνουν εκείνοι που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το γυμναστήριο και την πισίνα του και να απολαύσουν τα ωραία κοκτέιλ που παρασκευάζει ο μπάρμαν. Είναι ένα περίεργο σκηνικό, αλλά αυτό επέλεξε η ισλαμική οργάνωση Χεζμπολάχ για να δολοφονήσει τον στρατηγό Γκάμπι Ασκενάζι, αρχηγό του ισραηλινού στρατού.

Τον περασμένο μήνα συνελήφθη ο 23χρονος Ράβι Σουλτάνι, Ισραηλινός Άραβας φοιτητής Νομικής που ήταν μέλος του κλαμπ, με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει τον στρατηγό.

Ο Σουλτάνι, γιος νομικού, πήγαινε τακτικά στο γυμναστήριο. Υποστηρικτής του εθνικιστικού αραβικού κόμματος Μπαλάντ, συμμετείχε σε μια συγκέντρωση νέων στο Μαρόκο το 2008 όταν τον εντόπισε η Χεζμπολάχ ως πιθανό πράκτορα. Κατά τη διάρκεια της προβολής μιας ταινίας για τον πόλεμο του 2006 στον Λίβανο, η κάμερα έκανε ζουμ στο πρόσωπο ενός Ισραηλινού στρατηγού. Ο Σουλτάνι σηκώθηκε όρθιος και φώναξε: «Με αυτόν πάω μαζί στο γυμναστήριο. Τον συναντώ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα εκεί. Είναι ο Γκάμπι Ασκενάζι, διοικητής του ισραηλινού στρατού».

Εκείνη την ημέρα τον πλησίασε ένας ηλικιωμένος άνδρας που του είπε ότι ονομάζεται Σαλμάν Χαρμπ. Πίνοντας καφέ, του εξήγησε ότι ήταν μέλος της Χεζμπολάχ και του ζήτησε να κρατήσουν επαφή μετά την επιστροφή του στο Ισραήλ. Ο Σουλτάνι συμφώνησε και άρχισε η ανταλλαγή email μεταξύ των δύο ανδρών. Η στρατολόγηση του Σουλτάνι ήταν μεγάλη τύχη για τη Χεζμπολάχ, καθώς μετά τον θάνατο του Ιμάντ Μαγνίγιεφ, επικεφαλής ασφαλείας της οργάνωσης τον οποίο τίναξαν στον αέρα Ισραηλινοί πράκτορες στη Δαμασκό πέρυσι τον Φεβρουάριο, αναζητούνταν τρόποι εκδίκησης.

Ο Χαρμπ ζήτησε από τον Σουλτάνι να τον συναντήσει στην πολωνική πόλη Λοτζ πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά την τελευταία στιγμή του είπε ότι δεν μπόρεσε να πάρει βίζα και ότι θα συναντούσε τον αδελφό του, τον Σάμι. Όταν έφθασε στο προκαθορισμένο σημείο, πήρε ένα μήνυμα να πάει κάπου αλλού και μετά κάπου αλλού ώστε η οργάνωση να βεβαιωθεί ότι δεν τον παρακολουθούσαν. Ο Σάμι ήταν ευθύς με τον Σουλτάνι. Του έκανε μία σειρά ερωτήσεων για την ακριβή τοποθεσία του γυμναστηρίου και την ασφάλεια, για τους σωματοφύλακες του Ασκενάζι και τα όπλα τους. Την επομένη έδωσε στον νεαρό φοιτητή μια διεύθυνση email και κωδικοποιημένο λογισμικό για μυστικές επικοινωνίες.

Ο Σουλτάνι επέστρεψε από την Πολωνία στις 5 Ιανουαρίου. Τον περασμένο μήνα, πράκτορες της Σιν Μπετ που τον παρακολουθούσαν από την ημέρα της επιστροφής του, αποφάσισαν ότι αποτελούσε μεγάλη απειλή και γι΄ αυτό τον συνέλαβαν στο σπίτι του. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αποκάλυψη πληροφοριών κρίσιμων για την εθνική ασφάλεια, για συνάντηση με ξένο πράκτορα και σχεδιασμό της δολοφονίας του Ασκενάζι. Εκείνος αρνείται τις κατηγορίες, αλλά αντιμετωπίζει ποινές κάθειρξης που φθάνουν τα 37 χρόνια. Ο στρατηγός έχει αλλάξει γυμναστήριο.

Ανέβαλε την επίσκεψη ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών της Σουηδίας ανέβαλε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, καθώς έχουν ξεσπάσει σκάνδαλο με το δημοσίευμα ελβετικής εφημερίδας και έντονες αντιδράσεις για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η σουηδική απόφαση για αναβολή της επίσκεψης του Καρλ Μπιλντ ελήφθη την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι εγκρίνει την κατασκευή εκατοντάδων νέων σπιτιών Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη. Η αναβολή γίνεται επίσης καθώς έχει ξεσπάσει διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και της Σουηδίας- ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε.-, έπειτα από δημοσίευμα σουηδικής εφημερίδας στο οποίο αναφέρονταν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες παίρνουν όργανα από νεκρούς Παλαιστινίους στο πλαίσιο διεθνούς δικτύου λαθρεμπορίας ανθρώπινων οργάνων, επικεφαλής του οποίου είναι Εβραίοι των ΗΠΑ.

[ ΓΝΩΜΗ ] Ένα τεστ αλήθειας
TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ , Toυ
Υossi Μekelberg

Το πιο σημαντικό θέμα για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών στο Μεσανατολικό είναι να ξεπεραστεί το εμπόδιο των οικισμών. Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μία ανακοίνωση όπου καταδικάζει έντονα τα ισραηλινά σχέδια για την έγκριση κατασκευής εκατοντάδων νέων σπιτιών για τους Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η απόφαση να συνεχιστεί η οικοδόμηση 2.500 σπιτιών στα οποία θα προστεθούν και αρκετές εκατοντάδες ακόμα στους εβραϊκούς οικισμούς αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες του Μπαράκ Ομπάμα για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Είναι προφανές ότι μια βιώσιμη λύση πρέπει να περιλαμβάνει το πάγωμα των οικισμώνβραχυπρόθε- σμα ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μεσοπρόθεσμα για να κάνει εφικτή την επιβίωση του παλαιστινιακού κράτους.

Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι οι σημαντικές συζητήσεις γίνονται παρασκηνιακά. Το ερώτημα εάν οι ΗΠΑ έδωσαν υπογείως την έγκρισή τους σε αυτήν την απόφαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ουσιώδες. Και ίσως μας δίνει μία πληροφορία για τις πραγματικές του προθέσεις. Εάν ο κ. Νετανιάχου θέλει να κατευνάσει τη δεξιά με αυτή την κίνηση ενώ θα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις, ίσως υπάρχει ελπίδα για λύση. Εάν όμως είναι οι Αμερικανοί εκείνοι που μπλοφάρουν- κερδίζοντας χρόνο με παράταση των διαπραγματεύσεων, στην ουσία όμως υιοθετώντας την ίδια στάση με την ισραηλινή δεξιά- τότε δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για πρόοδο. Τι ακριβώς συμβαίνει; Είναι αδύνατο να ξέρουμε. Το μέλλον των οικισμών είναι ένα τεστ αλήθειας για το πόσο πιστεύει στη λύση των δύο κρατών. Και η πρόσφατη απόφασή του προκαλεί εύλογες απορίες.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: