Φοιτητική στέγη: Πόσο κοστίζει, πως να γλιτώσετε το ¨καπέλο¨ – Η «Η» μέσα από έρευνα σε φοιτητουπόλεις παρουσιάζει σήμερα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των ακινήτων.

Φοιτητική στέγη: Πόσο κοστίζει, πως να γλιτώσετε το ¨καπέλο¨

Καπελωμένα… ενοίκια με ποσά από 30 έως 100 ευρώ θα πληρώσουν πολλοί γονείς φοιτητών στην προσπάθειά τους να μισθώσουν ένα δυάρι ή μια γκαρσονιέρα για τις ανάγκες στέγασης των παιδιών τους.

Και δεν είναι μόνο ότι το ενοίκιο για μόλις 30 τετραγωνικά θα τους διατίθεται προς 400 ευρώ, αλλά και η εικόνα του διαμερίσματος που θα διαφημίζεται μέσα από τις μικρές αγγελίες θα τους απογοητεύει. Μία… τρύπα ανήλιαγη, με… σχεδόν ανύπαρκτη θέρμανση, με… μπόλικη υγρασία και παλιά ξεφτισμένα ντουλάπια…

Η… μάχη των γονιών για την εύρεση φοιτητικής στέγης προκειμένου τα παιδιά τους να περάσουν  τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής τους ξεκινά και οι παγίδες πολλές. Όπως η κερδοσκοπική πρακτική επιτήδειων να ανεβάζουν για δύο μήνες τα ενοίκια.

Η «Η» μέσα από έρευνα σε φοιτητουπόλεις παρουσιάζει σήμερα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των ακινήτων. Το γενικό συμπέρασμα, όπως περιγράφουν μεσίτες είναι πως οι τιμές ενοικίασης λόγω της οικονομικής κρίσης παραμένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Στην Αθήνα η προσφορά σε γκαρσονιέρες και δυάρια είναι μικρή, ιδίως σε νεόδμητες πολυκατοικίες, ενώ τα παλιά μικρά διαμερίσματα έχουν σταθερές στο ύψος τους… τιμές ενοικίων.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, λόγω της οικοδομικής ανέγερσης των τελευταίων χρόνων η κατάσταση έχει βελτιωθεί και τα πράγματα είναι πιο ομαλά.

Ειδικότερα, στην περιοχή της Αθήνας και ιδίως στις κλασικές περιοχές όπου επιλέγουν οι φοιτητές Ζωγράφου, Ιλίσια, Αμπελόκηποι, Κυψέλη, Πατήσια, Καλλιθέα κλπ. μεσίτες που μιλούν στην «Η» επισημαίνουν τον κίνδυνο με τα… καπέλα που βάζουν στις τιμές των ενοικίων.

«Δυστυχώς υπάρχει το φαινόμενο ορισμένοι ιδιοκτήτες εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των γονιών και των παιδιών τους να βρουν να νοικιάσουν διαμέρισμα να αυξάνουν τις τιμές των ενοικίων από 30 έως και 100 ευρώ για το διάστημα Σεπτεμβρίου ? Οκτωβρίου», λέει ο Ευ. Ξέστερνος πρόεδρος της μεσιτικής εταιρίας αστικών συμβάσεων «Ξέστερνος και Συνεργάτες».

Την τάση αυτή διαπιστώνει και η Μ. Μπουγονικολού μάνατζερ στην «Intercasa», η οποία συμπληρώνει: «Τα νεόδμητα μικρά διαμερίσματα είναι λίγα, μια και οι κατασκευαστές έχουν μεγάλο κόστος για την κατασκευή τους και έτσι επιλέγουν να κάνουν μεγαλύτερα. Συνεπώς η προσφορά είναι μικρή και έτσι οι φοιτητές αναγκάζονται να στρέφονται στα παλιά δυάρια στις παλιές γκαρσονιέρες. Η ζήτηση είναι μεγάλη και οι τιμές ανεβασμένες».

«Επειδή τα ενοίκια αυτά δεν δικαιολογούνται», συνεχίζει ο κ. Ξέστερνος, «παρατηρείται τον Δεκέμβριο οι φοιτητές και αφού έχουν κάνει νέες παρέες να μετακομίζουν σε μεγαλύτερα διαμερίσματα και να συγκατοικούν, όπου οι τιμές είναι συμφέρουσες».

«Βλέπουμε λοιπόν», παίρνει το λόγο η κ. Μπουγονικολού, «να επιλέγουν περιοχές μακριά από τα ΑΕΙ ή τα ΤΕΙ, και αφού υπάρχει το ΜΕΤΡΟ πλέον η μετακίνησή τους είναι πιο εύκολη». Η ίδια επίσης περιγράφει και τις απαράδεκτες συνθήκες που συναντούν γονείς και φοιτητές αναζητώντας ένα διαμέρισμα: «Σπίτια – τρώγλες νοικιάζονται σε αδικαιολόγητα υψηλές τιμές και συνεπώς οι γονείς θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και να μην είναι βιαστικοί».

Ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών Αθήνας ? Αττικής Γ. Ρεβίθης εφιστά επίσης την προσοχή και σε ένα άλλο φαινόμενο των… ψευτομεσιτών:  «Όταν αναζητούν φοιτητική στέγη να μην προκαταβάλουν ούτε ένα ευρώ σε διαφορές δήθεν εταιρίες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών ή ψευτομεσίτες, οι οποίοι ζητούν από αυτούς 100 έως 300 ευρώ για να τους υποδείξουν σπίτια εξαπατώντας τους και θησαυρίζουν σε βάρος τους χωρίς ποτέ να τους βρουν κάποια κατοικία».

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: