«Έγινα επιχειρηματίας με λιγότερα από 10.000 ευρώ» – Δεν λείπουν οι ευκαιρίες για επιχειρηματικό ξεκίνημα και μάλιστα με χαμηλό προϋπολογισμό. – «Τομείς όπως η παροχή υπηρεσιών δίνουν πιο αισιόδοξα μηνύματα», λένε οι ειδικοί.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ (ΠΗΓΗ: TA NEA)

Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για  ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα,  τονίζει ο κ. Γιώργος Ραλλάκης  σύμβουλος επιχειρήσεων, ακόμη  και σε περίοδο οικονομικής κρίσης
«Όλα τα είδη των ζυμαρικών φτιαγμένα στο χέρι, βότανα και αλοιφές, τουρσί αλλά και ντομάτα πελτέ, από πρώτες ύλες που παράγει το χωριό μας: Αυτά φτιάχνουμε στο εργαστήριο, το οποίο δημιουργήσαμε με μικρό κεφάλαιο αφού σε αυτές τις δουλειές αυτό που πάνω απ΄ όλα μετράει είναι το μεράκι».

Πριν από οκτώ χρόνια, ο γυναικείος συνεταιρισμός στην Κανδήλα Αρκαδίας έκλεισε. Μία από τις γυναίκες που συμμετείχαν όμως συνέχισε την παραγωγή χειροποίητων παραδοσιακών προϊόντων. Η κ. Παναγιώτα Προκόπου, με τη βοήθεια του συζύγου της, άνοιξε το δικό της εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων. Ο εξοπλισμός που χρειάστηκε; Μόνο τραπέζια, σεντόνια για να σκεπάζει τα προϊόντα και σακούλες συσκευασίας. «Άλλωστε το βασικό σε αυτήν την επιχείρηση είναι τα χέρια μου. Όλα γίνονται χειροποίητα, γι΄ αυτό και δεν χρειαστήκαμε μηχανήματα, γεγονός που δεν εκτόξευσε τα έξοδά μας. Για να ανοίξουμε την επιχείρηση ξοδέψαμε σαφώς λιγότερα από 10.000 ευρώ», λέει στα «ΝΕΑ» η 46χρονη επιχειρηματίας.

Είναι καλή περίοδος για ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα ή όχι; Μήπως η οικονομική κρίση «φρενάρει» τις προσπάθειες νέων επιχειρηματιών; Όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά τον χώρο της αγοράς, το οικονομικό κλίμα στην παρούσα φάση δεν είναι και το καλύτερο. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να αρχίσει κάτι δικό του. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Ραλλάκης, υπεύθυνος εταιρείας παροχής υπηρεσιών συμβούλου σε επιχειρήσεις.

Προσθέτει δε ότι υπάρχουν τομείς που ακόμη και στους… προβληματικούς μήνες της κρίσης τα πηγαίνουν εξαιρετικά καλά. «Δεν θα μπορούσε κανείς να παραβλέψει τον τομέα του γρήγορου φαγητού ή αυτόν της φροντίδας των παιδιών. Και μιλάμε κυρίως για ιδιωτικές επιχειρήσεις φύλαξης παιδιών».

Έρευνα αγοράς. Το «κλειδί» για ένα καλό επιχειρηματικό ξεκίνημα αυτήν την περίοδο είναι η σωστή έρευνα αγοράς. «Το τι ζητάει δηλαδή η αγορά, ποιες επιχειρήσεις μπορεί να “αντέξει” και ποιες όχι. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα εμπορίας ενδυμάτων ενδεχομένως να μην είναι σοφή επιχειρηματική κίνηση τώρα, όταν γνωρίζουμε ότι η οικονομική κρίση έπληξε ως επί το πλείστον τον κλάδο του εμπορίου. Αντίθετα, τομείς όπως η παροχή υπηρεσιών δίνουν πιο αισιόδοξα μηνύματα», λέει ο κ Ραλλάκης. Αυτό που χρειάζεται πάντως, όπως λένε οι ειδικοί, να έχει κάθε νέος επιχειρηματίας είναι μεράκι και όρεξη για δουλειά. «Χωρίς βέβαια να αφήνουμε απ΄ έξω τη σχετική εμπειρία και, σε πολλούς τομείς, την απαιτούμενη κατάρτιση».

Έναν χρόνο επεξεργαζόταν ο κ. Στράτος Βασιλείου ποιο θα είναι το νέο επιχειρηματικό του βήμα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Πληροφορική κι εργάστηκε στον συγκεκριμένο τομέα, γοητεύτηκε από τον κλάδο του τουρισμού. Σκέφτηκε μάλιστα να εκμεταλλευτεί το ήδη υπάρχον σπίτι που είχε η οικογένειά του στην Αμμουλιανή, το μικρό νησάκι της Χαλκιδικής. «Ψάξαμε πολύ πριν πάρουμε την απόφαση να ανοίξουμε τον μικρό ξενώνα των εννέα δωματίων. Τελικά πήραμε το ρίσκο και ξεκινήσαμε από την αρχή την κατασκευή του ξενώνα, ο οποίος άνοιξε τελικά πριν από έναν μήνα και πήγαμε αρκετά καλά», λέει ο 35χρονος. Προσθέτει δε ότι δεν συγκαταλέγεται στους ανυπόμονους νέους επιχειρηματίες που αρχίζουν σήμερα την επιχείρηση και αύριο θέλουν να έχουν βγάλει κιόλας κέρδος.

Μικρό κεφάλαιο. «Ανοίγω επιχείρηση» βέβαια δεν σημαίνει, όπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, «βάζω και πολλά χρήματα». Για τον κ. Ραλλάκη υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που μπορεί να αρχίσουν κάνοντας ένα επιχειρηματικό πλάνο με σχετικά μικρό κεφάλαιο. «Δηλαδή με 10.000 ευρώ, ίσως και λιγότερα. Αυτοί οι νέοι επιχειρηματίες βέβαια θα πρέπει να διαθέτουν φαντασία και δημιουργικότητα. Έτσι, έχουμε δει πιο έντονα τους τελευταίους μήνες να ξεφυτρώνουν μικρές επιχειρήσεις- με μικρό κεφάλαιο- και με αντικείμενο το σιδέρωμα: έχοντας λάβει υπ΄ όψιν τους τον περιορισμένο χρόνο που έχουν κυρίως οι γυναίκες για να ασχοληθούν με τις δουλειές του σπιτιού και το σιδέρωμα, αναλαμβάνουν να πάρουν τα πλυμένα ρούχα της οικογένειας και να τα επιστρέψουν σιδερωμένα».

Ελάχιστα χρήματα. Δε χρειάστηκαν παρά 2.000 ευρώ και ο Γιάννης Γρίβας ήταν έτοιμος να ανοίξει τη δική του εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων. «Πήρα στο χέρι το πτυχίο Πληροφορικής και έπρεπε να αποφασίσω τι θα κάνω. Η ιδέα να εργαστώ ως υπάλληλος δεν μου άρεσε, οπότε στράφηκα στο ενδεχόμενο να κάνω δική μου δουλειά. Αμέσως νοίκιασα έναν μικρό χώρο κι έκανα έναρξη επαγγέλματος. Όσο για τον εξοπλισμό, δεν χρειάστηκε να αγοράσω υπολογιστές, αφού είχα, απλά κάποια προγράμματα που θα μου ήταν χρήσιμα». Όπως λέει, όλα αρχίζουν από κάπου και με αρκετή δουλειά μπορεί να εξελιχθούν. «Αυτήν τη στιγμή φτιάχνω ιστοσελίδες αλλά σκέφτομαι να επεκταθώ στον τομέα των on-line υπηρεσιών. Ακριβώς επειδή χρειάστηκαν λίγα χρήματα για να αρχίσω, βλέπω σιγά σιγά κέρδη».

«Αρπάξτε τις επιδοτήσεις»

Σημαντική βοήθεια αποδεικνύονται οι επιδοτήσεις, σύμφωνα με τους συμβούλους επιχειρήσεων, για το νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα. «Η χρηματοδότηση από τις τράπεζες είναι σήμερα πιο δύσκολη από ποτέ. Οπότε όσοι θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, καλό είναι να κοιτάξουν ποια προγράμματα επιδότησης “τρέχουν” και ποια αναμένεται να ανακοινωθούν», σημειώνει ο κ. Ραλλάκης. Η πιο συχνή παγίδα στις επιδοτήσεις, όπως λένε οι ειδικοί, «είναι η πεποίθηση που έχουν όσοι κάνουν αίτηση, ότι δεν χρειάζεται να έχουν δικό τους κεφάλαιο, αφού θεωρούν ότι όλο το ποσό θα καλυφθεί από την επιδότηση. Κι όμως στις επιδοτήσεις για παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασικός όρος είναι να βάλει ο ενδιαφερόμενος από την τσέπη του το 25% του συνολικού κόστους της επιχείρησης».

«Αποφάσισα έπειτα από χρόνια στον χώρο της ειδικής εκπαίδευσης να κάνω κάτι δικό μου κι έτσι ήρθε η ιδέα του ολοήμερου παιδικού σταθμού. Η περίοδος οικονομικής κρίσης δεν με προβλημάτισε. Πάντα πρέπει να παίρνεις ρίσκο», λέει η κ. Ευαγγελία Μαυρομάτη. Η επιχείρηση δεν έχει βέβαια αρχίσει τη λειτουργία της ακόμη, αφού η ίδια έχει κάνει αίτηση προκειμένου να πάρει επιδότηση 50% από τον ΕΟΜΜΕΧ. «Η οικονομική βοήθεια για τους νέους επιχειρηματίες είναι αρκετά σημαντική», λέει. Στην περίπτωση που δεν καταφέρει να πάρει την επιδότηση, μάλλον θα αργήσει τα εγκαίνια του παιδικού σταθμού, κάνοντας παράλληλα αιτήσεις σε άλλα επιδοτούμενα προγράμματα.

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: