ΤΟΥΡΚΙΑ: Στα παράθυρα είδαν το τουρκικό F-16 – Πέρασε στα 30 μέτρα μπροστά από αεροπλάνο της Ολυμπιακής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

Μόλις 30 μέτρα από επιβατικό αεροπλάνο της Ολυμπιακής που εκτελούσε πτήση μεταξύ Ρόδου και Σάμου πέταξε τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16, κλιμακώνοντας επικίνδυνα τις προκλήσεις που κατά το τελευταίο διάστημα σημειώνονται στο Αιγαίο.

Για την παρενόχληση έγινε ήδη διάβημα στην Άγκυρα, ενώ το θέμα έθεσε στον Τούρκο ομόλογό της η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Η επικίνδυνη παρενόχληση του πολιτικού αεροσκάφους έγινε προχθές το πρωί, λίγες ώρες πριν από την εις τριπλούν υπέρπτηση της νήσου Φούρνοι Ικαρίας από 8 τουρκικά F-16. Η πρωινή πρόκληση έγινε και αυτή από 8άδα F-16, ένα εκ των οποίων προχώρησε στην επικίνδυνη διασταύρωση με το αεροσκάφος τύπου ΑΤR της Ολυμπιακής. Το επιβατικό πετούσε εντός εγκεκριμένου και κατοχυρωμένου διεθνώς αεροδιαδρόμου σε ύψος 14.000 ποδών προς την πλευρά της Σάμου. Η διασταύρωση έγινε, σύμφωνα με τον πιλότο, σε απόσταση περίπου 100 ποδών (30 μέτρα).

  • «Μπροστά στα μάτια»
Για την «μπροστά στα μάτια» του παρενόχληση από το F-16 ο πιλότος του επιβατικού έκανε αναφορά στην Ολυμπιακή και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και από εκεί ενημερώθηκαν τα υπουργεία Εξωτερικών, Μεταφορών και Άμυνας. Ανακοίνωση του περιστατικού δεν υπήρξε προχθές από τα συναρμόδια υπουργεία. Ωστόσο, χθες, ζητήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών όλα τα στοιχεία για την παράνομη και επικίνδυνη προσέγγιση του επιβατικού αεροσκάφους από το τουρκικό F-16 προκειμένου να αξιοποιηθούν σε διαβήματα. Αργά δε το βράδυ, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει γίνει ήδη διάβημα στην Άγκυρα στο οποίο τονίζεται «η μεγάλη ενόχληση» και «η βαθιά ανησυχία» της Ελλάδας για την τουρκική συμπεριφορά. Ένα από τα ζητήματα που εξετάζονται από τους ειδικούς είναι αν η επιλογή της περιοχής όπου έγινε η παρενόχληση- προς το βόρειο μέρος των Δωδεκανήσων- σχετίζεται με την προσπάθεια της Άγκυρας να εμφανίσει «γκρίζα» κάποια τμήματά της. Υπάρχει ωστόσο και η εκτίμηση ότι η επικίνδυνη διασταύρωση του τουρκικού F-16 με το πολιτικό αεροσκάφος ίσως οφείλεται απλώς στην τακτική των Τούρκων να μην υποβάλλουν σχέδια πτήσεων και να πετούν με «τσαμπουκά και υπεροψία», όπου θέλουν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από μερικές εβδομάδες χειριστές επίγειων τουρκικών ραντάρ είχαν καλέσει γερμανικό πολιτικό αεροσκάφος να εγκαταλείψει την περιοχή των βορείων Δωδεκανήσων (κοντά σε Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι) διότι, όπως ισχυρίστηκαν, πετούσε σε… τουρκικό εναέριο χώρο. Ίδια τακτική έχουν εφαρμόσει οι Τούρκοι και σε αεροσκάφη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας FRΟΝΤΕΧ που εκτελούν περιπολίες για εντοπισμό λαθρομεταναστών στην περιοχή αυτή.

Πέραν του διαβήματος προς την Άγκυρα και το τηλεφώνημα της κ. Μπακογιάννη στον κ. Νταβούτογλου το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει για το περιστατικό της επικίνδυνης πτήσης τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ΙCΑΟ), την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: TA NEA

//