ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ: Ένας μισθός για τις σπουδές σε άλλη πόλη. – Από 9.000 έως 14.000 ευρώ κοστίζει σε ετήσια βάση η διαβίωση ενός φοιτητή.


Μία… μεγαλούπολη φοιτητών έχει «μεταναστεύσει» για σπουδές εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, γεγονός που επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς κατά έναν μισθό τον μήνα, αφού στα 1.000 με 1.100 ευρώ υπολογίζεται το μέσο κόστος διαβίωσης του «μετανάστη» φοιτητή.

Όπως προκύπτει από έρευνα του Χρήστου Κάτσικα σε φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας της οικογένειάς τους, εντός Ελλάδας, οι οικογένειες βαρύνονται από 9.000 έως 14.000 ευρώ, ανάλογα με την πόλη όπου πραγματοποιούνται οι σπουδές και τις οικονομικές δυνατότητες του νοικοκυριού. Αυτό το κόστος μάλιστα είναι συγκρίσιμο και δεν απέχει πολύ από το αντίστοιχο για σπουδές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τη Μ. Βρετανία. Περισσότεροι από 200.000 είναι οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Από αυτούς υπολογίζεται ότι 147.000 «μεταναστεύουν» σε άλλες πόλεις της χώρας και 63.000 φεύγουν εκτός Ελλάδας, σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.

Η έμφαση στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας και η τεχνολογική υποστήριξη που προσφέρεται στους φοιτητές είναι δύο από τα «ατού» των ξένων πανεπιστημίων που ξεχωρίζουν νέοι που σπούδασαν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, συμπληρώνουν ότι τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με δύο βασικά μειονεκτήματα των ελληνικών ΑΕΙ: την έλλειψη εγκαταστάσεων και την απουσία επαρκούς καθοδήγησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, η εύκολη προσαρμογή στην πόλη σπουδών και η πιο άμεση επικοινωνία με τους καθηγητές είναι δύο στοιχεία που δεν συναντά κανείς στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, υποστηρίζουν απόφοιτοι που γνώρισαν τόσο το ελληνικό όσο και τα ξένα εκπαιδευτικά συστήματα.

Η επιλογή της φοιτητικής μετανάστευσης στο εξωτερικό οφείλεται στο ότι «η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα, παρά τη διεύρυνσή της τα τελευταία 12 χρόνια, δεν ικανοποιεί τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων σε σχολές υψηλής ζήτησης όπως είναι η Ιατρική, η Φαρμακευτική και η Νομική», λέει στα «ΝΕΑ» ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο κ. Κώστας Θεριανός.

Όσον αφορά το ετήσιο κόστος των σπουδών σε Ελλάδα και εξωτερικό, με εξαίρεση το Λονδίνο- που είναι η ακριβότερη βρετανική πόλη- και τις ΗΠΑ, η διαφορά δεν είναι μεγάλη. Ενδεικτικά, σε ένα γαλλικό πανεπιστήμιο το ετήσιο κόστος υπολογίζεται στις 13.000-

14.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα ένας φοιτητής που σπουδάζει εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας δίνει 10.000-11.000 ευρώ. Αυτό συμβαίνει διότι οι φοιτητικές εστίες στη χώρα μας δεν επαρκούν, καθώς καλύπτουν μόλις το 9,1% των «μεταναστών» φοιτητών. Έτσι, οι φοιτητές είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν μεγάλα ποσά για την ενοικίαση σπιτιών.

ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Με εξαίρεση τη Μ. Βρετανία, το κόστος σπουδών στο εξωτερικό δεν είναι πολύ μεγαλύτερο απ΄ ό,τι σε ελληνική πόλη


«Στη Μυτιλήνη ήθελα 1.000 ευρώ τον μήνα»

ΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ενοίκια και η απουσία οργανωμένης φοιτητικής εστίας είναι για τη Βένα Χανδρινού, απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, δύο μελανά σημεία της φοιτητικής ζωής που θα αντιμετωπίσει κάποιος που θα σπουδάσει στην Ελλάδα, μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

Τα μηνιαία έξοδά της όσο σπούδαζε στη Μυτιλήνη έφταναν συνολικά περίπου τα 1.000 ευρώ. «Το ενοίκιο του σπιτιού μου ήταν 330 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα έξοδα για φαγητό, διασκέδαση και λογαριασμούς ήταν γύρω στα 700», λέει. Έχοντας αποφοιτήσει εδώ και τρία χρόνια σε καμία περίπτωση δεν έχει κάνει απόσβεση του κόστους των σπουδών της:

«Το αντικείμενο των σπουδών μου ήταν πολύ ενδιαφέρον. Στην Ελλάδα όμως προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση στον τομέα αυτόν δεν υπάρχουν.

Έχω την εντύπωση ότι ανοίγουν σχολές στην περιφέρεια μόνο και μόνο για να ενισχύσουν τη ζωή εκεί».

Πάντως, όπως λέει δεν μετανιώνει συνυπολογίζοντας τα θετικά της φοιτητικής ζωής στο νησί. «Το να μένεις μόνος σου στα 18 και μάλιστα σε μία μικρή πόλη κάνει την προσαρμογή σου πιο εύκολη. Επίσης, η επικοινωνία με καθηγητές και συμφοιτητές εκεί είναι πιο άμεση».

«Στο εξωτερικό θα αποκτήσεις επαγγελματισμό»

«ΟΙ ΣΠΟΥΔΕΣ στο εξωτερικό σου προσφέρουν πολύ καλή οργάνωση, άριστες εγκαταστάσεις, τεχνολογία, πολυπολιτισμικότητα, ανάληψη ευθυνών και μεθοδικότητα δουλειάς. Σε προετοιμάζουν καλύτερα για να μπεις στην αγορά εργασίας», αναφέρει ο Γιάννης Παρασκευάς, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Βath και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Cass του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο εξωτερικό όλα σου δίνουν την αίσθηση του εφικτού γιατί, στηριζόμενος στη μεθοδικότητα που σου μαθαίνουν, αποκτάς εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στις δυνατότητές του. Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα μετάνιωνε που δεν έμεινε στην Ελλάδα για σπουδές είναι γιατί εδώ έχεις τη δυνατότητα να κατακτήσεις πιο ουσιαστικούς τομείς του αντικειμένου σου. «Σε μια καλή σχολή της Ελλάδας θα πάρεις γερές βάσεις, ενώ στο εξωτερικό θα αποκτήσεις επαγγελματισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά. Το υψηλό κόστος διαβίωσης (ανερχόταν στις 1.100 λίρες μηνιαίως) σε συνδυασμό με τη μοναξιά που νιώθει σε μια ξένη χώρα ένας 18χρονος, είναι τα μόνα αρνητικά στοιχεία που εντοπίζει ο πρώην «μετανάστης» φοιτητής. «Το διάστημα 1998-2001 πλήρωνα 400 λίρες ως ενοίκιο για συγκατοίκηση, στην επαρχία του Βath».

«Οι εμπειρίες αποσβένουν το κόστος»

«ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ των σπουδών μου στη Νέα Υόρκη ήταν πολύ υψηλό και λόγω πανεπιστημίου και λόγω πόλης. Δεν νομίζω ότι θα κάνω άμεσα απόσβεση των χρημάτων του μεταπτυχιακού μου. Αν και για μένα η εμπειρία και οι γνώσεις που αποκόμισα σε συνδυασμό με τις πόρτες τις οποίες μου άνοιξε το πτυχίο είναι πέρα από κάθε απόσβεση», λέει η απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης Κύρα Κάπη, όταν αναφέρεται στο μεταπτυχιακό που έκανε στη Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Columbia της Ν. Υόρκης.

Χαρακτηριστικά, τα μηνιαία έξοδα της νεαρής για διατροφή, διασκέδαση, υγεία ανέρχονταν στα 1.000 δολάρια στο Μανχάταν ενώ στην Αθήνα μόλις στα 500 ευρώ. Η 25χρονη τονίζει ότι μέσα σε έναν χρόνο έμαθε αυτά που δεν μπόρεσε να της δώσει το ελληνικό πανεπιστήμιο σε τέσσερα χρόνια. Όχι επειδή το επίπεδο σπουδών στην Ελλάδα είναι χαμηλό αλλά γιατί, όπως διαπίστωσε, οι απεργίες, οι καταλήψεις, η έλλειψη εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, οι «αιώνιοι» φοιτητές και η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία ορισμένων καθηγητών εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. «Δυστυχώς όσο σπούδαζα στην Ελλάδα δεν είχα σαφή εικόνα του τι ακριβώς είναι δημοσιογραφία. Στην Αμερική παρέδιδα 2 ρεπορτάζ την εβδομάδα και 2 άρθρα. Στην Ελλάδα, 4 χρόνια, δεν έγραψα ούτε ένα άρθρο, ούτε βγήκα ποτέ στον δρόμο να κάνω ρεπορ- τάζ», λέει.

«Το ενοίκιο στην Κρήτη ήταν 250 ευρώ και στο Λονδίνο 800 ευρώ»

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ των καθηγητών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Ρέθυμνο, η όρεξή τους για σωστή διδασκαλία και η εύκολη πρόσβαση των φοιτητών στην επικοινωνία μαζί τους, είναι για τον Γιάννη Θεοχάρη, απόφοιτο Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης με μεταπτυχιακό στην Επικοινωνία και τα Μέσα Ενημέρωσης στο LSΕ και διδακτορικές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου, τα στοιχεία που ξεχώρισε από τις σπουδές του στην Ελλάδα και που δυσκολεύτηκε να βρει- τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο- στο εξωτερικό.

Τέσσερα χρόνια στο ζεστό και κλειστό φοιτητικό κλίμα της ελληνικής επαρχίας προσέφεραν στον 18χρονο τότε Γιάννη, τη δυνατότητα να γνωρίσει νέους από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. «Η φοιτητική ζωή στην επαρχία είναι ένα μεγάλο σχολείο για να μάθεις τον τόπο σου. Ωστόσο το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι ο ανέμελος τρόπος ζωής σε συνδυασμό με τη μικρή προσπάθεια από πλευράς πανεπιστημίου να σε αρματώσει με εφόδια, χαμηλώνουν το επίπεδο εκπαίδευσης και εξυψώνουν την καλοπέραση», λέει ο Γιάννης Θεοχάρης και επισημαίνει ότι στο Λονδίνο αναγκάστηκε να δουλέψει σκληρά για να καλύψει τα κενά που διαπίστωσε ότι είχε από τις σπουδές του στην Ελλάδα. «Το σύστημά μας δυστυχώς δεν προσφέρει τα εργαλεία που παρέχουν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού».

Σε επίπεδο κόστους εκτιμά ότι τα έξοδα στο Λονδίνο ήταν τετραπλάσια από εκείνα του Ρεθύμνου. «Το ενοίκιο στην Κρήτη ήταν 250 ευρώ και τα υπόλοιπα έξοδα γύρω στα 450. Αντίθετα, στο Λονδίνο το ενοίκιο έφτανε τα 800 ευρώ και τα μηνιαία έξοδά μου τα 850».

ΠΗΓΗ: TA NEA

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: