ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2009 – ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ. – Πάνω οι βάσεις στις περισσότερες υψηλόβαθμες Σχολές- Κάτω σε Νομικές, Αστυνομικές. – Ρεκόρ… κενών θρανίων!


Εκτίναξη βάσεων στις περισσότερες υψηλόβαθμες Σχολές και νέο ρεκόρτετραετίας- με σχεδόν 20.000 κενές θέσεις, προέκυψε από τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Παράλληλα οι Σχολές χαμηλής ζήτησης έπεσαν ακόμα περισσότερο, ενώ πάνω από 30 Τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ θα μείνουν και εφέτος με κενά θρανία αφού δεν κατόρθωσαν να καλύψουν πάνω από 10 θέσεις εισακτέων.

Συνολικά περισσότεροι από 50.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών έμειναν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πολλοί από τους οποίους θα αποτελέσουν την πελατεία των κολεγίων που από εφέτος θα λειτουργούν και με τη σφραγίδα του κράτους.

Να σημειωθεί ότι την τελευταία τετραετία που εφαρμόζεται το μέτρο της βάσης του δέκα έχουν απομείνει κενές πάνω από 65.000 θέσεις συνολικά, ιδίως σε Τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ με προφανή αρνητικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες «Οι 20.000 κενές θέσεις με ευθύνη της κυβέρνησης στα ακαδημαϊκά ιδρύματα σημαίνουν έναν αντίστοιχο αριθμό νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα κινηθούν στο εξωτερικό ή σε κάθε είδους ειδικά εκπαιδευτήρια. Αυτό αναδεικνύει τις αδικίες του συστήματος αλλά και τα τεράστια αδιέξοδα, οικονομικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά για τις οικογένειες, για τη χώρα και βεβαίως για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ιδιαίτερα αυτά της περιφέρειας», δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Η χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων έφερε όλες τις Ιατρικές και Οδοντιατρικές Σχολές σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα καθώς απαιτούν πάνω από 19.000 μόρια για την εισαγωγή και εκτίναξε εκ νέου τις Παιδαγωγικές και Πολυτεχνικές που εγγυώνται επαγγελματική αποκατάσταση.

Υψηλές ήταν οι βάσεις και στις καθηγητικές Σχολές. Αντίθετα, Νομικές (καθώς πολλοί υποψήφιοι προτίμησαν τις παιδαγωγικές) αλλά και αρκετές Αστυνομικές Σχολές εμφάνισαν μικρή πτώση.

Η πτώση στις Αστυνομικές Σχολές ερμηνεύεται από το γεγονός ότι εφέτος είχαν προσφερθεί περισσότερες θέσεις, ετέθησαν πιο αυστηρά σωματομετρικά κριτήρια, αλλά ρόλο στη μη προτίμησή τους από αρκετούς υποψηφίους εκτιμάται πως έπαιξαν και τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.

Τα νούμερα
Συνολικά εφέτος σε 248 Τμήματα των ΑΕΙ και σε 106 των ΤΕΙ σημειώθηκε άνοδος των βάσεων, ενώ πτώση σε 77 των ΑΕΙ και 88 των ΤΕΙ.

Στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές οι βάσεις ανέβηκαν έως και 293 μόρια, στις Παιδαγωγικές έως και 274, ενώ οι Νομικές έπεσαν έως και 143. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν Μηχανογραφικό Δελτίο φέτος ανήλθε σε 92.426 ενώ πέρυσι ήταν 97.407. Συνολικά εισήχθησαν 68.794 υποψήφιοι, ενώ πέρυσι 68.224. Συγκριτικά με το 2008, όπως είπε η γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Νίκη Γκοτσοπούλου, εφέτος αυξήθηκαν κατ΄ απόλυτο αριθμό οι εισαγόμενοι. Επίσης παρατηρείται αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των επιτυχόντων κατά 4,4% συνολικά.

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 4ΕΤΙΑ

Έχουν απομείνει κενές πάνω από 65.000 θέσεις συνολικά εξαιτίας της εφαρμογής της βάσης του δέκα


Δάσκαλοι, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές
Του
Χρήστου Κάτσικα

Στήθος με στήθος έδωσαν φέτος τη μάχη των βάσεων εισαγωγής τα Παιδαγωγικά και οι Νομικές Σχολές.

Και μπορεί για μόλις 6 μόρια να κράτησε την πρωτιά η Νομική Αθήνας (18.893 έναντι 18.887 του Παιδαγωγικού Θεσσαλονίκης), ωστόσο τελικός νικητής στην κούρσα των βάσεων φέτος ήταν τα Παιδαγωγικά.

Κατάφεραν να προσελκύσουν τόσο μεγάλο αριθμό αριστούχων που ανάγκασαν τις Νομικές να υποχωρήσουν την ίδια ώρα που αυτά ανέβαζαν τις βάσεις εισαγωγής τους.

Το 2002 όποιος είχε 14.500

μόρια εισαγόταν στο Παιδαγωγικό Αθήνας, ενώ για να μπει κάποιος σ΄ ένα περιφερειακό Παιδαγωγικό (π.χ. της Ρόδου, της Θράκης ή της Κρήτης) του έφταναν και του περίσσευαν τα 13.000 μόρια. Από τότε μέχρι φέτος άλλαξε κάτι και αυτό επηρέασε τις βάσεις εισαγωγής. Το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης απαιτεί τώρα 18.887 μόρια, ενώ το πιο χαμηλόβαθμο Παιδαγωγικό στη Ρόδο άνοιξε την είσοδό του με 17.941 μόρια. Οι πολύ καλές επαγγελματικές προοπτικές του επαγγέλματος του δασκάλου- άμεση πρόσληψη, παρά τις χαμηλές αποδοχές, που είναι περίπου το 50% του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν πριμοδοτήσει, τα τελευταία χρόνια, τόσο τη στροφή χιλιάδων υποψηφίων προς τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης όσο και τις βάσεις εισαγωγής τους. Οι δάσκαλοι κάνουν αυτήν τη στιγμή το πιο περιζήτητο επάγγελμα στη χώρα.

«ΤΑ ΝΕΑ» είχαν προβλέψει
«Την έκπληξη αναμένεται να κάνουν φέτος τα Παιδαγωγικά Τμήματα (δάσκαλοι) καθώς όλα δείχνουν ότι, για πρώτη φορά, τουλάχιστον τα Τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα «χτυπηθούν» στήθος με στήθος, στο ύψος των βάσεων εισαγωγής τους, με τις Νομικές Σχολές των αντίστοιχων πόλεων, με πολλές πιθανότητες να τις ξεπεράσουν. Αρκετά απαιτητικότερα θα είναι φέτος, σε σχέση με πέρσι, και τα υψηλόβαθμα Τμήματα Μηχανικών και οι «ναυαρχίδες» των Οικονομικών, αλλά την πρωτοκαθεδρία, στην ομάδα των υψηλόβαθμων τμημάτων όλων των επιστημονικών πεδίων, θα έχει η Ιατρική Αθηνών, που «ερωτοτροπεί» με τα 19.500 μόρια!». «ΤΑ ΝΕΑ», 27/7/2009.

11.000 οι άριστοι – 50.000 δεν βλέπουν την πόρτα των ΑΕΙ-ΤΕΙ
, ΕΡΕΥΝΑ Του ,
Χρήστου Κάτσικα , xkatsikas@xkatsikas.gr

Η φετινή «κατασκευή» περίπου 11.000 αριστούχων, του μεγαλύτερου αριθμού τα τελευταία 9 χρόνια, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά θέσεων εισακτέων στις περιζήτητες σχολές αφενός, απογείωσε τις βάσεις εισαγωγής του συνόλου των περιζήτητων και υψηλόβαθμων πανεπιστημιακών σχολών (εκτός των Νομικών).

Από την άλλη η φετινή μείωση του αριθμού των υποψηφίων σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό (33%) υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από το 10 έριξε τις βάσεις δεκάδων χαμηλόβαθμων τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ και δημιούργησε πανελλαδικό ρεκόρ κενών θέσεων, καθώς από τις 88.262 προσφερόμενες θέσεις εισακτέων καλύπτονται μόλις 68.794!

Παιδαγωγικά και ξερό ψωμί! Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα των φετινών υποψηφίων και το αποτέλεσμά του ήταν διπλό: πρώτον, ανέβασε κι άλλο τις βάσεις των εννέα (κι ένα το Ειδικής Αγωγής Βόλου δέκα) Παιδαγωγικών Τμημάτων (δάσκαλοι) και δεύτερον, μείωσε τις βάσεις των Νομικών. Η τάση υπέρ των Παιδαγωγικών Σχολών αναμένεται να αποτυπωθεί και στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων.

Τα χαρακτηριστικά των φετινών Πανελληνίων
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση των φετινών βάσεων είχε πολλές πρωτοτυπίες. Πρώτον, παρουσίαζε ένα αγεφύρωτο… χάσμα. Άνοδος των υψηλόβαθμων τμημάτων και πτώση των χαμηλόβαθμων. Τμήματα με βάσεις στα ύψη και τμήματα με βάσεις… κάτω από τη γη. Αφενός, είχαμε την πλειονότητα των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ με «ανεβασμένες» τις βάσεις τους και από την άλλη 95 τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ με βάση… κάτω από τη βάση (κάποια από αυτά με πολύ μικρό αριθμό εισακτέων ή και χωρίς εισακτέους). Αφετέρου, οι κενές θέσεις έσπασαν ρεκόρ καθώς έφτασαν τις 19.500 ενώ πάνω από 30.000 εξετασθέντες του Γενικού Λυκείου αποκλείστηκαν (συνολικά δεν βρήκαν θέση στα ΑΕΙ-ΤΕΙ πάνω από 50.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών).

Πλησιάζοντας το μικροσκόπιο στις φετινές βάσεις εισαγωγής εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς τις δύο διαφορετικές κατευθύνσεις στην κίνησή τους, οι οποίες «κατασκευάστηκαν» από τα «οικοδομικά υλικά» των διαφοροποιημένων επιδόσεων των υποψηφίων, από τη μείωση ή την αύξηση των θέσεων εισακτέων στα εκατοντάδες τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ και από την υπερβάλλουσα ζήτηση των υποψηφίων σε μια συγκεκριμένη ομάδα σχολών ή από τη μειωμένη ζήτηση σε κάποια άλλη.

Πώς διαμορφώνεται το τοπίο ανά Επιστημονικό Πεδίο

1ΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
«Κλειδί» τα Ειδικά Μαθήματα
Έτσι, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο τα περιζήτητα Παιδαγωγικά Τμήματα (δάσκαλοι και νηπιαγωγοί) σημείωσαν άνοδο και μαζί τους ανέβηκαν οι βάσεις τμημάτων στο Ειδικό Μάθημα των οποίων τα πήγαν καλύτερα οι φετινοί υποψήφιοι (π.χ. Αγγλικής Φιλολογίας, Γερμανικής Φιλολογίας, ΜΜΕ κ.λπ.). Αντίθετα σε όσων Τμημάτων το Ειδικό Μάθημα οι υποψήφιοι φέτος τα πήγαν χειρότερα (π.χ. Μουσικών Σπουδών, Ιταλικής Φιλολογίας κ.λπ.) είχαμε πτώση των βάσεων εισαγωγής. Μάλιστα στο Μουσικών Αθήνας σημειώθηκε πτώση-ρεκόρ- 082 μόρια- ενώ στο Τμήμα Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Ιταλικής) Αθήνας είχαμε πτώση 1.193 μαρίων.

2Ο- 4ΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Απογείωση των βάσεων
Στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο, στις περιζήτητες σχολές των αρχιτεκτόνων μηχανικών, πολιτικών μηχανικών, μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και μηχανολόγων μηχανικών του ΕΜΠ η άνοδος συνδέεται καθαρά με τη φετινή σημαντική αύξηση των αριστούχων στην Τεχνολογική Κατεύθυνση. Τα Αρχιτεκτονικά Τμήματα ανεβαίνουν περίπου 500 μόρια κατά μέσο όρο το καθένα ενώ πέντε Τμήματα (χωρίς Ειδικό Μάθημα) απαιτούν περισσότερο από 19.000 μόρια για να ανοίξουν τις πύλες εισόδου τους στους υποψηφίους (Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ- Θεσσαλονίκης, Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ- Θεσσαλονίκης, Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ- άνοδος από 220 έως και 440 μόρια).

Παράλληλα τα κλασικά Μαθηματικά, Φυσικά και Χημικά Τμήματα του 2ου Επιστημονικού Πεδίου μαζί με τα Τμήματα Πληροφορικής σε κέντρο και περιφέρεια ανεβάζουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους παγιώνοντας τουλάχιστον για τα πρώτα τη στροφή των υποψηφίων προς αυτά η οποία έχει καταγραφεί τα 3-4 τελευταία χρόνια. Στα ίδια Πεδία καταγράφονται δεκάδες Τμήματα κυρίως ΤΕΙ με πτώση των βάσεών τους, τα οποία θα δεχθούν εκατοντάδες υποψηφίους με λιγότερα από 10.000 μόρια (αλλά με βαθμό πρόσβασης 10) και παράλληλα θα αφήσουν χιλιάδες κενές θέσεις.

3ΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Μια ανάσα από τα 19.500 μόρια
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, όπως σωστά είχε προβλεφθεί, το πλεόνασμα αριστούχων της θετικής κατεύθυνσης ανέβασε τις βάσεις των Ιατρικών, Οδοντιατρικών, Φαρμακευτικών κ.λπ. Σχολών. Η Ιατρική Αθηνών διατήρησε τα πρωτεία στις σχολές με τις υψηλότερες βάσεις, φτάνοντας μια ανάσα από τα 19.500 μόρια. Άνοδος σημειώθηκε και στα περισσότερα Τμήματα των ΤΕΙ (ιδιαίτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης), καθώς υποψήφιοι με υψηλές σχετικά βαθμολογίες που δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στα υψηλόβαθμα ΑΕΙ του Πεδίου κατευθύνθηκαν στα πολλά υποσχόμενα από την άποψη των επαγγελματικών προοπτικών ΤΕΙ.

3ΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Βάσεις με διπλή κατεύθυνση
Ο σημαντικά μειωμένος, σε σχέση με πέρσι, αριθμός υποψηφίων του 5ου Επιστημονικού Πεδίου κατόρθωσε να φρενάρει τη μεγάλη αύξηση των βάσεων εισαγωγής που υπονοούσαν οι καλύτερες επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στα μαθήματα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικά Γενικής Παιδείας τα οποία επηρεάζουν με τους υψηλούς συντελεστές τους τη γενική βαθμολόγηση των υποψηφίων. Έτσι έχουμε, παρ΄ όλες τις αντίθετες προβλέψεις, μια διπλή κίνηση των βάσεων εισαγωγής που αρχίζει από ήπια άνοδο σε αρκετά Τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ του Πεδίου και φτάνει σε σχετικά ισχυρή πτώση άλλων Τμημάτων ΤΕΙ αλλά και ΑΕΙ που έχουν λιγότερες προτιμήσεις.

Οι υποψήφιοι που έκαναν… σκόνη τα μόρια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Πάνος Θεοδωρακόπουλος Γιώργος Βουνάτσος Φωτεινή Στεφανοπούλου Πέλη Γιακουμή, Γιώργος Αράπογλου

Μεθοδικό διάβασμα, σωστός προγραμματισμός και πίστη για την επίτευξη του στόχου είναι το κλειδί της επιτυχίας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, όπως παραδέχονται και φέτος οι αριστούχοι. Για ορισμένους, ωστόσο, υπήρξαν δυσκολίες, στερήσεις και σκληρή προετοιμασία. Η υλοποίηση των προσδοκιών και η ανταμοιβή των κόπων είναι η αρχή για μια καινούργια ζωή, η οποία συνοδεύεται από όνειρα και σχέδια για το μέλλον.
«Έδωσα αγώνα χωρίς υπερβολές»

«Ένας συνειδητοποιημένος αγώνας, χωρίς υπερβολές και σύμφωνα με τις δυνατότητες του καθενός σε συνδυασμό με τον βαθμό που κινητοποιείται η επιθυμία για την επίτευξη των στόχων», είναι το μυστικό της επιτυχίας για τη Μαρία Δημακοπούλου. Η συγκεκριμένη σχολή ήταν μια συνειδητή επιλογή, παρά τις προτροπές των γονέων της να ακολουθήσει την Ιατρική. «Και οι δυο γονείς μου είναι γιατροί, ωστόσο εγώ είχα αποφασίσει εδώ και χρόνια να ακολουθήσω αυτήν την κατεύθυνση, γιατί με ενδιαφέρουν περισσότερο οι νέες τεχνολογίες και τα μαθηματικά. Όπως βλέπω σήμερα τα πράγματα, θα ήθελα να ασχοληθώ με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών και των Μέσων στο Θέατρο και τον Κινηματογράφο».
Με ενδιαφέρει το διπλωματικό σώμα

Για την Κέλυ Πλατσά, από τη Θεσσαλονίκη, η πρωτιά ήταν μια επιπλέον ικανοποίηση, αφού η μεγαλύτερη χαρά της ήταν ότι κατάφερε να περάσει στην πρώτη της επιλογή Σχολής. «Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για μένα είναι ότι πλέον μου δίνεται η ευκαιρία να ασχοληθώ μ΄ ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αντικείμενο. Φέτος δεν πιέστηκα ιδιαίτερα, απλά είχα πιο εντατικό διάβασμα». Παρότι συμμετείχε και διακρίθηκε σε ρητορικούς αγώνες κι έχει μητέρα δικηγόρο, δεν την ενδιαφέρει τόσο η μάχιμη δικηγορία. «Μ΄ ενδιαφέρει περισσότερο το διπλωματικό σώμα και είναι σίγουρο ότι θα κάνω διδακτορικό. Όμως, δεν μπορώ να προβλέψω από τώρα τη μελλοντική μου πορεία».

Δίδυμοι στο διάβασμα και στην Ιατρική

Αργύρης Ανδρίκος, δεξιά, Δημήτρης Ανδρίκος, αριστερά. Τα δίδυμα μαζί και στην Ιατρική ΜΑΖΙ στο διάβασμα, μαζί στη διασκέδαση, μαζί τώρα και στην Ιατρική. Τα δίδυμα αδέλφια Δημήτρης και Αργύρης Ανδρίκος, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση που καθιέρωσαν ο πατέρας τους και ο μεγαλύτερος αδελφός τους, κατάφεραν να μπουν στην Ιατρική Σχολή. Παρότι ο Δημήτρης πέρασε στη Θεσσαλονίκη και ο Αργύρης στη Θράκη, δεν πρόκειται να χωρίσουν, αφού θα εκμεταλλευτούν το δικαίωμα που δίνει ο νόμος για μεταγραφή στις τρίτεκνες οικογένειες. «Η χρονιά δεν ήταν εύκολη, όμως είχαμε το πλεονέκτημα ότι διαβάζαμε μαζί και βγαίναμε μαζί», πρόσθεσε και παραδέχτηκε ότι ο Δημήτρης ήταν καλύτερος όλη τη χρονιά, γι΄ αυτό και συγκέντρωσε περισσότερα μόρια.

«Με ενδιέφεραν όλα τα μαθήματα»

«Νιώθω δικαιωμένος που οι κόποι μου ανταμείφθηκαν. Δεν ήταν στόχος μου η πρωτιά, αλλά χάρηκα για το αποτέλεσμα. Η επιτυχία μου οφείλεται στο διάβασμα και την καλή προετοιμασία. Με ενδιέφεραν όλα τα μαθήματα και οφείλω πολλά στους καθηγητές μου στο δημόσιο σχολείο. Με ενδιαφέρει η προσφορά στον άνθρωπο και γι΄ αυτό θα συνεχίσω την προσπάθεια αυτή και στο πανεπιστήμιο, αλλά και αργότερα στην κοινωνία».

«Τώρα αρχίζουν οι διακοπές»

Στην πρώτη της επιλογή πέρασε η 18χρονη Παναγιώτα Μενδρινού, η οποία, όπως λέει, παρά την υψηλή βαθμολογία που είχε συγκεντρώσει, δεν ήταν βέβαιη μέχρι την τελευταία στιγμή. «Είχα λίγο άγχος, γιατί όλοι μιλούσαν για μεγάλη άνοδο στις βάσεις, αλλά μόλις επιβεβαιώθηκε ότι πέρασα, ανακουφίστηκα. Είναι αλήθεια πως όποιος προσπαθεί πολύ στο τέλος ανταμείβεται. Τώρα αρχίζουν οι διακοπές!», λέει η Παναγιώτα, η οποία ήδη προετοιμάζεται για την καινούργια της ζωή.
«Δεν με ενδιέφερε η σειρά»

«Δικαιώθηκαν οι κόποι μου», λέει η Αθηνά Γεωργίου, η οποία με τη βαθμολογία που συγκέντρωσε περνάει έκτη στη σχολή προτίμησής της. «Πιο πολύ με ενδιέφερε να περάσω στη σχολή και όχι η σειρά με την οποία θα έμπαινα. Κουράστηκα πολύ όλη τη χρονιά. Στερήθηκα εξόδους και διάβαζα πάρα πολύ, σχεδόν χωρίς ύπνο. Άξιζε όμως τον κόπο. Μου αρέσουν πολύ τα μαθήματα και θα είμαι από τους πιο τακτικούς φοιτητές!».

«Διάβαζα όσο χρειαζόταν»

«Ήμουν χαρούμενη από τη βαθμολογία μου, αλλά και αγχωμένη γιατί ακουγόταν ότι θα ανέβουν οι βάσεις. Τώρα είμαι ανακουφισμένη, αφού οι κόποι μου απέδωσαν», λέει η Νάντια, η οποία, ωστόσο, παραδέχθηκε πως δεν έδωσε το 100% των δυνατοτήτων της. «Κοιμόμουν κανονικά και διάβαζα όσο χρειαζόταν για να μην έχω κενά, ενώ ούτε τις εξόδους μου στερήθηκα».

«Πιο πολύ μέτρησε η ίδια η σχολή»

«Από μικρή μου άρεσε η δράση και η περιπέτεια και έτσι διάλεξα αυτό το επάγγελμα. Τα οικονομικά και η επαγγελματική αποκατάσταση δεν έπαιξαν κανέναν ρόλο στην επιλογή μου, αλλά υπάρχουν και, ασφαλώς, είναι σημαντικά», λέει η Μαρία. Στο διάβασμα δεν κουράστηκε πολύ, αφού, όπως τονίζει «ακολουθούσα ό,τι μου έλεγαν οι καθηγητές μου».

«Δεν έχανα τις εξόδους μου»

«Οι Πανελλήνιες ήταν μία επίπονη διαδικασία που την πέρασα χωρίς υπερβολές, με οργάνωση, μεθοδικότητα και χωρίς πολλά ξενύχτια διαβάσματος. Διάβαζα πολλές ώρες, αλλά τα Σαββατοκύριακα δεν έχανα την έξοδό μου», λέει χαρακτηριστικά ο Φίλιππος Θέμελης, ο οποίος ήδη είναι αποφασισμένος να τελει ώσει τη σχολή του στα πέντε χρόνια και να κάνει μεταπτυχιακό. «Ελπίζω αυτά να με βοηθήσουν ώστε να εκπληρώσω τα όνειρά μου».

«Δεν ήταν εύκολη υπόθεση»

«Ήταν η χρονιά που έπρεπε να τα δώσουμε όλα», λέει ο Γιώργος και έτσι δικαιολογεί το άγχος και την πίεση που ένιωσε ώστε να πετύχει τον στόχο του. «Διάβαζα τρεις ώρες την ημέρα και δεν υπήρχε περιθώριο για παραπάνω αφού σχολείο και φροντιστήριο απορροφούσαν το μεγαλύτερο κομμάτι της. Γενικά δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση». Πλέον, κάνει σχέδια ακόμα και για μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του. «Θα ήθελα αργότερα να ασχοληθώ με την έρευνα», τονίζει.

«Θα διαβάζω… μια φορά τον χρόνο»

«Είχα πολλά μόρια περισσότερα από όσα χρειαζόταν η σχολή και ήμουν σίγουρος ότι θα περάσω ακόμα κι αν ανέβαιναν οι βάσεις.

Τώρα που μου έφυγε και αυτό το βάρος θα χαλαρώσω και θα περιμένω τις εγγραφές για να δω πώς είναι η σχολή», τονίζει ο Τίμος Σαλτάς. Η επιτυχία δεν ήταν δύσκολη, αφού, όπως παραδέχεται, δεν κουράστηκε πολύ. «Διάβαζα δύο με τρεις ώρες την ημέρα και φρόντιζα μόνο να μην αφήνω κενά. Τώρα, θα διαβάζω μια φορά τον χρόνο… και αν!».

Μήνυμα νίκης από τον Αϊ-Στράτη

Δημοσιογράφος θέλει να γίνει η μοναδική φετινή υποψήφια από τον ακριτικό Αϊ-Στράτη, Ελένη Κακαλή, η οποία πέρασε σε μια από τις σχολές που ήταν στις πρώτες προτιμήσεις της, το Τμήμα Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο ΤΕΙ Πάτρας στον Πύργο. Αν και η ίδια θέλει να φύγει από το νησί για να σπουδάσει και να ακολουθήσει το όνειρό της, τονίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιστρέψει. «Θέλω να ζήσω μακριά από τον Αϊ-Στράτη για να συγκρίνω τη ζωή με αυτή μιας μεγάλης πόλης. Η ποιότητα ζωής, όμως, στο νησί μου δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή Πάτρα. Γι΄ αυτό και θέλω να γυρίσω στον Αϊ-Στράτη και να προσπαθήσω να κάνω κάτι δικό μου». Η Ελένη ήταν η μοναδική μαθήτρια στην τάξη της από την Ε΄ Δημοτικού και είχε, όπως λέει η ίδια, όλα αυτά τα χρόνια, την αμέριστη βοήθεια των δασκάλων και των καθηγητών της. Όσο για τις δυσκολίες της προετοιμασίας σε ένα απομακρυσμένο νησί, η ίδια αναφέρει: «Όταν ζεις στον Αϊ-Στράτη, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να διαβάζεις».

Από Ημερήσια Λύκεια για ΑΕΙ


Από Ημερήσια Λύκεια για ΤΕΙ


Από Εσπερινά Λύκεια για ΑΕΙ


Από Εσπερινά Λύκεια για ΤΕΙ


Από 10% για ΑΕΙ


Από 10% για ΤΕΙ


Από Ημερήσια ΤΕΕ για ΤΕΙ


Από Εσπερινά ΤΕΕ για ΤΕΙ

//

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: