ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Τσουνάμι» απολύσεων στην αγορά. – Εχουν χαθεί περίπου 85.000 θέσεις εργασίας στο εξάμηνο σε εμπορικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις- Φόβοι ότι θα φθάσουν τις 180.000 ως το τέλος του έτους.

Τo «τσουνάμι» της οικονομικής κρίσης «σαρώνει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά. Στο πρώτο εξάμηνο του 2009 υπολογίζεται ότι μόνο στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (εμπορίου και μεταποίησης) χάθηκαν περί τις 85.000

θέσεις εργασίας, ενώ ως το τέλος του χρόνου, αν δεν αλλάξει κάτι στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, εκτιμάται ότι θα χαθούν άλλες 96.000

θέσεις εργασίας. Στο σύνολο δηλαδή του 2009 και μόνο στον τομέα των μικρομεσαίων αναμένεται ότι θα χαθούν περίπου 180.000 θέσεις εργασίας. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν «στεγνώσει» από ρευστό- εκτιμάται ότι σ΄ αυτή την κατάσταση βρίσκονται οι τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις- και ο όγκος των μεταχρονολογημένων επιταγών αυξήθηκε κατά 200% στους πρώτους επτά μήνες του χρόνου. Πάντως η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (περίπου οι 6 στους 10) σε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σε συνδυασμό με την πολιτική ρευστότητα και την ασάφεια σε σχέση με την ημερομηνία των εκλογών επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στις επιχειρήσεις, καθώς επιτείνεται το κλίμα αβεβαιότητας. Ολα αυτά είναι διαπιστώσεις έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Μarc για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) από τις 8 ως τις 14 Ιουλίου σε αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα 831 επιχειρήσεων. Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έρευνας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ.Ασημακόπουλος, αφού δήλωσε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε έναν καθοδικό φαύλο κύκλο, τόνισε ότι είναι πλέον υπαρκτός «ο κίνδυνος στάσης πληρωμών» στην αγορά με καταστρεπτικές συνέπειες συνολικά στην οικονομία. Και σημείωσε πως αν και η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων εφέτος έχει κάνει μειώσεις τιμών ή στη χειρότερη περίπτωση έχει διατηρήσει τις τιμές στα περυσινά επίπεδα, ωστόσο το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί λόγω της «κρατικής ακρίβειας», δηλαδή των αύξηση των τιμολογίων των δημοσίων επιχειρήσεων, εξανεμίζοντας τα οφέλη που έχουν προκύψει από τη μείωση της φορολογίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

▅ αν και οι 9 στις 10 επιχειρήσεις διατήρησαν ή ακόμη και μείωσαν τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, έναντι του 2008, ωστόσο η ζήτηση έχει σημειώσει σημαντική κάμψη, δήλωσε το 72% των ερωτηθέντων, ▅ οι 3 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ▅ το 47,5% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα μειώσει τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές του το επόμενο εξάμηνο και το 35,4% εκτιμά ότι θα παραμείνουν σταθερές, ▅ το 59,4% θεωρεί ότι τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ή διαρρέει ότι θα ληφθούν, θα επηρεάσουν αρνητικά την ήδη βεβαρημένη κατάσταση και οι 3 στους 4 εκφράζουν την αντίθεσή τους στον φορολογικό έλεγχο των επιχειρήσεων από ιδιωτικές εταιρείες, ▅ στο πρώτο εξάμηνο το 20,1% των ερωτηθέντων προχώρησε σε μείωση του προσωπικού και για τους επόμενους 6 μήνες το 20,8% εκτιμά ότι θα προχωρήσει σε μείωση- όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι της Μarc τούτο συνεπάγεται ότι ως το τέλος του χρόνου 90.000 ως 100.000 θέσεις απασχόλησης θα βρεθούν σε κατάσταση επισφάλειας, σύμφωνα με το μετριοπαθές σενάριο που κάθε επιχείρηση απολύει μόνον έναν εργαζόμενο και τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού είναι ένα σκαλοπάτι πριν από το κλείσιμο, ▅ οι 7 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί βασικό αντικίνητρο για την πρόσληψη προσωπικού, ▅ μόνο το 12,9% των επιχειρήσεων προσφεύγει στον ΟΑΕΔ για την αναζήτηση προσωπικού.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: