ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Πώς διαμορφώνονται τα επιτόκια σε Ελλάδα και ΕΕ. – Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα επιτόκια θα αποκλιμακωθούν περαιτέρω, από την ανάκτηση της εμπιστο­σύνης στην οικονομία και την υποχώρηση του spread.

Πώς διαμορφώνονται τα επιτόκια σε Ελλάδα και ΕΕ

Της Ελένης Κομίνη

Αν και ο? δρόμος προς τις χώρες της Ε.Ε. που δίνουν φθηνότερα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες θα είναι ανοιχτός από το 2010 για τους Ελληνες δανειολήπτες, η ζήτηση δεν αναμένεται να είναι μεγάλη, τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας.

Συνεπώς, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, η εναρμόνιση της κοινοτικής οδηγίας δεν θα επηρεάσει την πορεία των ελληνικών επιτοκίων. Τα επιτόκια, λένε οι ίδιοι, θα αποκλιμακωθούν περαιτέρω, από την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και την υποχώρηση του spread, αλλά και από την εξομάλυνση των συνθηκών στην πραγματική οικονομία, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα ονομαστικά επιτόκια στην Ελλάδα στην κατηγορία των νέων καταναλωτικών δανείων (με διάρκεια από 1 έως 5 έτη), σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, ήταν υψηλότερα έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης τον Μάρτιο του 2009. Συγκεκριμένα στη χώρα μας το επιτόκιο τον Μάρτιο ήταν 9,02%, έναντι 6,51%.

Πώς διαμορφώνονται τα επιτόκια σε Ελλάδα και ΕΕ

Κόστος
Την ίδια χρονική περίοδο, στη Γερμανία, για παράδειγμα, στην ίδια κατηγορία δανείων ήταν 5,06%, στο Λουξεμβούργο 4,06%, στη Φινλανδία 5,08% και στη Γαλλία 6,81%. Η διαφορά των επιτοκίων είναι μεγαλύτερη στις πιστωτικές κάρτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ τον Μάρτιο 2009, κατηγορία στην οποία ο μέσος όρος της εγχώριας αγοράς ονομαστικού επιτοκίου είναι στο 14,46%, έναντι 9,93% που είναι ο μέσος όρος στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤ, στα καταναλωτικά δάνεια, με ή χωρίς δικαιολογητικά, τα ονομαστικά επιτόκια στην Ελλάδα ήταν υψηλότερα έναντι του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ (Μάρτιος 2009: 8,62% έναντι 7,73%). Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2009, το κόστος δανεισμού των νοικοκυριών στη Σλοβακία (13,91%), την Ολλανδία (13,68%), την Πορτογαλία (13,5%), την Ιταλία (10,88%) και την Ισπανία (10,25%) ήταν το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ.

Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: 1) Λόγω του ακριβότερου χρήματος από το αυξημένο spread το οποίο έχει διευρυνθεί από τους αυξημένους κινδύνους που δημιουργούν τα τρέχοντα δημοσιονομικά της χώρας, 2) Η αύξηση του ασφαλίστρου κινδύνου λόγω της ανόδου των καθυστερήσεων που καταγράφονται στα δάνεια προς τα νοικοκυριά, κυρίως από το β’ εξάμηνο του 2008 και 3) Στη διαφορετική διάρθρωση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών από τις ξένες καθώς στις εγχώριες, τα καταναλωτικά δάνεια κατέχουν μεγαλύτερο ποσοστό.

Θετική εξέλιξη
Οι ίδιοι, κρίνουν θετική την εξέλιξη καθώς δημιουργούνται σταδιακά οι συνθήκες ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς. Παρά το γεγονός ότι παραμένουν υψηλότερα τα επιτόκια των περισσότερων κατηγοριών δανείων και ιδιαίτερα των καταναλωτικών, εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι πέραν των διαδικαστικών προβλημάτων που θα ανακύπτουν τα πρώτα χρόνια για τη δανειοδότηση των Ελλήνων από τις ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε., ενώ από την πλευρά των ξένων τραπεζών η ελληνική αγορά είναι περιορισμένου μεγέθους για την προώθηση των προϊόντων τους.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: