Ντοκουμέντο: εκτέλεσαν τους αιχμαλώτους. – Ταυτοποιήθηκαν τα οστά τωνπέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων που θεωρούνταν αγνοούμενοι για 35 χρόνια. -Σε ομαδικό τάφο τα οστά 5 αιχμαλώτων.


Η φωτογραφία - ντοκουμέντο. Εμφανίζονται οι στρατιώτες  του 398 Τάγματος  Πεζικού Αντωνάκης  Κορέλλης, Πανίκος  Νικολάου, Χριστόφορος Σκορδής, Ιωάννης Παπαγιάννης  και Φίλιππος Χατζηκυριάκου γονατισμένοι και περικυκλωμένοι από Τούρκους  στρατιώτες.

Συνελήφθησαν τον Αύγουστο του 1974 από τουρκικά στρατεύματα, την περίοδο που μόλις ξεκινούσε ο Αττίλας ΙΙ και η φωτογραφία αυτών των πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων πολέμου έκανε τον γύρο του κόσμου.

Έκτοτε ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων μέχρι που έπειτα από 35 χρόνια- πριν από λίγες ημέρες – επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες της κυπριακής πλευράς: δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ.

Σε πηγάδι στην περιοχή του χωριού Τζιάος στα κατεχόμενα, όπου και είχαν συλληφθεί, βρέθηκαν τα οστά των πέντε αιχμαλώτων κατά τη διαδικασία εκταφών που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Τα οστά ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DΝΑ, ενώ στο ίδιο σημείο βρέθηκαν και τα λείψανα άλλων 14 ατόμων, που ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

«Η αποκάλυψη αυτή αποτελεί απόδειξη ενός ακόμη εγκλήματος των Τούρκων στην Κύπρο» δήλωσε χθες στα «ΝΕΑ» ο γιατρός Γιώργος Συμεωνίδης, ο οποίος ήταν διοικητής της διμοιρίας στην οποία μετείχαν οι πέντε Κύπριοι. Συγκλονισμένος από το γεγονός, πιστεύει ότι εκτός από τους πέντε στρατιώτες που ταυτοποιήθηκαν τα οστά τους, στον ίδιο τάφο πρέπει να είναι και άλλοι οκτώ στρατιώτες που μετείχαν σε άλλη ομάδα της ίδιας διμοιρίας και μέχρι τώρα επικρατούσε η άποψη ότι είχαν σκοτωθεί σε μάχη με τους Τούρκους.

Στη φωτογραφία-ντοκουμέντο εμφανίζονται οι στρατιώτες του 398 Τάγματος Πεζικού Αντωνάκης Κορέλλης, Πανίκος Νικολάου, Χριστόφορος Σκορδής, Ιωάννης Παπαγιάννης και Φίλιππος Χατζηκυριάκου, γονατισμένοι και περικυκλωμένοι από Τούρκους στρατιώτες. Τραβήχτηκε στις 14 Αυγούστου 1974 από Τούρκο δημοσιογράφο, ο οποίος δύο ημέρες μετά συνελήφθη από την Εθνική Φρουρά κοντά στο Λήδρα Πάλας. Στην κατοχή του βρέθηκε το υλικό με τη συγκεκριμένη φωτογραφία, η οποία δημοσιεύθηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1974 σε ελληνοκυπριακή εφημερίδα.

Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πολλά διαβήματα, αλλά από την τουρκική πλευρά δεν είχε δοθεί καμία απάντηση.

ΣΕ ΠΗΓΑΔΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

κοντά στο χωριό όπου είχαν συλληφθεί βρέθηκαν και τα λείψανα άλλων 14 ατόμων, που ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί

Στα τρία παιδιά του λοχία Α. Κορέλλη αναφέρθηκε ο κ. Συμεωνίδης. «Δικαιώνει τον αγώνα που έκαναν για να αποδείξουν ότι ο πατέρας τους, όπως και πολλοί άλλοι Κύπριοι αιχμάλωτοι είναι θύματα στυγερών εγκλημάτων των Τούρκων» τόνισε. «Τώρα είναι πλέον αποδεδειγμένο πως οι Τούρκοι εκτελούσαν αιχμαλώτους πολέμου» σημείωσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου.

Το ΠΑΣΟΚ
«Πρόκειται για μια ανατριχιαστική επιβεβαίωση της όψης του Τούρκου εισβολέα στην Κύπρο το 1974» αναφέρει ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, και προσθέτει: «Μιας όψης την οποία η Τουρκία όχι μόνο δεν αφήνει πίσω στο παρελθόν να ξεχαστεί, αλλά πάνω στην οποία θεμελιώνει και το μέλλον της με τη βοήθεια δυνάμεων που αντιστρατεύονται την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και χρησιμοποιούν την Τουρκία ως άξονα». Για φρικιαστική είδηση κάνει λόγο ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης, τονίζοντας την ανάγκη να διακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων και επισημαίνοντας πως «αυτό το μείζον ανθρώπινο, ηθικό και πολιτικό θέμα υπογραμμίζει ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την ειρήνη στην Κύπρο, την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας στο Κυπριακό και τη δίκαιη λύση του προβλήματος σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση, τόσο από την κυπριακή όσο και από την ελληνική κυβέρνηση.

Βρέθηκε μια οικογένεια
Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες ταυτοποιήθηκαν και τα λείψανα οικογένειας Ελληνοκυπρίων- οι γονείς και τα δύο ανήλικα παιδιά- οι οποίοι είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ μέσα στο σπίτι τους στο χωριό Λάπηθος της Κερύνειας κατά την τουρκική εισβολή το 1974.

Όπως διευκρίνισε ο βοηθός εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους Ξενοφών Καλλής, δεν ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων αλλά στον κατάλογο των πεσόντων και τα λείψανά τους βρέθηκαν θαμμένα στον περίβολο του σπιτιού όταν Τούρκοι έποικοι, που εγκαταστάθηκαν σε αυτό, άρχισαν να χτίζουν εκεί.


«Τους είχα δει πριν τους αιχμαλωτίσουν»

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΓΙΑ το χρονικό της σύλληψης των πέντε Ελληνοκυπρίων ήταν η μαρτυρία του διοικητή της διμοιρίας Γ. Συμεωνίδη, που δημοσιεύθηκε στα «ΝΕΑ» στις 25 Ιουλίου. Όπως ανέφερε ο κ. Συμεωνίδης, στις αρχές Αυγούστου με τη διμοιρία του, που αποτελούνταν από 22 άτομα, βρέθηκε να κρατά θέσεις σε υψώματα κοντά στο τουρκοκυπριακό χωριό Τζιάος και παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί ανακωχή, τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου πετούσαν πάνω από την περιοχή τουρκικά αεροπλάνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Τούρκοι παραβίασαν την ανακωχή με σκοπό να καταλάβουν την Αμμόχωστο, αλλά κανένας δεν φρόντισε να ενημερώσει εκείνες τις ώρες τις ελληνοκυπριακές μονάδες, με αποτέλεσμα πολλοί στρατιώτες να παγιδευτούν και να αιχμαλωτιστούν. Η διμοιρία του ανθυπολοχαγού Συμεωνίδη είχε χωριστεί σε τρεις ομάδες: στην πρώτη ήταν οι πέντε δολοφονηθέντες Ελληνοκύπριοι, στη δεύτερη μετείχε ο Συμεωνίδης και η τρίτη ομάδα βρισκόταν σε ένα ύψωμα. Ο τότε διοικητής περιγράφει χαρακτηριστικά: «Πήραμε εντολή να βάλλουμε εναντίον των τουρκικών θέσεων. Δυστυχώς το πυροβόλο της ομάδας, όπου επικεφαλής ήταν ο συγχωριανός μου Κορέλλης, δεν μπορούσε να βάλει κατά των Τουρκοκυπρίων γιατί δεν ταίριαζαν οι σφαίρες που τους είχαν δοθεί… Κάποια στιγμή γύρω στο μεσημέρι εμφανίστηκαν πίσω από ένα ύψωμα 3-4 άρματα και σε απόσταση 300 μέτρων από την ομάδα Κορέλλη. Τηλεφώνησα στο τάγμα για να μάθω τι ήταν τα άρματα. Η τηλεφωνική γραμμή ήταν νεκρή. Καταλάβαμε ότι ήταν τουρκικά, γιατί σε λίγο άρχισαν να μας χτυπούν.

Ειδοποίησα την ομάδα Κορέλλη να απομακρυνθεί αμέσως. Δύο από τους επτά στρατιώτες της μπόρεσαν έρποντας να φτάσουν κοντά μας, ενώ οι άλλοι πέντε προσπάθησαν βαδίζοντας να πάνε προς την περιοχή Μαραθόβουνο. Τους αντελήφθησαν οι Τούρκοι και άρχισαν να τους πυροβολούν. Έπεσαν κάτω για να γλιτώσουν από τα πυρά και αυτή ήταν η τελευταία φορά που τους είδαμε».

//

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: