Κάνουν πίσω οι Βούλγαροι για τον αγωγό. – ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ οι Βούλγαροι από τις αρχικές δηλώσεις τους ότι θα ματαιώσουν το σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, μετά τις πιέσεις της Μόσχας και την υπογραφή την Πέμπτη συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού Σαμψούντα- Τσεϊχάν.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ για τα μεγάλα ενεργειακά έργα που προωθεί η Ρωσία επί βουλγαρικού εδάφους (αγωγοί Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, Σάουθ Στριμ, πυρηνικό εργοστάσιο Μπέλενε), το οποίο άρχισε μετά τη νίκη του κεντροδεξιού κόμματος στις πρόσφατες εκλογές στη χώρα αυτή.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μεταβιβάσει όλες τις αρμοδιότητες για την προώθηση του έργου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης στη βουλγαρική ενεργειακή εταιρεία χαρτοφυλακίου ΒΕΗ (Βulgarian Εnergy Ηolding). Αυτό σημαίνει πως πλέον δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της χώρας από το σχέδιο, στο οποίο ως γνωστόν συμμετέχουν η Ελλάδα και η Ρωσία.

Δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση του Βούλγαρου υπουργού έγινε μία ημέρα μετά την υπογραφή σειράς συμφωνιών για την ενέργεια ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία στην Άγκυρα, στις οποίες περιλαμβάνεται και η κατασκευή πετρελαιαγωγού από τη Σαμψούντα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, μέχρι το Τσεϊχάν της Νότιας Τουρκίας. Ο αγωγός φαίνεται να λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τον Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, αφού και οι δύο θα προμηθεύονται ποσότητες πετρελαίου από το Καζαχστάν.

  • Παιχνίδι για ανταλλάγματα

Δεν είναι επίσης τυχαίο πως ο ίδιος υπουργός, λίγο πριν αναλάβει το χαρτοφυλάκιό του, είχε χαρακτηρίσει τον αγωγό μη βιώσιμο οικονομικά, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια δηλώσεις των υπουργών Οικονομίας για εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ με την ακύρωση της συμμετοχής της χώρας σε αυτά τα προγράμματα. Εξ αρχής, πάντως, η στάση της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης είχε αποδοθεί μάλλον σε προσπάθειά της να αποσπάσει περισσότερα οικονομικά ανταλλάγματα από τη Μόσχα, παρά σε πρόθεση της να αποχωρήσει, όπως η ίδια δήλωνε, από αυτά τα σχέδια.

Η διαφορά πάντως ανάμεσα στους δύο αγωγούςτον ελληνικού ενδιαφέροντος και τον ρωσοτουρκικό- είναι ότι τα πεδία πετρελαίου από τα οποία θα προμηθεύονται δεν είναι τα ίδια, γεγονός που δεν τους καθιστά αναγκαστικά ανταγωνιστικούς, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας Τransneft Νικολάι Τόκαρεφ από την Άγκυρα. Στον εν λόγω αγωγό, εκτός από την Γκάζπρομ, συμμετέχουν η ιταλική ΕΝΙ και η τουρκική Calik Group.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: