ΥΓΕΙΑ: Έρευνα τώρα για τις παρενέργειες του ταμιφλού. – Επαγρύπνηση για τις παρενέργειες ζήτησε ο ΕΟΦ.


Σε επαγρύπνηση καλεί τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, για πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν λόγω της ευρείας συνταγογράφησης αντιιικών φαρμάκων, αλλά και του μαζικού εμβολιασμού.

«O Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων σάς καλεί να συμμετέχετε ενεργά στο έργο της φαρμακοεπαγρύπνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τον νέο ιό γρίπης Α (Η1Ν1), αναφέροντας τις ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιιικών φαρμάκων και του αναμενόμενου νέου εμβολίου» αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο με την ένδειξη Επείγον που αποστέλλεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας.

Έτσι, σε μία κίτρινη κάρτα οι ειδικοί θα πρέπει να περιγράφουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάζουν οι πολίτες που έχουν μολυνθεί, το φάρμακο που ευθύνεται για τα συγκεκριμένα συμπτώματα, αλλά και το φύλο και την ηλικία του ασθενούς και να τα αποστέλλει στον ΕΟΦ.

Εφιάλτες στα παιδιά
Είναι ενδεικτικό πως στην Αγγλία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το 50% των παιδιών που τους χορηγήθηκε ταμιφλού παρουσίασαν ναυτία, αϋπνίες και εφιάλτες, γεγονός που κάνει τους γιατρούς να επιμένουν πως πρέπει να γίνεται σωστή εκτίμηση πριν από τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων σε ανηλίκους, αν και τονίζουν πως τα συμπτώματα είναι κοινά και δεν προκαλούν ανησυχία.

Καθώς ωστόσο τα αντιιικά φάρμακα είναι το ισχυρότερο όπλο των ειδικών κατά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), οι αρμόδιοι φορείς ανησυχούν για έναν επιπλέον λόγο: να μη δημιουργηθεί εκ νέου το αδιαχώρητο στα φαρμακεία από πολίτες που ζητούν να τα προμηθευτούν για πρόληψη.

Σήμερα αναμένεται ο ΕΟΦ να αποστείλει σχετική εγκύκλιο στους γιατρούς και στους φαρμακοποιούς που θα καθορίζει τους όρους βάσει των οποίων θα δικαιολογείται η συνταγογράφηση ταμιφλού αλλά και του εμβολίου του πνευμονιόκοκκου. Μάλιστα, οι αρμόδιοι φορείς υπογραμμίζουν πως εάν εντοπιστεί παράτυπη διακίνηση, τότε θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις.

Ωστόσο, παρ΄ όλο που το υπουργείο Υγείας ενθαρρύνει τη χρήση του γρήγορου τεστ από τους ιδιώτες γιατρούς, αρκετοί είναι οι ειδικοί που εκφράζουν αμφιβολίες για τη χρησιμότητά του, δεδομένου πως σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι λάθος. Επίσης, το κόστος του αγγίζει τα 25 ευρώ και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» ενισχύει τα όποια ερωτηματικά σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των γρήγορων τεστ, καθώς έπειτα από ευρεία χρήση τους οι γιατροί διαπιστώνουν πως οι πιθανότητες να μάθουν από τι πάσχει ο ασθενής είναι μόλις 50%.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Ο ΕΟΦ σήμερα θα καθορίσει τους όρους συνταγογράφησης του αντιιικού και του εμβολίου του πνευμονιόκοκκου


Θετικοί 33 ναυτικοί δόκιμοι

ΘΕΤΙΚΑ στον ιό της νέας γρίπης βρέθηκαν τα δείγματα των 33 ναυτικών δοκίμων που νοσηλεύονται στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης στη Σούδα τις τελευταίες ημέρες. Στους υπόλοιπους δοκίμους και στο πλήρωμα του εκπαιδευτικού πλοίου «Προμηθέας» χορηγούνται αντιιικά φάρμακα για προληπτικούς λόγους.

Στο μεταξύ, αισιόδοξοι εμφανίζονται οι θεράποντες ιατροί των τεσσάρων σοβαρών κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας. Ειδικότερα, ο 33χρονος από το Ηράκλειο νοσηλεύεται από χθες σε θάλαμο της πνευμονολογικής κλινικής, ενώ οι εντατικολόγοι πήραν την απόφαση να αποσωληνώσουν και τον 30χρονο άντρα, ο οποίος αναμένεται τις επόμενες ημέρες να βγει από τη ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση του 43χρονου Βορειοηπειρώτη έχει σταθεροποιηθεί, όπως άλλωστε και της 16χρονης Βρετανίδας που νοσηλεύεται στο «Παίδων».

Ο ΕΟΦ ζητεί από γιατρούς και φαρμακοποιούς να ενημερώνουν για ενδεχόμενες παρενέργειες του ταμιφλού
Εμβολιασμοί από τον Σεπτέμβριο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος

ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ χρήση θα είναι τον Σεπτέμβριο σε κάποιες χώρες τα πρώτα εμβόλια κατά της νέας γρίπης, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως διευκρίνισε η Μαρί-Πολ Κάινι, διευθύντρια του τμήματος εμβολίων του οργανισμού, τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αναμένονται στις αρχές του επόμενου μήνα και από αυτά θα αποφασιστεί εάν χρειάζεται μία ή δύο δόσεις προκειμένου να επιτευχθεί ανοσία.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ διαβεβαιώνει ότι οι διαδικασίες διανομής των εμβολίων για τον ιό Η1Ν1 δεν πρόκειται να επισπευσθούν εις βάρος της ποιότητας. Μετά τους φόβους που εκφράστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «πρέπει να διαβεβαιώσουμε το κοινό ότι οι διαδικασίες για την αδειοδότηση εμβολίων κατά της πανδημίας είναι αυστηρές και δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ποιότητα των ελέγχων». Ωστόσο, προστίθεται, «οι χρονικοί περιορισμοί σημαίνουν ότι τα κλινικά δεδομένα θα είναι αναπόφευκτα περιορισμένα όταν θα διανεμηθούν τα πρώτα εμβόλια κατά της πανδημίας». Γι΄ αυτό και συνιστά στις κυβερνήσεις των χωρών που θα διαθέσουν το εμβόλιο να ασκούν εντατική εποπτεία όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού. Ο Κάινι διευκρίνισε ότι οι ειδικοί του ΠΟΥ θα παρακολουθούν τις αναφορές για τις παρενέργειες που σπανίως είναι θανάσιμες. Συνήθως τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, πυρετό και διάρροια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού που κήρυξε κατάσταση πανδημίας στις 11 Ιουνίου, θα ασθενήσουν περίπου 2 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Οι φόβοι ότι ο ιός μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ανθεκτικός σε αντιιικά φάρμακα όπως το Τamiflu τονίζει την ανάγκη να κυκλοφορήσουν σύντομα τα εμβόλια.

  • Μείωση των κρουσμάτων

Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία διαπιστώθηκε ότι ενώ ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από τη νέα γρίπη αυξήθηκε σε 26 την περασμένη εβδομάδα, μειώθηκαν δραστικά το ίδιο διάστημα οι νέες περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό. Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές τόνισαν ότι «είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς τις τελευταίες 7 ημέρες καταγράφηκαν 30.000

νέες περιπτώσεις σε σύγκριση με 110.000 νέα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα. Ο σερ Λίαμ Ντόναλντσον, επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας της Υγείας στη Βρετανία, δήλωσε ότι συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων «έχει μειωθεί πολύ» και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ιός μεταλλάσσεται. Η μείωση αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες εκτός από παιδιά κάτω των 5 ετών.

Παράταση στις διακοπές με άδεια από τον… ιό!

ΧΙΛΙΑΔΕΣ υγιέστατοι εργαζόμενοι στη Βρετανία πιστεύεται ότι επωφελήθηκαν από τις επίσημες οδηγίες για την πανδημία γρίπης ώστε να παρατείνουν τις θερινές διακοπές τους, σύμφωνα με την «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Καλώντας απλώς στην τηλεφωνική γραμμή που έχει δημιουργηθεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τη νέα γρίπη ή επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα της, ένας Βρετανός εργαζόμενος μπορεί να προμηθευτεί μία δόση αντιιικού φαρμάκου και δεν χρειάζεται σημείωμα γιατρού για τις πρώτες επτά ημέρες που θα απουσιάσει. Η κυβέρνηση σκέπτεται να αυξήσει την περίοδο αυτή σ΄ ένα δεκαπενθήμερο και οι εταιρείες θεωρούν πως αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα τους κοστίσει εκατομμύρια στερλίνες σε χαμένη παραγωγικότητα σε μια περίοδο που προσπαθούν ν΄ ανταπεξέλθουν στην ύφεση. Προβλέπεται μάλιστα ότι περισσότεροι υγιείς εργαζόμενοι θα μπουν τώρα στον πειρασμό να δηλώσουν ασθένεια, καθώς ο καιρός βελτιώνεται την ερχόμενη εβδομάδα, έπειτα από έναν πολύ βροχερό Ιούλιο.

  • Διαμαρτυρία από 1.000 εταιρείες

Η Συμβουλευτική Υπηρεσία για την Εργατική Νομοθεσία, η οποία παρέχει νομικές συμβουλές σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το προσωπικό τους, έκανε γνωστό αυτή την εβδομάδα ότι άρχισε να λαμβάνει τηλεφωνήματα από διευθυντές αμέσως μόλις δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα για την αυτοδιάγνωση της νέας γρίπης, τον περασμένο μήνα. Έκτοτε έχουν απευθυνθεί στην υπηρεσία αυτή περισσότερες από 1.000 εταιρείες που πιστεύουν ότι εργαζόμενοί τους εκμεταλλεύτηκαν την ανησυχία για τη διάδοση του ιού Η1Ν1 για να πάρουν μία εβδομάδα επιπλέον άδεια.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι ο μέσος Βρετανός εργαζόμενος παίρνει άδεια ασθενείας 7,4 ημέρες τον χρόνο με συνολικό κόστος για την οικονομία 17,3 δισ. στερλίνες. Έτσι εκτιμάται πως αν το προσωπικό πάρει άλλες 15 ημέρες με αυτοδιάγνωση γρίπης, κάποιες μικρές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: