ΕΦΟΡΙΑ: Άνθρακας ο «θησαυρός» του ΕΤΑΚ. – Στον «αέρα» το Ειδικό Τέλος αφού σειρά λαθών στα ειδοποιητήρια σημειώματα καθιστούν αδύνατη την είσπραξή του.

Μία ακόμα πηγή εσόδων, στην οποία το υπουργείο Οικονομίας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για τη μείωση των ελλειμμάτων, δε φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα. Το Ειδικό Τέλος Ακινήτων βρίσκεται και πάλι στον «αέρα», αφού σειρά λαθών στα ειδοποιητήρια σημειώματα καθιστούν αδύνατη την είσπραξή του.

Ενδεικτικό της δυστοκίας (που δεν αναμένεται να αντιμετωπιστεί πριν το 2010) είναι ότι τα έσοδα από το ΕΤΑΚ για το 2008 δε ξεπέρασαν τα διακόσια εκατομμύρια ευρώ, όταν το υπουργείο Οικονομίας έκανε λόγο για περίπου ένα δισεκατομμύριο, ενώ ακόμα πιο απογοητευτική εκτιμάται ότι θα είναι η εικόνα των αναμενόμενων εσόδων από το ΕΤΑΚ για το 2009. Προ ημερών, μάλιστα, υπήρξε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας με την Ένωση Λογιστών, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση.

Το υπουργείο Οικονομίας μελετά διάφορα σενάρια αντιμετώπισης του προβλήματος, μεταξύ των οποίων και την δημιουργία «περιουσιολογίου», όπου θα είναι καταγεγραμμένο το σύνολο των ακινήτων.

Από την πλευρά της η Ένωση Λογιστών ζητά από το υπουργείο Οικονομίας κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Τα βασικά προβλήματα στον υπολογισμό του ΕΤΑΚ, συνίστανται:

-Στο έντυπο Ε9 (όπως είναι διατυπωμένο),
-Στην βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομίας, που είναι ελλιπής και
-Στην αδυναμία του λογισμικού να διαβάσει τα αναγραφόμενα στοιχεία.

Ακίνητο – «φάντασμα»

Όπως επισημαίνουν οι λογιστές, μία από τις παραμέτρους υπολογισμού του ΕΤΑΚ είναι τα στοιχεία του ακινήτου, όπως ο χρόνος κατασκευής, εάν είναι γωνία κλπ. Στους χάρτες, όμως, του υπουργείου Οικονομίας σε αρκετές περιπτώσεις είναι αδύνατος ο εντοπισμός του ακινήτου. Δρόμοι εμφανίζονται ως ανώνυμοι και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, ως μη υφιστάμενα. Σε αρκετές, μάλιστα, περιπτώσεις τα ακίνητα, ως δια μαγείας, έχουν διαγραφεί.

Άλλα λάθη που έχουν εντοπιστεί στην βάση δεδομένων του υπουργείου είναι: Σε στοιχεία που αφορούν στην οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου στην καταβολή ΕΤΑΚ, ενώ δεν έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα έντυπα Ε9 για τα οικονομικά έτη 2005 – 2008.

Έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις ο υπολογισμός του ΕΤΑΚ γίνεται και για ακίνητα που είτε έχουν πουληθεί, είτε έχουν δηλωθεί ως κύρια κατοικία (τα οποία ο νόμος εξαιρεί από την καταβολή του Τέλους), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν παραληφθεί ακίνητα ενός εκ των δύο συζύγων που είναι υπόχρεοι στην καταβολή του ΕΤΑΚ.

http://www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΣΚΑΙ 100,3


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: