Ρωσοβουλγαρικό παιχνίδι με τον αγωγό. – Πόκερ Μόσχας – Σόφιας για τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.

Σε προσπάθεια πίεσης των Ρώσων προς τους Βούλγαρους να πάψουν να παίζουν παιχνίδια με τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης αποδίδουν Έλληνες αξιωματούχοι την είδηση περί συμφωνίας ΜόσχαςΆγκυρας για κατασκευή του αγωγού Σαμψούντα- Τσεϊχάν που θα παρακάμπτει τα Στενά του Βοσπόρου.

Τη δήλωση έκανε από την Άγκυρα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο και, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Βloomberg, η δημιουργία του αγωγού θα δώσει λύση στο πρόβλημα εξαγωγών πετρελαίου προς τη Δύση που αντιμετωπίζει η Ρωσία, με τα δεκάδες τάνκερ να συνωστίζονται καθημερινά στα Στενά του Βοσπόρου. Αντίστοιχη λύση, ωστόσο, στοχεύει να δώσει και η δημιουργία του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.

Η κίνηση αυτή της Ρωσίας, συνεχίζει το τηλεγράφημα, ερμηνεύεται ως απάντηση της Μόσχας στη στάση της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης που δηλώνει ότι επανεξετάζει τη συμμετοχή της στα μεγάλα ρωσικά ενεργειακά έργα που κατασκευάζονται στη χώρα της, μεταξύ των οποίων και ο ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγός. Ως λόγους για το προσωρινό πάγωμα που έχει επιβληθεί από τη Σόφια στα παραπάνω έργα (Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, South Stream και πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπέλενε), στελέχη της βουλγαρικής κυβέρνησης επικαλούνται το μεγάλο κόστος που θα κληθεί να σηκώσει ο κρατικός προϋπολογισμός εν μέσω κρίσης, τονίζοντας ότι για τον λόγο αυτό θα αναζητήσουν ιδιωτικά κεφάλαια. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, πως η δήλωση του Ρώσου υπουργού Ενέργειας έγινε λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν έχει λογική»
Κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης και της ενεργειακής αγοράς αποδίδουν τις ρωσικές δηλώσεις σε πιέσεις της Μόσχας προς τη Σόφια, προκειμένου η τελευταία να «συνετιστεί» και λιγότερο σε πραγματικές προθέσεις. «Δεν έχει καμία λογική, στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ρωσία να παρακάμψει τα ελεγχόμενα από την Τουρκία Στενά, να προχωρήσει σε ένα σχέδιο, το οποίο επίσης θα ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό πάλι από την Τουρκία», σημειώνει ο κ. Κώστας Φίλης, επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας- Ευρασίας. Και προσθέτει πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι μόνο συμπληρωματική προς τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και όχι υπονομευτική προς αυτόν».

Σε κάθε περίπτωση, το έργο ΣαμψούνταΤσεϊχάν μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο ανταγωνιστικό του υφιστάμενου δυτικών συμφερόντων πετρελαιαγωγού Μπακού- Τιφλίδα- Τσεϊχάν, παρά του Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης. Και αυτό διότι ο αγωγός Σαμψούντα- Τσεϊχάν θα «γεμίζει» με πετρέλαια από το πεδίο του Κασαγκάν στο Καζαχστάν, από το οποίο γεμίζει και ο Μπακού- Τιφλίδα – Τσεϊχάν. Αντίθετα, ο Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης θα γεμίζει κατά το ήμισυ με ρωσικό πετρέλαιο και κατά το ήμισυ από το Καζαχστάν, αλλά από διαφορετικό πεδίο.

Η ΔΗΛΩΣΗ

του Ρώσου υπουργού Ενέργειας έγινε λίγες ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Άγκυρα

//

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: