ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ. – Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφει τα καμένα. – Στην Ελλάδα από τις εφετινές πυρκαϊές αποτεφρώθηκαν 30.000-40.000 στρέμματα δάσους.

Δορυφορική απεικόνιση της πυρκαϊάς στην Ανω Γλυφάδα, στον Υμηττό, στις 16 Ιουνίου 2009, όπως παρουσιάζεται από το πρόγραμμα του Ενωμένου Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρωτοποριακό πρόγραμμα του Ενωμένου Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταγράφει πλέον δορυφορικά τις καμένες εκτάσεις σε όλη την Ευρώπη αμέσως μετά το τέλος των πυρκαϊών! Τρεις δορυφόροι του Ερευνητικού Κέντρου σαρώνουν τον ευρωπαϊκό χώρο και δίνουν άμεση εικόνα των καταστροφών, οι οποίες ως τώρα εκτιμώντο με μεγάλη χρονική καθυστέρηση από τοπικές δασικές υπηρεσίες και άλλους φορείς. Σύμφωνα με αυτές τις καταγραφές, στην πυρκαϊά της Ανω Γλυφάδας, στον Υμηττό, στις 16 Ιουνίου 2009, κάηκαν 6.330 στρέμματα και στην Αυλώνα, στις 22 Ιουλίου- στην πιο μεγάλη φωτιά του εφετινού καλοκαιριού-, αποτεφρώθηκαν 8.560

στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. Σύμφωνα με τις συνολικές εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, οι καμένες δασικές εκτάσεις αυτή τη σεζόν υπολογίζονται γύρω στις 30.000-40.000 στρέμματα, ενώ εφέτος εκδηλώθηκαν μέχρι στιγμής περίπου 2.000

πυρκαϊές λιγότερες από πέρυσι. Θεωρείται μία από τις χρονιές, την τελευταία 30ετία, με τις μικρότερες καταστροφές από φωτιές.

Το Ενωμένο Ερευνητικό Κέντρο (Joint Research Centre), με έδρα την Ιταλία, έχει δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη βάση δεδομένων (Εuropean Forest Fire Ιnformation System-ΕFFΙS) για τις δασικές πυρκαϊές σε όλη την Ευρώπη, συνεκτιμώντας όλα τα κλιματολογικά και γεωγραφικά δεδομένα, τα μέτρα πυροπροστασίας των χωρών και όλες τις σχετικές παραμέτρους. Ενδεικτικό της ακρίβειας των μελετών του Ενωμένου Ερευνητικού Κέντρου είναι ότι σε σχετική εμπιστευτική έκθεση, του προηγούμενου Μαΐου, είχε προβλέψει ότι στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι θα σημειώνονταν μικρές καταστροφές από τις πυρκαϊές, ωστόσο θα αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα η Ισπανία και γενικά όλες οι χώρες της Δυτικής Μεσογείου. Εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε απολύτως από τα εκατοντάδες μεγάλα πύρινα μέτωπα που δημιουργήθηκαν εφέτος στην Ιβηρική χερσόνησο.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, στο ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών για τις πυρκαϊές και στον σχετικό δικτυακό τόπο (http: //effis. jrc.ec. europa. eu/currentsituation) έχουν ενταχθεί νέα δεδομένα. Ο χρήστης του Διαδικτύου μπορεί να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή για τον κίνδυνο πυρκαϊάς, για τις εκτιμώμενες καταστροφές αλλά και για τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν σε φωτιές που κατασβέστηκαν λίγη ώρα νωρίτερα! Μάλιστα, στη βάση δεδομένων αμέσως «εισάγονται» δορυφορικές φωτογραφίες όπου αποτυπώνεται η καμένη έκταση και υπάρχει αναλυτική εκτίμηση της ζημιάς. Στην Ευρώπη, οι πιο καταστροφικές πυρκαϊές σημειώθηκαν, τις τελευταίες ημέρες, στην περιοχή Φουανκαλιέντε, στη νότια πλευρά της Μαγιόρκα, όπου στις 2 Αυγούστου 2009 αποτεφρώθηκαν 5.9690

στρέμματα δάσους, και στην περιοχή Κουέβας Ντε Βάγε στην Ισπανία, όπου στις 30 Ιουλίου 2009 αποτεφρώθηκαν 4.1460 στρέμματα δασικής έκτασης.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: